Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Otvoreni 18. Dani meda u Pazinu

U pazinskoj Školsko – gradskoj sportskoj dvorani danas, (23. veljače 2024.) su svečano otvoreni 18. Dani meda koji, pored izložbenog dijela na kojem svoje pčelarske proizvode i pčelarsku opremu ove godine nudi preko osamdeset izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Srbije, u sljedeća dva dana na programu imaju i zanimljiva tematska predavanja, a manifestaciju prate i gastro užici te posebna ponuda trgovina u centru Pazina.

Ovu značajnu međunarodnu manifestaciju, koja je ove godine postala punoljetna, organizira tradicionalno Udruga pčelara LIPA iz Pazina. Pokrovitelji su Grad Pazin i Istarska županija, dok suorganizaciju potpisuju Hrvatski pčelarski savez, LAG Središnje Istre, Turistička zajednica središnje Istre, Udruženje obrtnika Pazin te Pazin sport d.o.o..

Manifestacija za koju se vežu samo pozitivni pojmovi i emocije

Zahvalivši se svim izlagačima, medijima, posjetiteljima i predstavnicima vlasti i institucija što podupiru i dijele zajedno s Gradom Pazinom 18 godina uspješne medne priče i središnje pčelarske manifestacije u Istri, gradonačelnica Suzana Jašić u svom je uvodnom obraćanju naglasila veliku ulogu u tome Udruge pčelara LIPA.

Rekla je kako su prije 18 godina stvorili i nastavili odgajati ovu manifestaciju za koju se vežu samo pozitivni pojmovi i emocije; med, zdravlje, edukacija, osvještavanje, zaštita okoliša, mjesto susreta i prijateljstva… Dodala je i kako su svojim kontinuiranim edukativnim radom u školama i vrtićima odgojili  i niz vrtićkih i školskih generacija, pčelare, ali i javnost koja jedva čeka Dane meda.

„Ova vaša, naša, priča zdrava je na svim razinama i zahvalna sam što mogu biti djelom ove pozitivne emocije, ponosna na ljude, sugrađane i sugrađanke, koji neumornim radom, vizijom i entuzijazmom grade i ovaj dio našeg identiteta. Gradu Pazinu čast je biti suorganizatorom ove manifestacije“, zaključila je gradonačelnica Jašić.

Upravo je značaj manifestacije u stvaranju identiteta i promocije Pazina, središnje, a i cijele Istre kao medne i time zdrave destinacije, naglasio i Tulio Delmetlika, zamjenik župana Istarske Županije, vezujući svoje obraćanje uz izreku „Ako radiš kao pčela, onda su sigurno dobra i velika dijela“.

Pazinski medari najsnažnija košnica Saveza

Ta djela, koja su članovi Udruge pčelara LIPA u ovih 18 godina stvorili,  naglasio je prije toga i predsjednik Hrvatskog pčelarskog Saveza Dražen Kocet, rekavši kako su pazinski medari “najsnažnija košnica u Savezu” te je pozvao okupljene da brinu o tim pčelarima koji su izuzetno važni za zajednicu.

Rečeno je i kako sektor meda u poljoprivredi jedini bilježi stagnaciju, a ne propada, što znači da su pčelari vrijedni ljudi koji uspijevaju očuvati, promovirati i razvijati kulturu bavljenja pčelarstvom.

Važnost očuvanja pčelarstva istaknuo je i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić, koji je u svom obraćanju podsjetio na velika ulaganja u taj sektor od strane Ministarstva, upravo iz razloga što su pčelarstvo i med prepoznati kao važan dio poljoprivrede i time važan saveznik u očuvanju ekosustava.

Izazov očuvanje i razvitak brenda

Čast da  otvori ovogodišnje, 18. Dane meda pripala je nedavno izabranom predsjedniku pazinskih pčelara Tončiju Ferenčiću, koji je tu ulogu preuzeo od Ranka Anđelinija, dugogodišnjeg predsjednika Udruge LIPA, ujedno začetnika i inicijatorara cijele ove priče. Ferenčić je, pak, u svom govoru otvaranja naglasio kako je pred njim i njegovim suradnicima veliki izazov u očuvanju i razvitku  ove manifestacije koja je postala brend.

Uz spomenute, otvorenju manifestacije nazočili su brojni uzvanici, predstavnici pokrovitelja, gradskih tvrtki i ustanova, Županije,  pčelari i njihovi gosti, a među kojima su još  bili i predstavnici i predstavnice Gradskog vijeća Grada Pazina i mjesnih odbora i načelnici općina Paznštine.

Stručna predavanja

Osim izložbeno-prodajnog dijela, manifestacija je značajna i po stručnim predavanjima koji će se odvijati tijekom petka subote u polivalentnoj dvorani. Pored predavanja Ministarstva poljoprivrede na temu „Dokazana kvaliteta – za sektor meda“, koje je na rasporedu već danas, prvog dana u 11:30 sati, nakon svečanog otvaranja, naglasak je stavljen na subotu, 24. veljače, kada je  prvo predavanje “Selekcija pčela na tolerantnost na varou i uzgoj matica na jadranskim otocima” u 9:30 sati, a nakon toga slijedi predavanja o zakonskim regulativama u pčelarstvu. Treće predavanje „Apiterapija u turizmu“ je vrlo atraktivno za istarske prilike, a četvrto je također zanimljiva naziva „Psihologija i med“.

