Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Predstavljen Evaluacijski izvještaj o Društvenom centru Veli Jože u Pazinu: Cilj je stvaranje pozitivnih asocijacija na prostor

DSC_0351Jučer je u prisustvu dvadesetak predstavnika pazinskih udruga, Grada Pazina, Veleučilišta u Rijeci i ostalih zainteresiranih građana održana javna rasprava i predstavljen je Evaluacijski izvještaj o Društvenom centru Veli Jože u Pazinu, u istoimenom prostoru u bivšoj vojarni.

Rasprava je započeti kraćim uvodnim izlaganjem pročelnice Nevije Srdoč i Gradonačelnika Grada Pazina Renata Krulčića o projektu „Prostori sudjelovanja“ , u sklopu kojeg se je održala rasprava a kojeg je financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Krulčić je u svom govoru podsjetio da se projekt sastoji od četiri faze, od koji je posljednja donošenje adekvatnog modela upravljanja.


Evaluacijski izvještaj su izradili djelatnici Istraživačkog centra Gonga iz Zagreba Nives Miošić i Dražen Hoffmann metodom individualnih i grupnih intervjua s 19 dionika iz pazinskih udruga, predstavnika gradske uprave, Veleučilišta u Rijeci, Gradskog savjeta mladih i Odbora za koordinaciju Grada Pazina i organizacija civilnog društva.

Miošić je u svom izlaganju podsjetila na povijesni kontekst demilitarizacije prostora prepuštanjem vojarne Ministarstva obrane prema Gradu Pazinu koje je završeno 2007. godine, iako je dvije godine prije toga osnovan Odbor za prenamjenu koji je razrađivao način i modele upravljanja kompleksom vojarne. Većina je tada prostora dana na korištenje pazinskim udrugama te Veleučilištu u Rijeci i Hrvatskim šumama. S posebnom se pažnjom osvrnula na zgradu nekadašnjeg đačkog doma koji je projektom Društveni centar Veli Jože dobio značajna sredstva na natječaju Zajedno za bolje Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a istu su prenamjenu financirali i ministarstvo branitelja, ministarstvo turizma, Veleučilište u Rijeci, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i drugi. Podsjetila je da je pokrenut proces pronalaska adekvatnog modela, te je napomenula kako je došlo do raskoraka između Grada i udruga vezano za odgovornost za upravljanje uz manjak upravljačkih kapaciteta i interesa za koordinacijom i upravljanjem kod udruga-korisnica. Istaknula je kako je nužno oživljavanje cijelog prostora vojarne, te Društveni centar ne bi trebao biti izolirani objekt. – Cijeli prostor treba se razvijati u suradnji s udrugama i građanima temeljem iskazanih želja i potreba građana i uz njihov aktivan doprinos planiranju i izvedbi sadržaja i oplemenjivanja prostora. Cilj je stvaranje pozitivnih asocijacija na prostor, siguran, uređen, pristupačan, s različitim opcijama za provođenje vremena, pun različitih ljudi, rekla je Miošić.

Hoffman je u nastavku prezentacije predložio ka oadekvatan model privremenog javnog upravljanja (na rok dvije do tri godine) uz tri opcije – javni natječaj, zapošljavanje unutar gradske uprave te asistentsko mjesto kroz mjere aktivne politike zapošljavanja HZZ-a. Predložio je korake za boljim upravljanjem prostora koji bi se sastojali kroz odabir opcije zaposlenja, uspostavu Odbora za imenovanje, odabir adekvatnog menadžera i asistenta, uspostavu Nadzornog odbora te formalno donošenje kriterija za dodjelu prostora na korištenje, kao i cjenik i uvjete korištenja prostora. Anketom, bi bilo potrebno utvrditi potrebe građanki i građana Pazina za sadržajima u bivšoj vojarni kako bi se prostor oživio, auz to predlaže i: donošenje odredbi o dodatnom vrednovanju projekata koji predviđaju aktivnosti u DC-u, uspostavu koordinacije aktivnosti otvorenih za javnost tijekom godine umjesto koncentracije u ljetnim mjesecima te uvesti obvezu organiziranja periodičkih javnih događanja u krugu bivše vojarne u ugovore sa svim udrugama-korisnicama prostora. – Za osiguranje ekonomske održivosti prostora, uz ostalo, valja ispitati potrebe za poslovnim prostorima među (socijalnim) poduzetnicima na području Pazinštine, budući da Strategija socijalnog poduzetništva omogućava tvrtkama koje stvorenu dobit /višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice te 25% godišnjeg prihoda u razdoblju o d tri godine ostvaruje obavljanjem svoje poduzetničke djelatnosti, ističe Hoffmann.
U raspravi je Srdoč dodatno objasnila nalaze nezavisnih evaluatora napomenuvši kako je socijalno poduzetništvo mogućnost otvaranje bivšeg prostora vojarne poslovnom sektoru. Vinko Cerovac iz Gradske udruge umirovljenika rekao je kako bez privredne aktivnosti ovaj prostor, koji se nalazi u centru grada neće oživjeti te kako bi Grad trebao naći tijelo koje će koordinirati aktivnostima. Floriano Belić iz udruge Roxy dance prezentirao je revitalizaciju derutnog prostora udruge, te istaknuo mali odaziv ljudi na Dane udruga, pripisujući to mentalitetu građana Pazina. Krulčić je još jednom konstatirao kako je i evaluacijski izvještaj pokazao odnos građana i udruga. – Ovaj prosto je bogatsvo i trebat će puno truda da animiramo građane kako bi preuredili prostor vojarne, rekao je. Suzana Jašić rekla je kako je poanta u stvaranju navike i obogaćivanju prostora kroz sadržaje koji privlače ljude poput kafića, skate parkova, šetnica, a prilika je i to da vojarna postane vikend destinacija i za ljude izvan grada. Marina Ladavac Sertić ispred građanske inicijative Naš Potok pozvala je na odgovornost udruga korisnica prostora, koje se nisu odazvale prezentaciji. Davorin Tadić ispred Veleučilišta u Rijeci najavio je ispitivanje potreba za studentskim smještajem u Pazinu uz pokretanje novog programa održivog agroturizma.
Na kraju rasprave pročelnica Srdoč se zahvalila svima koji su se odazvali najavivši pritom da će se Evaluacijski izvještaj moći dobiti na web stranici, a građani očitovati na njegov tekst do 24. travnja 2015. godine.