Otvoren 4. međunarodni poljoprivredni sajam AgroTerra Istra – mjesto gdje se spajaju inovacija i tradicija
Danas je u Pazinu svečano otvoren 4. međunarodni poljoprivredni sajam AgroTerra Istra, koji se do nedjelje, 13. travnja održava na više od 6.000 četvornih metara unutarnjeg i vanjskog prostora Školsko–gradske sportske dvorane te na prostoru Šetališta Pazinske gimnazije. Manifestacija koja okuplja gotovo 140 izlagača iz Hrvatske i okolnih zemalja nakon tri uspješna izdanja profilirala se kao jedan od najznačajnijih sajmova u regiji za sve dionike iz sektora poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja. Ovogodišnje izdanje donosi još bogatiji program, veći broj izlagača te raznovrsniju ponudu proizvoda i aktivnosti.
Sajam je službeno otvorio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva David Vlajčić, a na svečanosti su se nazočnima obratili i istarski župan Boris Miletić, gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić te direktor sajma Marko Londero.
Govoreći u ime domaćina, gradonačelnica Jašić istaknula je važnost AgroTerre kao prostora susreta, razmjene znanja, poticanja inovacija i prepoznavanja potreba poljoprivrednika. Naglasila je kako Grad Pazin prepoznaje značaj ovog događaja te od početka pruža podršku organizaciji financijski i logistički.
Osvrnula se i na izazove s kojima se suočava lokalna poljoprivreda, od smanjenja broja poljoprivrednih gospodarstava, starenja nositelja OPG-ova, nepovoljnih infrastrukturnih uvjeta u središnjoj i sjevernoj Istri do sve manje atraktivnosti bavljenja poljoprivredom među mladima. Posebno je istaknula i zabrinjavajuće podatke o niskoj razini samodostatnosti u ključnim sektorima: u svinjskom mesu (5%), žitaricama (21,3%), mlijeku (16,3%) i voću (30%). “Istra, kao kraj pršuta, kobasica i vina, proizvodi tek trećinu svojih potreba, a bez domaće proizvodnje postajemo previše ovisni o uvozu,” kazala je gradonačelnica. Kada se u obzir uzme i sezonski utjecaj turizma, samodostatnost dodatno pada, pa ispada da Istra u dovoljnoj mjeri proizvodi tek vino i smokve.
“Suočeni smo s izazovima, ali i s velikim potencijalom. Naša je zadaća poticati prijenos znanja i vlasništva, ulagati u infrastrukturu, razvijati poljoprivredu i otvarati prostor za mlade koji žele stvarati i živjeti od poljoprivrede. Nema jedinstvenog recepta za revitalizaciju, stoga vjerujemo u kvalitetnu suradnju s Ministarstvom, županijskim i ostalim institucijama u rješavanju problema i stvaranju okvira za daljnji razvoj lokalne poljoprivrede,” poručila je Jašić.
Ministar David Vlajčić, koji je, dakle, i službeno otvorio sajam, istaknuo je važnost AgroTerre kao mjesta razmjene ideja, sklapanja partnerstava i promocije domaće proizvodnje. Naglasio je da će kroz izmjene Strateškog plana poljoprivrede biti naglasak na mladima. Posebno je istaknuo kako je važno ravnomjerno obilaziti sve krajeve Hrvatske i ulagati u njihove potencijale. Pozdravio je uvodna razmišljanja gradonačelnice Jašić te dodao kako su upravo detektirane točke, poput uključivanja mladih u sektor, prioritet Ministarstva. Ministar je naglasio kako demografska revitalizacija, obrazovanje i stvaranje boljih uvjeta za mlade na selu moraju biti temelj buduće poljoprivredne politike, a suradnja svih razina; lokalne, regionalne i nacionalne, ključ razvoja održive i konkurentne poljoprivrede.
Župan Boris Miletić istaknuo je kako Istra ima značajan potencijal, ali i potrebu za dodatnim ulaganjima, osobito u manje razvijene dijelove. Naglasio je kako je poljoprivreda pravovremeno prepoznata kao važan sektor kroz brojne mjere Istarske županije. Pohvalio je organizaciju sajma i dodao kako AgroTerra potvrđuje svoju ulogu u jačanju vidljivosti lokalne proizvodnje i stvaranju tržišta za male proizvođače.
Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović obratio se u ime više od 75.000 članova i 160.000 OPG-ova iz cijele Hrvatske. Istaknuo je kako je AgroTerra dokaz potrebe za lokalnim sajmom u Istri te pozdravio povezivanje poljoprivrede i turizma, koje, kako je rekao, treba i dalje razvijati. Naglasio je važnost jačanja lokalnih i regionalnih lanaca opskrbe te istaknuo da je prostor u Istri često više usmjeren na turizam nego na poljoprivredu, ali da upravo tu postoji uloga županije da osigura ravnotežu.
Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić naglasio je, pak, kako su poljoprivrednici važan dio obrtništva, posebno oni koji se bave preradom i plasmanom domaćih proizvoda, istaknuvši područje u kojem Istra prednjači, osobito u vinarstvu i proizvodnji maslinovog ulja. Dodao je da gastronomija igra važnu ulogu u regionalnom identitetu, no da trenutačno Istra proizvodi tek trećinu vlastitih potreba, što treba biti jasan cilj za budućnost.
Na kraju svečanosti, direktor sajma Marko Londero izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim razvojem sajma. Istaknuo je da je sajam mjesto gdje se spajaju inovacija i tradicija te da raste iz godine u godinu i da vjeruje kako će već sljedeće godine sajam narasti i prema centru grada.
Sajam traje do nedjelje, a posjetiteljima nudi bogat program, brojne proizvode domaćih i stranih izlagača, stručna predavanja, gastro ponudu, izložbu domaćih životinja te raznovrstan sadržaj za djecu i obitelji.
Ulaz je slobodan.