Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Proračun u malom za 2024. godinu: sažetak planova i aktivnosti

Poštovani građani i poštovane građanke Pazina,

gradski proračun ključni je dokument koji omogućava realizaciju javnih politika i ispunjavanja potreba građana. Naše želje i potrebe su brojne, daleko iznad proračunskih mogućnosti zato je važno održavati ravnotežu između socijalne i razvojne komponente, ali i ravnotežu u različitim područjima.

Potrebne su nam i ceste i rasvjeta, parkirališta i nogostupi, vrtići i škole, društveni domovi i udruge, kultura i sport, poduzetničke i stambene zone, kanalizacija i odvodnja i tako dalje.

Proračun za 2024. godinu iznosi 25.276.981,00 €, a u njemu su konsolidirani i svi gradski korisnici (vrtić, škola, dom za starije, vatrogasci, muzej, knjižnica i pučko učilište).

Proračun se dijelom puni iz državnih decentraliziranih sredstava za škole i vatrogastvo, ali su ta sredstva nedovoljna i ispod minimuma njihovog funkcioniranja pa se dio puni nadoknađuje iz gradskog proračuna (vaših poreza). Učinili smo sve da iz nacionalnih sredstava za funkcionalno spajanje i vrtiće dobijemo što je više moguće.

Proračun se dijelom puni i kroz porez na dohodak kojem podiježe oko 40% zaposlenog stanovništva Grada Pazina. Vladinim ukidanjem prireza, Pazin je izgubio značajna sredstva kojim je pokrivao rate za kredite za dosadašnje investicije (Gradsko-školska sportska dvorana, cesta u poduzetničkoj zoni Ciburi, Dom za starije, vrtić) pa je priprez uračunat u novu stopu poreza na dohodak. Svjesni smo da je svaki cent koji u proračun dolazi iz plaća zaposlenih rezultat njihovog rada i odricanja pa sa sredstvima nastojimo pažljivo, racionalno i s poštovanjem raspolagati.

Proračun se dijelom puni i iz projekata koje pripremamo i kandidiramo na razne fondove i izvore, od lokalnih i regionalnih, do nacionalnih i europskih. Ulažemo veliki trud u pripremanje projekata i javljanje na natječaje, pri čemu je potrebno istaknuti da je Pazin ponovo svrstan u 8. najrazvijeniju kategoriju jedinica lokalne samouprave, što nam otežava pristup fondovima i količini sredstava. Međutim, to nas ne obeshrabruje, upravo suprotno. No, ono što je ključno za ovu i sljedećih nekoliko godina je da je Gradu Pazinu krajem 2023. godine uručen sporazum o korištenju sredstava u sklopu ITU mehanizma u iznosu od 13.500.000,00 eura za projekte novog autobusnog kolodvora i knjižnice s pratećom prometnom infrastrukturom čije je idejno rješenje pri kraju, kao i projekte uređenja centra grada, obnove zgrade dječjeg vrtića za funkciju Dječje kuće koja će podići razinu kvalitete usluga za djecu i roditelje te projekta obnove starog kina koji će se usmjeriti na kulturne i kreativne industrije kao novi motor razvoja poduzetništva. Dom za starije osobe i Centar za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga u sklopu projekta SOS – Skrb o starijima su izgrađeni, u tijeku je dovršavanje procedura i zapošljavanje osoblja, što je veliki izazov s obzirom na nedostatak radne snage u svim sektorima, no zbog truda koji ulažemo vjerujemo da ćemo ga što prije uspjeti staviti u funkciju. Dovršeno je i stavljeno u funkciju Dječje odmaralište u Špadićima. Dječji vrtić u Vojarni je u izgradnji kako bi mogao na jesen primiti novu djecu, a u tijeku je i proces kojim ćemo vrtić razdvojiti na dvije ustanove kako bi se broj vrtićkih grupa u Pazinu i susjednim općinama mogao

povećavati. Pripremamo dokumentaciju za poduzetničku zonu Pazinka 3, poticanu stanogradnju i osnovnu školu u Trvižu. Dovršavamo širenje groblja na Starom Pazinu, pripremamo dokumentaciju za popravak zidova na nekoliko grobalja, širimo nogostupe, javnu rasvjetu, popravljamo ceste, otvaramo izmjene prostornog plana i pripremamo nove parcele za poduzetničke i stambene zone… Nabrajanje bi trajalo pa stajem, a vas pozivam da se uključite u našu viber zajednicu, da pratite naše društvene mreže i web stranice budući da se trudimo informirati vas o svemu što radimo.

Ne možemo sve odjednom i svjesni smo da iza svake uspješno završene akcije čuči još najmanje njih desetak, ali tempo nam zadaju dostupna sredstva, procedure koje su sve kompliciranije i duže te ograničeni ljudski resursi. No, kao i u prethodnom razdoblju, i dalje ću, zajedno s vrijednim suradnicima i suradnicama u Gradu, gradskim ustanovama i tvrtkama, Gradskim vijećem te zamjenikom Draganom Družetom, raditi na stvaranju uvjeta za brži i kvalitetniji razvoj gospodarstva, odgoja i obrazovanja, kulture, sporta, socijalne skrbi, komunalne infrastrukture i uređenja grada i mjesnih odbora, ali i solidarne i održive zajednice.

Razumijevanje i strpljivost te briga za zajednicu na koju nailazim u brojnim naseljima i mjesnim odborima osobna su mi inspiracija i razlog da svaki novi radni dan započinjem s novim entuzijazmom i željom da budemo primjer marljivosti, poštenja i komunikacije, da budemo grad u kojem se lijepo osjećamo, prihvaćamo jedni druge i zajedno činimo dobro.

Vaša gradonačelnica,

Suzana Jašić

Proracun u malom Grada Pazina za 2024. godinu