Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Panel rasprava Pomoćnici u nastavi-ključne osobe u inkluzivnom obrazovanju

Panel rasprava Pomoćnici u nastavi-ključne osobe u inkluzivnom obrazovanju

U utorak 15.05.2018. u Spomen domu u Pazinu održana je Panel rasprava na temu Pomoćnici u nastavi-ključne osobe u inkluzivnom obrazovanju.

Cilj ove Panel rasprave je bio osvijestiti važnost pomoćnika u nastavi, uočiti potrebe pomoćnika u nastavi u vidu podrške od strane stručnjaka u školi ili vanjskih stručnjaka te dobiti prijedloge i smjernice za poboljšanje rada PUN.

Panel raspravi su prisustvovali pomoćnici u nastavi, stručni suradnici u školama, ravnatelji škola te panelistice: doc.dr.sc. Dijana Drandić, Gordana Pajca Grbin (magistra edukacijske rehabilitacije,  Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda), Sanja Paić (magistra edukacijske rehabilitacije, Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda) i Vanja Marković (magistra edukacijske rehabilitacije, Škola za odgoj i obrazovanje u Puli), a sudionike je kroz raspravu vodila Danijela Ustić, socijalna pedagoginja, iz Centra za socijalnu skrb Pazin, Obiteljski centar Pula.

U pozdravnom govoru domaćina zamjenica gradonačelnika Mirjana Galant istaknula je kako je Grad Pazin prepoznao važnost podrške inkluzivnom obrazovanju još 2009. godine kroz financiranje rada pomoćnika u nastavi u suradnji s udrugama, a nakon toga preko projekata u suradnji s Istarskom županijom i Gradom Pula. Zahvalila je gradovima partnerima na projektu INkluzivne škole 5+ (Grad Labin, Poreč, Rovinj i Umag) na ukazanom povjerenju, te istaknula važnost koju pomoćnici u nastavi imaju za učenike s teškoćama u razvoju, njihove obitelji i lokalnu zajednicu.

Tijekom panel rasprave predstavljena su iskustva samih pomoćnika u nastavi i stručnog komunikacijskog posrednika iz neposrednog rada s učenicima s teškoćama.

Zaključke, koji su proizašli iz ove Panel rasprave, će nositelji projekta (Grad Pazin, Grad Pula i Istarska županija) pripremiti sa panelisticama te uputiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kao smjernice za poboljšanje položaja i uloge pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika.

Panel raspravu su organizirali Grad Pazin, Grad Pula, Istarska županija i Centar za socijalnu skrb Pazin – Podružnica Obiteljski centar Pula.

 

Nositelji projekta u Istarskoj županiji koji se provodi kroz četiri godine su Grad Pazin – projekt INkluzivne škole 5+,  ukupne vrijednosti 9.422.774,40 kn , Istarska županija – projekt Mozaik 3, ukupne vrijednosti 14.315.368,80 kn i Grad Pula – projekt Zajedno do znanja 2, ukupne vrijednosti 12.684.504,00 kn. Projekt se provodi u sklopu poziva Ministarstva znanosti i obrazovanja pod nazivom  “Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III” u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020. sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.