Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Održan deseti Sajam pazinske knjige

U srijedu, 06.11.2019. Grad Pazin je, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Pazinu i drugim pazinskim izdavačima, po deseti put organizirao izložbeno-prodajni „Sajam pazinske knjige“- sajam knjiga pazinskih nakladnika i autora s ciljem da na jednome mjestu predstavi građanima Pazina i ostalim zainteresiranima, knjige koje su posljednjih godina objavili različiti pazinski nakladnici i koje su u Pazinu i izvan Pazina objavili pazinski autori.

Manifestacija je obzirom na broj godina održavanja već tradicionalna, a ove je godine po drugi put vremenski uklopljena u mjesec knjige, u kojem su i pazinski izdavači imali priliku građanima Pazina i široj čitateljskoj publici predstaviti i ponuditi na prodaju, po promotivnim cijenama, svoja novija i nešto starija izdanja knjiga, kojih ni ove godine nije nedostajalo. I ovogodišnjim Sajmom, željeli smo građanima što potpunije predstaviti najnoviju produkciju knjiga pazinskih autora i izdavača, kao i knjiga koje su tematikom vezane za naš grad.

Osim što su posjetitelji iz prve ruke mogli dobiti željene informacije o izdanjima, knjigama, izdavačima, izložena izdanja bila su na prodaju, a najnovija izdanja pazinskih izdavača i gostiju bila su i predstavljena posjetiteljima.

Uz svečano otvorenje u 10.30 sati, na kojem se zamjenik gradonačelnika Veljko Brajković obratio sudionicima i posjetiteljima prigodnim riječima, kratki prigodni program izveli su učenici Glazbenog odjela OŠ Vladimira Nazora Pazin; Martina Škrgat predstavila se skladbom A. Beaucampa „Complainte“ na klarinetu, Borna Pulić finskom skladbom „Crvene čižmice“ na harmonici te Atilio Marečić i Matko Tomišić „Duetom br. 2“ P. Clodomira na trubama. Slijedilo je predstavljanje izdanja Čakavskog sabora i Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika: Herbarium misticum autorice Vlade Acquavita, Eseji i zapisi autora Stjepana Vukušića i knjiga U snu autora Albina Crnoborija. Knjige su predstavili Josip Šiklić, Boris Domagoj Biletić i David Ivić.

U popodnevnom programu, u 15.15  Zlatan Varelija predstavio je rad Udruge Bujšćinski glas iz Buja promocijom dviju knjiga: zbirke putopisa o Istri Čarobnim prahom posuti autorice Vesne Kiseljak Varelije i knjige Kazalište na kotačima, autora Zlatana Varelije, o povijesti kazališnog života bujštine. Program Sajma zaključen je predstavom Zamisli Teatra Tirena, koja se bavi maštom i kreativnošću, a koju su u lijepom broju posjetili učenici nižih razreda osnovne škole i mlađa djeca u pratnji roditelja.

Na sajmu su sudjelovali sljedeći izdavači: Državnog arhiva u Pazinu, Gradska knjižnica Pazin, „Josip Turčinović“ d.o.o., Katedra čakavskoga sabora Pazin, Čakavski sabor i Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, Matica hrvatska Ogranak Pazin, Muzej grada Pazina, Pučko otvoreno učilišta u Pazinu i Udruga Bujšćinski glas.