Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Predstavljen projekt Muzeja Grada Pazina Kad zazvone zvona…

U srijedu, 30. listopada 2019. godine, Muzej Grada Pazina predstavio je projekt Kad zazvone zvona… uz stručno vodstvo izložbom Zvona s istarskih crkava.

Ravnateljica Muzeja Grada Pazina Maja Zidarić Pilat istaknula je kako je izložba Zvona istarskih crkava jedna od  četiri stalne muzejske izložbe, a njome je u cijelosti predstavljena jedna od 22 zbirke Muzeja – Zbirka zvona. Zbirka zvona sastoji se od 23 crkvena zvona izlivena u bronci, datirana u razdoblje od 14. do 19. stoljeća. Osim materijalom u kojem su zvona izlivena, vezuju ih i dvije komponente važne za realizaciju projekta. Prvo, sva su zvona dekorirana vegetabilnim, religijskim i religioznim motivima te ispisana svjedočanstvima o naručitelju i majstoru čime pripadaju značajnoj spomeničkoj baštini istarskog poluotoka. Drugo, sva su zvona, u većoj ili manjoj mjeri, oštećena jer su tijekom Drugog svjetskog rata bila skidana s istarskih crkava s namjerom pretapanja u vojne svrhe. Taktilna sugestivnost ta dva važna momenta izgleda zvona – reljefnih dekoracija i oštećenja materijala, bili su temelji razvoja projekta Kad zazvone zvona…

Projektom Kad zazvone zvona… stalna je muzejska izložba upotpunjen novim sadržajima i tehnologijama namijenjenim slijepim i slabovidnim osobama, ali i svim posjetiteljima Muzeja Grada Pazina. Učinjeno je to izradom opće i pojedinačnih legendi na hrvatskom i engleskom jeziku te Brailleovom pismu. Nabavom opreme (tableta i slušalica) čijim se korištenjem posjetitelji, nakon skeniranja QR kodova istaknutih uz pojedinačne legende muzejskih izložaka, povezuju s novom web stranicom Muzeja omogućeno je slušanje audio zapisa s opisom svakog zvona pojedinačno. Uz navedeno, izrađeni su i letci na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku te Brailleovom pismu.

Uz ravnateljicu, prisutnima su se obratili i Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije, te Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Grada Pazina.

Projekt je realiziran u partnerstvu s Udrugom slijepih Istarske županije, prepoznat od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske a osim Grada Pazina, kao osnivača Muzeja, realiziran i uz potporu Grada Vodnjana, Grada Poreča, Općine Funtana, Općine Marčana i Općine Žminj te tehničku podršku Radio Istre čime je, možemo reći, prepoznata važnost čuvanja i interpretacije, ali i omogućavanja veće dostupnosti baštine svim posjetiteljima Muzeja.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike