Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Pazin proslavio svoj najveći godišnji blagdan Rim

Zabava za sve ukuse i dobi, koja se pretvorila u feštu do jutra na više lokacija u Pazinu, obilježili su i ove godine središnju proslavu blagdana Rima. Usprkos najavljenoj kiši, Minea i Maja Šuput privukle su u subotu na glavni događaj mnoštvo posjetitelja, pa se tako na koncertu na glavnom gradskom trgu tražilo mjesto više. Uvod u feštu dali su prije toga Limena glazba Pazin i Pazinske mažoretkinje svojim tradicionalnim defileom i nastupom, a nastupili su i mladi pjevači iz udruge „Mali veliki mikrofon“.

Zabavni program na trgu pratila je i bogata ponuda fritula, palačinki i sladoleda, te posebna ponuda za djecu. Kao i prethodnih godina na trgu je bio nezaobilazan lunapark i naprave za zabavu najmlađih. Također, pazinski ugostitelji organizirali su zasebne sadržaje u svojim objektima te je svatko mogao pronaći nešto za sebe po svom guštu.

Proslavu Rima pratio bogat sportski program

Tijesno za sve zainteresirane bilo je, pak,  i na subotnjoj završnici  10. „Memorijala  Igor Stranić  – Iggy“ iza pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora. U konkurenciji od 16 ekipa, titula pobjednika pripala je pazinskom „Plavom putu“ koji je u finalu s 3:1 pobijedio “Selinu“.

Paralelno se na obližnjem vanjskom košarkaškom igralištu, u organizaciji KK Pazin, pred prepunim tribinama održao turnir u uličnoj košarci u muškoj i ženskoj kategoriji.

Od bogatog sportskog programa valja izdvojiti i prestižni 14. Međunarodni boćarski turnir parova „Velika nagrada Pazina“. Na najvećem međunarodnom boćarskom turniru u parovima u Hrvatskoj i zemljama okruženja iz službenog kalendara FIB-e, sudjelovalo je čak 88 parova, odnosno 176 boćarica i boćara iz Slovenije, Italije, Crne Gore i Hrvatske. Pobjednički pehar i ove je godine pripao poznatom slovenskom paru  Davoru Janžiču i Dejanu Tonejcu koji su u finalu bili bolji od Matea Načinovića i Zorana Cuculića rezultatom 8:3.

Sportski program upotpunili su prošlog vikenda i stolnotenisači u Školsko – gradskoj sportskoj dvorani gdje se održao stolnoteniski turnir 10. „Rim Summer Open“.

Paint & Wine  

Iznimno velik interes bio je i za Pain & Wine manifestaciju koju je u subotu organiziralo Društvo likovnih stvaratelja Pazin u svojoj galeriji u ulici Franine i Jurine.  Prvo izdanje ove zanimljive manifestacije, koja je objedinila slikarstvo i dobro vino,  privuklo je mnoge zainteresirane iz raznih dijelova Istre koji su se okušali u slikanju, a zainteresiralo je i brojne prolaznike koji su znatiželjno zavirivali u galeriju.

Već tradicionalno, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja,  4. kolovoza u Trvižu je održana 22. Večer hrvatskih klapa – Trviž na kojoj su pjevale muške i ženske klape iz raznih krajeva Hrvatske.

Ove godine na sam dan blagdana, u srijedu, 2. kolovoza pred mnoštvom okupljenih vjernika svečano misno slavlje u vrtu Franjevačkog samostana predvodio je porečki i pulski biskup ordinarij mons. Ivan Štironja.

Program obilježavanja Rima završava sljedećeg vikenda. U subotu, 12. kolovoza u Zabrežanima  će nastupiti 20 – tak  harmonikaša u sklopu tradicionalnog, 25. susretaArmonike u polju“.  Nakon nastupa harmonikaša, zabava se nastavlja uz Koktelse i Laguna band Istra. Isti dan, prije harmonikaša održat će se i biciklijada, dok je petak, 11. kolovoza rezerviran za turnir u briškuli i cornhol turnir te nastup DJ Krize.