Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Predstavljen nastavak projekta „Gourmet Getaway – Workation & Workshops“

Danas, 8. studenog 2023. godine, u Pazinskom kaštelu, održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen nastavak projekta posvećenog digitalnim nomadima: Živi i radi u središnjoj Istri –  Gourmet Getaway – Workation & Workshops. Navedenoj su konferenciji prisustvovali župan Istarske županije Boris Miletić, gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić, predsjednik udruge i direktorica marketinga Digital Nomad Association Croatia Jan de Jong i Tanja Polegubic, direktorica Razvojne agencije Srce Istre (RASI) Petra Pekica te u ime domaćina i organizatora, direktorica TZ središnje Istre Sanja Kantaruti.

Turistička zajednica središnje Istre (TZSI) u sklopu navedenog projekta, od 03. studenog do 03. prosinca 2023. godine, ugošćuje digitalne nomade i njihove mentore, koji će tijekom boravka u središnjoj Istri sudjelovati na nizu radionica i gastronomskih doživljaja. Digitalni nomadi koji borave u središnjoj Istri došli su iz Sjedinjenih Američkih Država,  Njemačke, Hrvatske, Nizozemske, Australije i Kanade. Ovogodišnji inovativni projekt rezultat je nastavka suradnje s Udrugom digitalnih nomada Hrvatske, stručnjacima tvrtke Saltwater Nomads te Razvojnom agencijom Srce Istre.

TZSI ističe kako već treću godinu zaredom provodi projekt Živi i radi u središnjoj Istri (Live and work in central Istria), s ciljem privlačenja većeg broja novog profila gostiju – digitalnih nomada u središnju Istru u razdoblju pred i posezone. Središnja Istra, poznata po prekrasnom krajoliku, šarmantnim mjestašcima i bogatoj enogastronomskoj ponudi aktivnoj tijekom čitave godine idealna je destinacija za digitalne nomade u svako doba godine, pružajući im priliku za rad i opuštanje u ruralnom okruženju.

Direktorica Turističke zajednice središnje Istre, Sanja Kantaruti, podsjeća kako je TZSI krajem kolovoza raspisala javni poziv za „Gourmet Getaway – Workation & Workshops” na koji se prijavio velik broj kandidata, među kojima je odabrano sedam pobjednika koji će boraviti u središnjoj Istri, a to su Danielle Farage, Yuval Ackerman, Lizzy Komen, Paul Bradbury, Shaun Busuttil, Nilesh Pandey i Ali Greene. Uz pobjednike, u središnjoj Istri boravit će još četiri digitalna nomada: Kaisu Koskela, Nicki Frandsen, Kelsey Kay Love i Peter Rimkus te više od osam gostujućih mentora.

Pobjednici javnog poziva će osim besplatnog smještaja u ruralnoj vili u središnjoj Istri, biti nagrađeni putnom stipendijom od 250 eura, tjednim budžetom za prehranu i sudjelovanjem na nizu radionica i gastronomskih doživljaja. Također, njihov je zadatak kreirati sadržaj putem svojih kanala te promovirati središnju Istru kao vodeće hrvatsko ruralno odredište za digitalne nomade.

Tanja Polegubic, koja je ujedno i partner na projektu, predstavila je program. Radnim danima digitalni nomadi posvetit će se svojim projektima i odrađivati svoje tekuće poslove. Srijeda je predviđena kao dan za radionice pa je stoga, već danas predviđena radionica o lokalnom turizmu. Svakog će se petka tijekom njihovog boravka, s početkom u 18 sati, održavati tzv. “Nomad table”, odnosno večere digitalnih nomada u lokalnim konobama i/ili agroturizmima. Subotom će se održavati tzv. masterclassovi, gdje će digitalni nomadi i ostali zainteresirani imati priliku upoznati se s lokalnim proizvodima i proizvođačima – vinarima, proizvođačima rakija, proizvođačima tradicionalnih slastica, medarima te proizvođačima suhomesnatih proizvoda. Nedjelje su pak predviđene kao slobodan dan i dan odmora, odnosno samostalnog istraživanja središnje Istre za digitalne nomade.

