Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Održan prvi krug konzultacija s poduzetnicima Grada Pazina

   Na inicijativu gradonačelnice Grada Pazina Suzane Jašić jučer je u prostorijama Gradske uprave održan prvi krug konzultacija s predstavnicima gospodarskog sektora na području Grada Pazina. Glavne tema razgovora bile su „Pazin danas i perspektive razvoja“.

Gradonačelnica Jašić, u uvodnom obraćanju zahvalila se prisutnima na odazivu i samim time na želji i volji da se poboljša suradnja gospodarstvenika s Gradom Pazinom. Uslijedilo je kratko predstavljanje trenutnih i planiranih aktivnosti, prioritetnih projekata poput izgradnje novog dječjeg vrtića te budućeg razvoja Grada Pazina u vidu Strategije razvoja Grada Pazina koja je trenutno u izradi te Urbanističko-arhitektonske studije razvoja Grada Pazina „Pazin- 2030“ čija je izrada također u tijeku.

Sastanku se odazvala većina pozvanih gospodarstvenika prema kriteriju ostvarenih prihoda u 2019.godini: Vladimir Gortan d.d., Brati Ritoša d.o.o., Istra- Bau d.o.o., Gastro-Tim d.o.o., Reginex d.o.o., Amus d.o.o., Filix d.o.o., Viplast d.o.o., Kamen d.d. Pazin, Mi-Kom d.o.o., Zelengrad d.o.o. i Pisinium d.o.o.

Razgovaralo se o podršci gospodarstvu koju je Grad Pazin u mogućnosti pružiti i koje su trenutne mjere koje Grad Pazin nudi, poput financijske potpore, kreditne linije „Poduzetnik Istarska županija 2020.“ sufinanciranje kamatne stope, predstavljen je i rad Poduzetničkog inkubatora, poduzetničke zone te ostale olakšice koje grad nudi. Predstavnici sektora izrazili su spremnost na konstruktivne razgovore i suradnju s gradskom upravom po pitanju planirane podrške Grada Pazin,a kao i o poboljšanju kvalitete poslovnog ozračja na području Grada Pazina te mogućnostima međusobne suradnje.

Kako je sastanak odmicao, svi prisutni usuglasili su se o kontinuiranom održavanju konzultativnih sastanaka s predstavnicima gradske vlasti te dodatnog povezivanja s Razvojnom agencijom Srce Istre koja ujedno upravlja Poduzetničkim inkubatorom u Pazinu, kao sponom koja će omogućavati u bližoj budućnosti međusobnu interakciju i povezivanje. Kao se radilo o prvom inicijalnom sastanku otvorene su mnoge teme: od mogućnosti stipendiranja učenika, podržavanja sporta, većeg angažmana samih gospodarstvenika prilikom planiranja razvojnih projekta u Pazinu pa do međusobnog povezivanja i razmjena iskustava i ideja.

 

Grad Pazin broji oko 350 trgovačkih društava, a najznačajnije djelatnosti su prerađivačka industrija, koja je ujedno i najprofitabilnija djelatnost te zapošljava gotovo polovicu svih zaposlenih u privredi Grada Pazina. Slijedi djelatnost trgovine na veliko i malo, građevinska djelatnost i stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti. Prema veličini, Pazin broji jednog velikog, pet srednjih, pedesetak malih i tristotinjak mikro poduzeća. Mali poduzetnici zapošljavaju najveći dio radne snage, ostvaruju najviše prihode i najveću dobit.

 

Konzultacije će se nastaviti održavati s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za gospodarstvenike i radnike, jednoglasno su zaključili svi prisutni.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike