Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Pazin obilježava Dan Grada

Grad Pazin tradicionalno povodom Dana Grada, organizira i podupire brojne i raznovrsne kulturne i sportske aktivnosti. Radi posljedica uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 koje uključuju značajne epidemiološke mjere i ograničenja, ali i odluku Grada Pazina o provođenju mjera štednje, ove će se godine program obilježavanja Dana Grada održati u smanjenom obimu u odnosu na prethodne godine. Unatoč ograničenjima Grad Pazin će i ove godine prigodno i prilagođeno situaciji obilježiti obljetnicu prvog spominjanja Pazina u pisanim dokumentima iz 983. godine.

SLUŽBENI PROGRAM OBILJEŽAVANJA

U utorak 02. lipnja na sam Dan Grada Pazina delegacija Grada Pazina će u 9.00 sati u znak sjećanja na sve umrle i poginule položiti vijenac kod središnjeg križa na gradskom groblju Moj mir u Pazinu. Nakon polaganja vijenca s početkom u 10.00 sati u Velikoj vijećnici Grada Pazina održat će se svečana dodjela priznanja i nagrada Grada Pazina građanima i organizacijama za zasluge i doprinos na određenom području ili djelatnosti. Za isti dan u 15.00 sati u dvorani Istra pazinskog Spomen doma predviđeno je potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih sredstava organizacijama civilnog društva za realizaciju programa, projekata i/ili manifestacija od interesa za opće dobro u 2020. godini.

PROGRAMI USTANOVA

U obilježavanje Dana Grada su se, unatoč nepovoljnoj situaciji za organizaciju kulturnih, zabavnih i drugih događaja, uključile i gradske su ustanove i udruge, a sve u skladu sa epidemiološkim mjerama. Tako je Muzej Grada Pazina osigurao besplatan ulaz u MGP za sve posjetitelje, te promotivnu prodaju uz prigodni popust od čak 50% na sva muzejska izdanja koja će se moći kupiti na recepciji muzeja.

Također, na web i na Facebook stranici Muzeja Grada Pazina bit će postavljena Virtualna šetnja Pazinom prije 100 godina i danas “Pazin (oko) 1920. i 2020. godine”. Riječ je o prikazu dijelova grada na fotografijama nastalim prije stotinjak godina i onih nastalima danas iz istog ili bliskog kuta dokumentiranja.

Gradska knjižnica Pazin povodom Dana Grada provodi akciju „Vratimo knjigu bez zakasnine“. Svi zaboravni korisnici mogu vratiti knjige u radno vrijeme knjižnice bez naplate zakasnine, bez obzira kada je istekao rok vraćanja građe.

Tijekom cijeloga dana u knjižnici će se provoditi i zanimljiva akcija pod nazivom „Mačke u vreći“. Inspirirani idejom iz Mestne knjižnice Ljubljana i njihovom akcijom Maček v žaklju (Mačak u vreći) djelatnici pazinske knjižnice su za korisnike odabrali po tri knjige, zapakirali ih i spremili za posudbu. Na svakom paketu naznačeno je tko je knjige odabrao pa posudite, ako se usudite Mačke u vreći. Osim knjiga za posudbu, u paketu se nalazi i još jedna knjiga koju gradska knjižnica daruje korisniku.

Knjižnica će na Dan Grada Pazina u 11.00 sati u prostorijama knjižnice predstaviti i jedan novitet. Naime, od 02. lipnja na mrežnoj stranici Gradske knjižnice Pazin korisnici mogu preuzeti mobilnu aplikaciju Gradske knjižnice Pazin. Pomoću aplikacije će biti moguće poslati upite za rezervaciju građe, produženje knjiga, pristupiti katalogu knjižnice, saznati o događanjima koja knjižnica organizira. Aplikacija nudi i odgovore na česta pitanja, informacije o radnom vremenu, cijenama knjižničnih usluga, poveznice na facebook stranicu knjižnice i stranicu iBiblos. A ono što će vjerojatno puno značiti, putem aplikacije korisnici će moći svoj članski broj generirati u kod tako da iskaznica uvijek dostupna na mobitelu.

Naravno, knjižnica je uvijek organizirala neki program, pričaonicu, susret s autorom pa će tako biti i ove godine iako u prilagođenom obliku. Ove godine želimo vas upoznati s Maglen Pazinskom. Tko je ona? Od kud je stigla? Srećemo li je možda u gradu? Odgovore na ova i brojna druga pitanja zainteresirani mogu saznati u priči za laku noć u 20.00 sati na facebook stranici gradske knjižnice.

UOČI DANA GRADA

Uoči Dana Grada Pazina, u ponedjeljak 01. lipnja Društvo likovnih stvaratelja Pazin će u Likovnoj galeriji u 11.00 sati sa uzvanicima otvoriti veliku skupnu izložbu radova članova društva pod nazivom Novi val.

U večernjim satima istoga dana s početkom u 19.00 sati održat će se u Bermu spomen na Slavka Zlatića – skladatelja, dirigenta, glazbenog pedagoga i glazbenog pisca. Udruga za očuvanje spomena na istarske skladatelje Pula će, u suradnji sa Gradom Pazinom i Zborom Roženice kratkim programom na groblju uz crkvu sv. Marije na Škriljinah, njegovom posljednjem počivalištu, obilježiti 110 obljetnicu njegova rođenja. Posebnost netemperirane istarske ljestvice bila je osnovni pokretač stvaralaštva Slavka Zlatića iza kojega je značajna ostavština zborske glazba skladane upravo u istarskoj ljestvici, pa će stoga u prigodnom programu sudjelovati i pjesmom mu odati počast mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina.

Kako bi građanima Pazina i drugoj zainteresiranoj javnosti predstavio dosadašnji rad gradske uprave i planove u razvoju grada, u ponedjeljak 01. lipnja u 17.30 sati gradonačelnik Grada Pazina gostovat će u emisiji „Ponedjeljkom otvoreno“ Radija Istre.

 

Program Dan Grada A4.pdf

 

PONEDJELJAK, 01 / 06 / 2020

 

11.00 „Novi val“ Otvorenje izložbe radova članova društva

Likovna galerija, Društvo likovnih stvaratelja Pazin
17.30 Predstavljanje rada i razvojnih projekata Grada Pazina

Radio Istra; emisija Ponedjeljkom otvoreno
19.00 Spomen na skladatelja Slavka Zlatića

Sv. Marija na Škriljinah, Beram

 

UTORAK, 02 / 06 / 2020

 

9.00 Polaganje vijenca u znak sjećanja

Groblje Moj mir u Pazinu
10.00 Svečana dodjela priznanja i nagrada Grada Pazina

Velika vijećnica Grada Pazina
15.00 Potpisivanje ugovora s organizacijama civilnog društva

Dvorana Istra, Spomen dom

 

MUZEJ
GRADA PAZINA

 

Virtualna šetnja “Pazin (oko) 1920. i 2020. godine“

Besplatan ulaz u MGP za posjetitelje

Promotivna prodaja muzejskih izdanja

GRADSKA KNJIŽNICA PAZIN

11.00: Mobilna aplikacija GKP – predstavljanje

20.00:  Maglen pazinska – facebook pričaonica

Mačke u vreći – tajni paket knjiga

Vratimo knjigu bez zakasnine