Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Ovaj vikend 15. Dani meda u Pazinu

Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, Predsjednik udruge pčelara “Lipa” Ranko Anđelini i direktorica Turističke zajednice Središnje Istre Sanja Kantaruti najavili su danas program 15. Dana meda koji će se u Pazinu održati 28. i 29. veljače 2020. godine.  Izložba u gradsko-školskoj sportskoj dvorani bit će otvorena u petak od 10:00 do 20:00 sati, a u subotu od 8:00 pa do 19:00 sati. Ulaz je slobodan.

Uspjeh i dugovječnost manifestacije rezultat je truda organizatora ali i široke mreže podrške i suradnje u organizaciji ove manifestacije. Prema riječima gradonačelnika Krulčića podršku organizaciji uz Grad Pazin pruža i Istarska županija, Udruženje obrtnika Pazin, LAG Središnje Istre, Turistička zajednica središnje Istre, AZRRI, Općina Cerovlje i brojni drugi.

Posebno je istaknuo i angažman dječjeg vrtića i osnovnih škola koji godinama rade na popularizaciji meda i drugih pčelinjih proizvoda kroz edukaciju naših najmlađih sugrađana ali i poticanje kreativnog likovnog i literarnog stvaralaštva provođenjem natječaja među osnovnim školama Istarske županije. Ova široka suradnja doprinosi ne samo razvoju manifestacije nego i razvoju pčelarstva na području Pazinštine i šire. To je vidljivo i prema sve većem broju izlagača na Danima meda, osobito izlagača s područja Istre, te prema interesu građana za Dane meda ali i za Dane mednih delicija kojima se u ugostiteljskom objektima središnje Istre nude kreativni jelovnici spravljeni na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Prema riječima Ranka Anđelinija, ova međunarodna prodajna izložba pčelarske opreme, pčelarskih proizvoda i stručno-edukativni skup i nakon 15 godina održavanja budi veliki interes izlagača i posjetitelja. Ove će godine, najavljuje Anđelini, na danima meda sudjelovati oko 100 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije dok će pčelarsku opremu  preko predstavnika u Hrvatskoj prezentirati proizvođači i distributeri iz Austrije, Grčke i Poljske.

Mnogo duže od same manifestacije provodi se i senzorsko ocjenjivanje meda. Ove je godine održano 24. senzorsko ocjenjivanje meda istarskih proizvođača na koje je pristiglo 24 uzorka a bit će dodijeljeno čak 9 zlatnih odličja što svjedoči o kvaliteti domaćega meda. Svečana dodjela priznanja nagrađenim pčelarima odvijat će se u petak u 17.30 sati u polivalentnoj dvorani.

Stručna predavanja

Osim izložbeno-prodajnog dijela, manifestacija je značajna i po stručnim predavanjima koji će se odvijati tijekom subote u polivalentnoj dvorani. Predavanja započinju već u 9.30 sati stručnim izlaganjem dr.sc. Nediljko Landeka na temu “Kako umanjiti rizik stradavanja pčela zbog korištenja pesticida“, zatim će u 10.30 Josip Dolenec govoriti o temi „Blokatori matica – prednosti prekida legla pčelinje zajednice u sezoni“, te u 11:45 gost iz Slovenije Vlado Pušnik predstavit će temu „Sakupljanje, prerada i upotreba propolisa“.

Dani mednih delicija- popularizacija meda i pčelinjih proizvoda

Prije četiri godine, Turistička zajednica Središnje Istre započela je s organizacijom Dana mednih delicija. Prema riječima Sanje Kantaruti, Dani mednih delicija gastronomska je manifestacija koja se odvija tijekom veljače, a ove godine kod čak 11 ugostitelja središnje Istre. Ugostitelji su čitav mjesec nudili delicije autohtone istarske kuhinje obogaćene pčelinjim proizvodima kroz menije u tri slijeda po cijeni od 120 kuna. Ponuda traje do kraja mjeseca, još samo 4 dana, a dosadašnji su odjeci izuzetno pozitivni a medni meniji su sve traženiji. Upravo su Dani mednih delicija i njihov uspjeh dokaz o uspješnoj popularizaciji pčelinjih proizvoda kako kod građana za konzumaciju tako i kod ugostitelja i kuhara za stvaranje nove, kreativne gastronomske ponude.