Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Razvojna agencija Srce Istre u 2 milijuna eura vrijednom projektu D-STIR

 

Europska komisija želi premostiti jaz između znanstvene zajednice i društva u cjelini odnosno povezati društvene dionike iz akademske zajednice, poslovnog sektora, države/vlasti, civilnog društva/građana kroz pristup odgovornog istraživanja i inovacija.

Projekt D-STIR – „Dunavski okvir za odgovorno istraživanje i inovacije koristeći društveno-tehničko integriranje“ ima za cilj poboljšati uvjete za inovacije u dunavskoj regiji, integrirajući odgovorno istraživanje i inovacije u cjelokupni sustav inovacija putem STIR metode.

Razvojna agencija Srce Istre iz Pazina u Projektu sudjeluje kao projektni partner iz Hrvatske, u timu od 15 partnera iz 8 europskih zemalja (Rumunjske, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Češke, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske). Svečani početak provedbe projekta D-STIR obilježen je uvodnom konferencijom krajem veljače u Košicama, u Slovačkoj kojoj je domaćin bio Institut društvenih znanosti Cassovia. Vodeći partner je Jugoistočna regionalna razvojna agencija iz Rumunjske.

D-STIR će okupiti transnacionalnu grupu suradnika iz akademske i poslovne zajednice (uključujući mala i srednja poduzeća), raznih razina vlasti i civilnog sektora koji će zajedno raditi na procesu prilagodbe STIR metode zemljama istočne Europe te na izradi Dunavske strategije odgovornog istraživanja i inovacija. D-STIR je vrlo inovativan. Primjenjuje metode odgovornog istraživanja i inovacija diljem dunavske regije te u manje razvijenijim zemljama po prvi puta. Uloga Razvojne Agencije Srce Istre u projektu je okupiti grupu suradnika iz Hrvatske koji će svojim preporukama sudjelovati u izradi Strategije, sudjelovati u edukaciji o STIR metodi te provesti pilot upotrebu STIR metode među inovativnim malim i srednjim poduzećima na području Pazinštine. Sudjelovanjem u ovom inovativnom projektu, hrvatski dionici i javnost će učiti o potrebi povezivanja i suradnje sveučilišta, poslovnog sektora i države kako bi se znanstveni i istraživački potencijal što bolje iskoristio za rješavanje svakodnevnih problema građana, a primjena znanja dovela do rasta hrvatskog gospodarstva.

Projekt D-STIR je odobren unutar Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020., a financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, sredstvima Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) i Europskog instrumenta za susjedstvo (ENI). Započeo je 1. siječnja 2017., a trajati će do 30. lipnja 2019. godine. Vrijednost projekta je gotovo 2 milijuna eura.

Više informacija o projektu D-STIR na: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/d-stir

Partneri u projektu D-STIR:
– Jugoistočna regionalna razvojna agencija (Rumunjska)
– Institut društvenih znanosti Cassovia (Slovačka)
– Prvo Mađarsko udruženje za odgovorne inovacije (Mađarska)
– ELI-HU neprofitno istraživanje i razvoj (Mađarska)
– Razvojni centar Srce Slovenije (Slovenija)
– Institut fizike Češke akademije znanosti (Češka)
– Nacionalni institut za istraživanje i razvoj fizike i nuklearnih znanosti Horia Hulubei (Rumunjska)
– Bwcon GmbH (Njemačka)
– Regionalna vlada okruga Csongrád (Mađarska)
– Središnji inovacijski centar Bohemian (Češka)
– Razvojna agencija Srce Istre (Hrvatska)
– Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA (Bosna i Hercegovina)
– Okrug Ilfov (Rumunjska)
– Samoupravna regija Košice (Slovačka)
– Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo (Bosna i Hercegovina)
Voditelj projekta za RH – kontakt:
Marija Plesec Pongrac, Razvojna agencija Srce Istre, Pazin
Družbe Sv. Ćirila i Metoda 10, 52 000 Pazin
e-mail: marija.plesec-pongrac@rasi.hr, telefon: +385 91 4944 200

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.