Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Položen vijenac povodom obilježavanja 30.svibnja – Dana državnosti

Obilježava se 32. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, a prisjećamo se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti. Tim povodom delegacija Grada Pazina, zajedno s predstavnicima Udruga, političkih stranaka, Policijske postaje Pazin, te pročelnicima Gradske uprave položila je u petak, 27.svibnja 2022.godine, vijenac kod središnjeg križa na gradskom groblju  “Moj Mir” u Pazinu, kako bi uz minutu šutnje odali počast svim poginulima u Domovinskom ratu.

Dan državnosti predstavlja simbol uspostave nezavisnosti te početka demokratskih promjena. Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman. Sabor iz ’90. radio je nešto duže od dvije godine, u kolovozu 1992. održani su izbori za Zastupnički dom Hrvatskog sabora. Novi Sabor imao je samo jedan dom i osjetno manje zastupnika, njih 138.