Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Održano predavanje “Kako uče djeca sa sindromom Down i druga djeca s teškoćama u razvoju?”

U subotu, 17. studenog 2018. godine, u prepunoj dvorani Istra pazinskog Spomen doma, održani su susret i edukacija  “Kako uče djeca sa sindromom Down i druga djeca s teškoćama u razvoju?”, u organizaciji Udruge Hoću-Mogu Pazin, Hrvatske zajednice za Down sindrom uz sufinanciranje Grada Pazina. Prigodnim riječima, gradonačelnik Grada Pazina g. Renato Krulčić, pozdravio je sudionike te otvorio predavanje. 

Edukacija je bila besplatna za sve zainteresirane, u trajanju od sedam sati, a okupila je više od 180 prethodno prijavljenih stručnjaka iz odgojno obrazovnih ustanova, terapeuta, psihologa, rehabilitatora i roditelja. Voditeljica susreta i edukacije bila je mr. sc.  Dinka Vuković, predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom, tajnica Europske mreže udruga za sindrom Down te majka dječaka s Down sindromom koji je nakon uspješno završene osnovne škole po redovnom programu, nastavio srednjoškolsko obrazovanje.

Nakon uvodnog izlaganja kojim je voditeljica prisutne upoznala sa specifičnostima vezanim uz učenje djece s Down sindromom te njihovim iskustvima u obrazovnom sustavu, uslijedila su predavanja kroz koja je gđa. Vuković ukazala na mogućnosti rada i učenja s djecom skoro od prvih mjeseci života, kroz razne metode te edukacijske materijale. Poseban naglasak stavljen je na pripremu djece s teškoćama u učenju za školu te uspješnu integraciju.

Veliki interes za ovo predavanje i nakon dva održana predavanja u Rijeci i Zagrebu u rujnu 2018., gdje se također tražilo  mjesto više,  dokaz je  koliko je ova tema danas relevantna.