Manifestacije „Dani meda“  bit će  otvorena , danas, u petak 23. veljače 2024. od 10:00 do 19:00 sati I sutra,  u subotu 24. veljače 2024. od 9:00 do 18:00 sati. Ulaz na izložbu te prisustvovanje predavanjima je besplatno.

Manifestaciju prate i trgovine u centru Pazina koje će i ove godine za vrijeme sajma nuditi popuste od 20% i više na dio asortimana, a uključit će se i nekoliko ugostitelja sa svojim programima, dok se paralelno održavaju i 8. Dan mednih delicija što je ujedno idealna prilika za one koji posjete sajam da zaokruže mednu priču s jednim od jelovnika obogaćenih pčelinjim proizvodima koje nudi sedam ugostitelja s područja središnje Istre.

Provedeno 26. senzorsko ocjenjivanje meda i likovno – literarni natječaj za osnovce

Duže od same manifestacije provodi se i senzorsko ocjenjivanje meda istarskih proizvođača, a koje je ove godine održano po 26. put.  Na ocjenjivanje je pristiglo 50 uzoraka, nešto manje zbog lošije godine, no, naglašeno je kako su izvrsne kvalitete. Najbolji među njima bit će nagrađeni danas u popodnevnom programu koji počinje u 17:30 sati u polivalentnoj dvorani, kada će ujedno  biti nagrađeni i najbolji radovi osnovaca koji su pristigli na likovno  – literarni natječaj na temu „Pčela“, koji je među istarskim školama provela pazinska OŠ Vladimira Nazora. Na taj je natječaj pristiglo 26 literarnih radova i čak 80 likovnih radova, od koji su oni najuspješniji već izloženi u holu dvorane pa se mogu razgledati za cijelo vrijeme trajanja manifestacije.

Vrijedi istaknuti da će šampionsku nagradu večeras primiti Lorena Šestan za kestenov med koji je ocijenjen kao najboljim među pristiglim uzorcima.

Uz spomenutu šampionsku titulu, Lorena Šestan primiti će zlato za lipov i cvjetni med, a najsjajnije odličje ponijeti će i OPG Pilat (bagremov med), Darko Koren (lipov med i kestenov med), Dario Vežnaver (kestenov med), obitelj Štoković (cvjetni med), Alen Aničić (lipov medljikovac), OPG Bulić (medljikovac) te Davor Pahović (med od bršljana).

Srebrna priznanja ponijet će; OPG Paula Brečević (lipov medljikovac i lipov med) Slobodan Vugrinec (med od bršljana), Vladimir  Pilaj  (medljikovac), OPG Kivenčić (cvjetni med i medljikovac), Dario Vežnaver ( lipov med), OPG Kivenčić (med od bršljana i medljikovac), Darko Koren (cvjetni med i  bagremov med), Davor Pahović (cvjetni med), Tonči Ferenčić (lipov med), Goran Gržetić (cvjetni med), OPG Bulić (kestenov med), Aldo Jurasić (med od bršljana) i Mario Križman (med od bršljana).

Broncom će biti nagrađeni; OPG Bulić (vriskov med), Tomica Pamić (cvjetni med), Bogdan Komparić (medljikovac), Mario Križman (cvjetni med) i Valdimir Pilaj (bagremov med), dok će zahvalu za kestenov med preuzeti OPG Pilat.

Nagrađeni učenici i učenice u literarnoj kategoriji su:

 1. mjesto za rad „Čelica“,  Mia Budak, 3. razred OŠ Vladimira Nazora Pazin, PŠ Sveti Petar u Šumi; mentorica Ljiljana Hrvatin
 2.  nagrada za rad „Moj san“, Ema Bolonović, 4. razred OŠ Vladimira Nazora Krnica; mentorica Dolores Bulešić.
 3. mjesto za rad „Gdje su nestale pčele?“, Nea Sofia Koraca, 2. razred OŠ Vladimira Nazora Pazin; mentorica Gordana Hrvatin.

Kod razredne nastave nagrađene su:

 1. mjesto za rad „Gdje su nestale pčele?“, Nina Čotar, 7. razred OŠ Vladimira Nazora Pazin; mentorica Martina Šajina Ivetić,
 2. mjesto za rad „Gdje su nestale pčele?“, Jana Ilić, 7. razred OŠ Vladimira Nazora Pazin; mentorica Martina Šajina Ivetić.

U likovnoj kategoriji učenika/ca od 1. do 4. razreda nagrađene su:

 1. nagradu za rad „Marljive pčele“, Anna Lucia Gelleni, 4. razred TOŠ SEI „Bernardo Bennusi“ Rovinj – Rovingo; mentorica Marina Ferro Damuggia,
 2. nagrada za rad „Marljive pčele“, Marijana Pamić, 4.a razred OŠ Vladimira Nazora Pazin; mentorica Elena Brajković,
 3. nagradu za rad „Pčele rade med“, Dea Diklić, 2.b razred OŠ Poreč; mentorica Snježana Stifanich.

U kategoriji za nešto stariji uzrast u kojoj su sudjelovali učenici/ce od 5. do 8. razreda:

 1. nagradu za rad „Pčela na plavom cvijetu“, Sara Britvarević, 8. razred OŠ Ivana Batalića Raša; mentorica Nastasja Džekić,
 2. nagradu zarad „Marljiva pčela“, Sara Lakošeljac, OŠ Vladimira Nazora Pazin, PŠ Karojba; mentorica Marina Pilar,
 3. nagradu za rad „Mrljiva pčela“, Natali Seferović Rodić, razred OŠ Poreč; mentorica Marija Cvitković Nadenić.

Dobro došli na 18. Dane meda u Pazin!