Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Proslava Rujanskih odluka u Gradu Pazinu

Grad Pazin i ove je godine svečano proslavio Rujanske odluke, a proslavi je pridruženo i obilježavanje 40 godina od izgradnje Spomen doma sjedinjenja i slobode. Obilježavanje Pazinskih odluka započelo je polaganjem vijenca na spomen ploču zgrade u kojoj su donijete povijesne odluke o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom, a u spomen na sve žrtve rata položen je vijenac i zapaljene su svijeće na središnjem križu mjesnog groblja Moj mir.

Službenom djelu programa koji se ove godine održao u holu Spomen doma prisustvovao je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik premijera Republike Hrvatske Ivan Bubić, izaslanica ministrice kulture i medija Mirela Mrak Kliman, istarski župan Boris Miletić i predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar. Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnici istarskih gradova, načelnici općina Pazinštine, predstavnici mjesnih odbora, državnih i lokalnih službi, ustanova, policije, političkih stranaka i udruga, a najbrojniji uzvanici bili su pripadnici i pripadnice antifašističkih udruga iz Istarske županije predvođeni Milanom Antolovićem, predsjednikom Udruge antifašista Pazin.

U prigodnom programu s tematikom proslave Rujanskih odluka prisutne je upoznao prof.dr.sc. Slaven Bertoša, dok je važnost izgradnje Spomen doma predstavio Ivan Smoljan, kustos Muzeja Grada Pazina. Prigodno se uzvanicama obratio i Milan Antolović.

Program se nastavio uz prigodni govor gradonačelnice Grada Pazina Suzane Jašić koja se je osvrnula na povijesnu važnost obilježavanja Rujanskih odluka te ukazala na značaj zgrade Spomen doma koja je od izgradnje postala centrom i žarištem kulturnog stvaranja građana i građanki svih dobi te je uputila apel državnim i županijskim institucijama za obnovu i održavanje Spomen doma za buduće generacije.

Prisutnima su se obratili i župan Istarske županije Boris Miletić te izaslanik premijera Republike Hrvatske Ivan Bubić. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je govoreći o važnosti Rujanskih odluka, istaknuo da su one bile velika pobjeda i trijumf hrvatskog naroda.

Nakon službenog dijela programa Ivan Smoljan uzvanike je proveo kroz izložbu “Spomen dom sjedinjena i slobode u Pazinu 40 godina od izgradnje” postavljenu u holu, a na kraju obilaska uzvanicima su posluženi “Pašareta”, pazinsko bezalkoholno piće, i Pazinski cukerančić.

Prigodni program nastavio se nastupom Limene glazbe na Trgu slobode, dok je predstavljanje knjige skupine autora o antifašističkim grafitima u Istri “Živote damo, Istru ne damo!” održano ispred pazinskog Kaštela, uz nastup zbora “Praksa” koji je pjevao antifašističke pjesme. Za kraj, građani i građanke su mogli uživati u koncertu etno skupine “Veja” iz Pazina.

Nadamo se da ste uživali i zahvaljujemo svima uključenima koji su omogućili da važan dio proslave smjestimo na ulice i trgove Pazina.

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike