Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Održan 44. Pazinski memorijal

Znanstveno-stručni skup Pazinski memorijal održan je po 44. put u petak, 28. rujna, u Dvorani Istra pazinskog Spomen doma, u organizaciji Katedre Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin.

Nakon pozdravnih riječi Galijana Labinjana iz Katedre, skup je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Pazina Mirjana Galant, istaknuvši doprinos Memorijala u istraživanju istarske povijesti.

Ove godine obilježavamo 75. obljetnicu Pazinskih odluka, kojima se Istra opredijelila na političko zajedništvo s maticom zemljom Hrvatskom, stoga je prvi dio izlaganja bio vezan za ovu tematiku. Prvim izlaganjem povjesničar Ivo Goldstein uputio je prisutne u vojne i političke prilike u Hrvatskoj i Europi u vrijeme donošenja Pazinskih odluka, a slijedila su izlaganja Željka Bartulovića o državnopravnom značaju Pazinskih odluka, Darka Dukovskog o odnosima hrvatskih i talijanskih komunista u svjetlu Pazinskih odluka i Stipana Trogrlića o istarskom hrvatskom svećenstvu u kontekstu Odluka.

U nastavku izlaganja sudionici su se bavili Počecima industrijske preobrazbe Istre, pa su prisutne izlagači Alida Perkov, Slavko Krajcar i Josip Orbanić upoznali s temama vezanim uz industriju, tvornice, inovatore, električnu energiju i industrijsku baštinu na području Istre od 1818. pa do danas.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.