Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Održana edukativna radionica Grad Bez Pesticida

U srijedu, 27. siječnja 2021. godine s početkom u 10.00 sati u Velikoj vijećnici Grada Pazina održana je edukativna radionica na temu Grad bez pesticida.

Podsjetimo se kako je Grad Pazin postao treći grad u Hrvatskoj i prvi u Istri koji se obvezao izbaciti korištenje pesticida na javnim gradskim površinama. Naime, edukativnoj radionici prethodilo je  potpisivanje Prisege o pridruživanju Europskoj Mreži Gradova bez pesticida.

Inače, „Gradovi bez pesticida“ projekt je koji provode brojni europski gradovi. Nakon prijelaznog perioda u kojem su osmišljeni učinkoviti načini gospodarenja zelenim površina bez upotrebe pesticida, gradovi poput Strasbourga, Copenhagena, Münstera i brojnih drugih, dijele svoje oduševljenje učinkovitošću alternativnih metoda te povratku suživotu s prirodom.

U svom obraćanju okupljenima gradonačelnik Renato Krulčić istaknuo je kako će se Grad nesebično zalagati za potpunu implementaciju ovog Projekta jer se upravo javna politika Grada Pazina zasniva na vrijednostima održivog razvoja, energetske učinkovitosti, održivog gospodarenja otpadom, sve u cilju zaštite zdravlja, prirode i okoliša, te prilagodbe klimatskim promjenama i smanjenju štetnih emisija.

Edukativnu radionicu vodila je gđa. Natalija Svrtan iz udruge Zelene staze i predstavila kako izbjeći upotrebu pesticida te koja se alternativna sredstva i metode u praksi koriste pri suzbijanju korova, sadnje, održavanja i sl.,  a sve s ciljem da se smanji utjecaj na onečišćenje tla i zraka,  da se zaštiti zdravlje svih građana, kućnih ljubimaca, i  svih koji dolaze u doticaj s javnim gradskim površinama, pa tako i zdravlje samih radnika koji rade na apliciranju pesticida i održavanju takvih površina.

Na edukaciji iskazana je spremnost i volja javnih trgovačkih društava (Usluga d.o.o., Usluga odvodnja d.o.o., Pazin d.o.o.) kao i predstavnika vanjskih suradnika iz Eko servisa Matić da se naprave korisne i pozitivne promjene u Gradu Pazinu u smjeru održivog upravljanja javnim gradskim površinama.

Ističemo kako se usvajanjem metode održavanja javnih površina bez pesticida ostvaruju brojne dobrobiti, poput:

  • Očuvanje zdravlja građana zbog eliminiranja izloženosti štetnim pesticidima.
  • Potencijalne financijske uštede za gradove zbog smanjene potrošnje kemikalija i obvezne obuke za osoblje koje primjenjuje pesticide
  • Doprinos postizanju ciljeva iz strategijama održivosti
  • Pozitivna poruka za javnost
  • Usklađenost sa zakonodavstvom o okolišu i zdravlju
  • Bolja staništa za pčele, oprašivače i ostalu divljač
  • Smanjena kontaminacija slivnih i podzemnih voda

Iz gradske uprave zaključuju kako je eliminacija pesticida iz upotrebe u gradovima zdravorazumska odluka. Eliminacijom pesticida spontano će doći do razrastanja biljaka, a koncept u kojem je dozvoljeno i poželjno, vidjeti pokoju autohtonu biljku kako izrasta iz pukotina na nogostupu dobiva na popularnosti, a već su ga u potpunosti prihvatili i mnogi zapadnoeuropski gradovi.

Dodatne odgovore potražite u Priručniku za održavanje privatnih i javnih površina bez uporabe pesticida koji se nalazi na sljedećem linku: Prirucnik_izbacivanje_pesticida_HR

Također, na poveznici u nastavku nalazi se intervju sa Marcom Buckleyem  koji  izvrsno objašnjava probleme s kojima se suočavamo, ali daje i rješenja za globalne probleme. Marc je savjetnik UN-a za Ciljeve održivog razvoja, izvanredni profesor na nekoliko sveučilišta, stručni suradnik Svjetskog gospodarskog foruma, najveći njemački proizvođač organske hrane, jedan od prvih učenika Ala Gorea, te posjeduje ogromno znanje i praktična iskustva. Intervju možete pogledati na sljedećoj poveznici:  https://www.youtube.com/watch?v=wopomTNKJcw&feature=youtu.be

Uključimo se, jer samo zajedničkim snagama možemo i u praksi živjeti grad bez pesticida!