Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Otvoren četvrti Božićni sajam pazinske knjige

Ovogodišnji, četvrti po redu Božićni sajam pazinske knjige otvorila je zamjenica gradonačelnika Mirjana Galant, podsjetivši prisutne da je Sajam pazinske knjige pokrenut 2010. godine povodom uključivanja Pazina u međunarodnu organizaciju gradova knjiga, koja broji 20-tak manjih mjesta iz cijelog svijeta u kojima je razvijena antikvarna prodaja knjiga i drugi književni sadržaji.
   

Napomenula je i to da se i svojom Kulturnom strategijom Grad Pazin odredio kao grad književnosti te da potiče i podržava aktivnosti koje njeguju kulturu knjige i čitanja, kao i razvoja izdavačke i knjižarske djelatnosti.  Otvorenje Sajma su svojim nastupom uljepšali učenici prvih razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina, Erik Kalčić, Mirta Krsnik, Katarina Bratulić i Silvia Žvanja. Na dvojnicama ih je pratila Jelena Bratulić (1.A). Na ovogodišnjem Sajmu, koji se organizira u godini kada obilježavamo 1030-tu godišnjicu prvog spominjanja Pazina u pisanim dokumentima, Grad kao organizator, izdavači i ostali koji su se uključili u organizaciju, motivirani su da građanima što potpunije predstave najnoviju produkciju knjiga pazinskih autora i izdavača, kao i knjiga koje su tematikom vezane za naš grad.  Pozivu Grada da sudjeluju na sajmu odazvali su se već tradicionalno Pučko otvoreno učilište Pazin, Matica hrvatska – Ogranak Pazin, Josip Turčinović d.o.o., Katedra čakavskog sabora Pazin,  Državni arhiv Pazin, Muzej Grada Pazina,Gradska knjižnica Pazin,Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, a i Grad je ponudio na prodaju svoja izdanja. Ove se godine Sajam održava dva dana pa je tako u programu Sajma prvog dana, posvećenog gostima promovirana slikovnica Danijela Načinovića „Grožnjan – šarena čitanka iz grada umjetnika“ koju su, pored samog autora, zainteresiranim osnovnoškolcima predstavili urednik knjige  Zlatan Varelija  i  David Ivić, koji ju je grafički oblikovao.  Druga je promocija knjige „Odbljesci pamćenja“ posvećena Ljubici Ivezić, profesorici, spisateljici i mentorici mnogih generacija uspješnih književnih i kulturnih stvaralaca. O njenom životu, radu i utjecaju na njihov život i rad govorili su Josip Šiklić, ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Matija Ćurić, novinar Glasa Istre, David Ivić, predsjednik Matice hrvatske, Ogranka Pazin i književnik Danijel Načinović. Drugi je dan programa posvećen domaćim autorima. U jutarnjem programu predstavili su se autori literarne sekcije Društva tjelesnih invalida Pazin Ester Fatur Grgurić, Vilim Močibob i Petra Kurelović uz pratnju na klavijaturama Livia Slokovića. U ćakuli za dobar dan predstavili su se svojom poezijom i crticama iz nekadašnjeg života Ana Krnjus, Ivan Janko Hekić i Vesna Ujčić, naši sugrađani koji iako su u mirovini ne miruju.
Na Sajmu se mogu pogledati i knjige te brojni promidžbeni materijali iz gradova članova međunarodne organizacije gradova knjiga. U predbožićno vrijeme darivanja ovo prilika da se dragim osobama pokloni neka od knjiga s pazinskog sajma.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike