Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Otvoreno 18. europsko prvenstvo u boćanju

Prigodnom svečanošću u ispunjenoj boćarskoj dvorani pazinske PEUB zone večeras je otvoreno 18. Europsko boćarsko prvenstvo. Nakon mimohoda 17 europskih reprezentacija koje nastupaju i sudaca, od uzvanika prvi se nazočnima obratio Željko Jovanović, hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

– Vjerujem da ćete pored sportskog užitka u Pazinu osjetiti tradicionalnu istarsku gostoljubivost i srdačnost – rekao je obraćajući se članovima reprezentacija ministar Jovanović. – Hrvatski je sport jedan od najboljih veleposlanika naše zemlje, a boćanje je od svih sportova jedan od najuspješnijih veleposlanika.

U ime domaćina svoje su goste prigodnim riječima pozdravili pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, predsjednik HBS-a Šime Bulić i istarski župan Ivan Jakovčić.

– Hrvatska je zemlja boćanja, a u uspjesima boćanja Istrani su uvijek igrali jednu od najznačajnijih uloga, zbog čega se zahvaljujem svim znanim i neznanim boćarskim entuzijastima koji su svojim djelovanjem dugi niz godina doprinijeli razvoju i uspjesima ovog sporta. Kao član HOO-a želio bih poslati jasnu poruku međunarodnoj olimpijskoj organizaciji da želimo da boćanje postane olimpijski sport, te pozivam mlade da se uključe u boćanje – rekao je otvarajući EP župan Jakovčić.

Na riječima dobrodošlice u ime svih boćara se zahvalio predsjednik FIB-a Francuz Christian Lacoste.

Pored Jovanovića, Jakovčića, Krulčića, Bulića i Lacostea, među brojnim gostima i uzvanicima sinoćnjem otvorenju nazočni su bili potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsjednik Skupštine Istarske županije Dino Kozlevac, bivši predsjednik FIB-a Francuz Alphonse Lagier Bruno, dopredsjednik FIB-a Aleksandar Anzur, predsjednik IBS-a Valter Krizmanić, doajen istarskog boćanja Ivan Gianni Šegon, bivši proslavljeni jugoslavenski i hrvatski reprezentativci Dinko Beaković, Valter Ivančić, Alen Guštin i Augustin Matošević, gradonačelnici i načelnici istarskih općina i gradova i mnogi drugi.

U zabavnom dijelu programa nastupili su kantautor Bruno Krajcar, pulska plesna skupina Art dance i folklorno društvo Pazin. (K. KLARIĆ) fotografije: Milivoj Mijošek i Anton Finderle www.glasistre.hr        

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.