Večere, radionice i masterclassovi otvoreni su za javnost te se svi zainteresirani mogu priključiti, uz prethodnu prijavu najkasnije 48 sati prije samog događanja na email: [email protected]. Prijavljeni će potvrdu prijave zaprimiti na svoj email. Važno je napomenuti kako su sve radionice besplatne, dok je za večere i masterclassove potrebna nadoplata sudionika.

Naši su gosti, digitalni nomadi, već započeli sa svojim programom. Prvi dan njihovog boravka u središnjoj Istri iskoristili su za međusobno upoznavanje na prvoj “Nomad table” večeri u konobi Danijeli u Kringi. Drugog su dana posjetili poljodjelski obrt Anđelini gdje je održan masterclass na temu meda te je istog dana održan i masterclass na temu rakija s destilerijom Krulčić te večera dobrodošlice s gostujućim chefom Geoffom Brattonom.

Župan Istarske županije, Boris Miletić, izjavio je: “Istra je danas nesumnjivo svjetski brend, a nadaleko smo poznati kao turistička destinacija vrhunske enogastronomije, prirodnih ljepota te bogate povijesti i kulturne baštine. Želimo li i dalje biti konkurenti na svjetskom tržištu moramo pratiti trendove i biti u koraku s promjenama koje nas okružuju. Marketing se svakako promijenio i danas smo itekako svjesni moći društvenih medija koji su postali glavni kanal oglašavanja i promocije. Pohvale Turističkoj zajednici središnje Istre koja je navedeno prepoznala i pokrenula ovaj inovativni projekt s ciljem privlačenja digitalnih nomada u naše krajeve tijekom cijele godine, a posebno van glavne turističke sezone. Upravo je to na tragu budućeg smjera razvoja turizma kojeg promiče Istarska županija jer smo maksimalne kapacitete dolaska gostiju i broja noćenja dostigli, a kako bismo očuvali posebnosti naše Istre moramo biti usmjereni na održivi razvoj, cjelogodišnji turizam i turističke proizvode iznimne kvalitete.“

Gradonačelnica Grada Pazina, Suzana Jašić, poželjela je dobrodošlicu sudionicima projekta u grad Pazin i središnju Istru. Naglasila je kako je središnja Istra prepuna vila, apartmana i drugih prekrasnih mjesta u kojima digitalni nomadi mogu boraviti, raditi i uživati. Također, pozvala je digitalne nomade da i ubuduće odaberu središnju Istru kao svoje mjesto za boravak i rad. Iskoristila je i priliku da ukaže na nedostatak gastronomske ponude na području Grada Pazina, naglasivši kako je Grad spreman dati potporu svakoj inicijativi koja bi tu ponudu dodatno obogatila.

Direktorica Razvojne agencije Srce Istre Petra Pekica, poželjela je dobrodošlicu digitalnim nomadima i njihovim mentorima te je istaknula kako RASI, kao poduzetnička potporna institucija, nudi co-working prostor koji svi zainteresirani mogu koristiti za svoj rad, na kraći ili dulji period.

Predsjednik udruge Digital Nomad Association Croatia, Jan de Jong, iskazao je zadovoljstvo što se već treću godinu zaredom nastavlja projekt „Živi i radi u središnjoj Istri“, gdje digitalni nomadi iz cijelog svijeta imaju priliku upoznati središnju Istru. Isto tako, zahvalio se organizatorima i sudionicima na dobroj suradnji te je izrazio nadu da će se ona nastaviti.

Projekt sufinanciraju Hrvatska turistička zajednica putem Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2023. godini, Turistička zajednica Istarske županije te ostali sponzori, Hertz i Valfresco Direkt.

Više informacija, popis programa otvorenog za javnost, kao i cijeli program možete pronaći na www.central-istria.com ili na www.liveandwork.central-istria.com/workation.