Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Otkrivena bista Vladimira Gortana

DSC_0713

U petak, 25. rujna 2015. godine, u pazinskom Parku velikana otkrivena je bista Vladimira Gortana, antifašista i borca za narodnu slobodu pogubljenog od strane fašističkog režima 1929. godine. Bista koja se ranije nalazila na u Parku velikana nestala je s postolja 2008. godine, pod okolnostima koje do danas nisu razjašnjene.


Delegacija Grada Pazina, u kojoj su bili gradonačelnik Renato Krulčić i predsjednik Gradskog vijeća Boris Demark te Aleksa Ladavac potpredsjednik Udruge antifašista Pazin, položila je vijenac na novopostavljenu brončanu bistu, rad akademskog kipara Mate Čvrljka, koja je izrađena u ljevaonici umjetnina „Ujević“ u Zagrebu, a financirana od strane Grada Pazina. Polaganju vijenca, uz predstavnike Grada i članove Udruge antifašista Pazin prisustvovali su i mještani Berma.
U sklopu obilježavanja Rujanskih svečanosti, također u petak 25. rujna, u pazinskom Spomen domu, održana je svečana sjednica Skupštine Istarske županije kojom je obilježen Dan Istarske županije i 72. obljetnica donošenja Pazinskih odluka.
Sabor istarskih narodnih predstavnika i Pokrajinski Narodnooslobodilački odbor za Istru 25. i 26. rujna 1943. godine u Pazinu potvrdili su odluke o sjedinjenju Istre s maticom zemljom. 2002. godine Skupština Istarske županije godine donijela je statutarnu odluku da se 25. rujna proglasi Danom Županije.
Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje vijenaca predstavnika Istarske županije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije, Grada Pazina i predsjednika Vlade RH na središnjem spomeniku u parku narodnog ustanka, uz pratnju Limene glazbe Grada Pazina.
Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić i predsjednik Gradskog vijeća Boris Demark prisustvovali su svečanoj sjednici kojoj su, uz županijske vijećnike i brojne antifašiste iz raznih krajeva Istre, Primorsko goranske županije i Like, nazočili brojni visoki uzvanici poput hrvatskog premijera Zorana Milanovića, počasnog građanina Istre Stjepana Mesića, istarskog europarlamentarca Ivana Jakovčića, zamjenika ministra turizma Daglasa Korace, predsjednika Udruge antifašista Hrvatske Franje Habulina, predsjednika Skupštine Primorsko-goranske županije Erika Fabijanića, zastupnika u hrvatskom Saboru, predstavnika jedinica lokalne samouprave i drugih.

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike