Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Održan 2. ciklus prezentacija u okviru projekta Poduzetnici u školi – BUSINESS I(S)n sChOOl

Projekt „Poduzetnici u školi – BUSINESS I(S)n sChOOl“ započet u 2017. godini provodi se i tijekom 2018. godine; u ponedjeljak 26. veljače te u utorak 27. veljače 2018. održane su radionice za učenike trećih i četvrtih razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin na kojima su se učenicima predstavili brojni poduzetnici i institucije sa područja Istarske županije. Cilj projekta je približiti učenicima svijet rada odnosno upoznati učenike sa poduzetništvom, mogućnostima samozapošljavanja, trenutnim potrebama na lokalnom tržištu rada, te prenijeti učenicima što više informacija o različitim zanimanjima. Projektom se ujedno stvaraju i uvjeti boljeg i jačeg povezivanja obrazovnog sustava s lokalnim gospodarstvom.

Projekt je rezultat zaključaka ranije provedenog projekta „Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta“ – USEGP, te zajedničkog djelovanja Grada Pazina, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Ispostava Pazin, Udruženja obrtnika Pazine te brojnih poduzetnika koji djeluju na području Grada Pazina i čitave Istre.

Nakon pozdravnog govora ravnatelja Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, profesora Josipa Šiklića i gradonačelnika Grada Pazina Renata Krulčića, učenike je o svim vrstama lokalnih potpora gospodarstvu te budućem Poduzetničkom inkubatoru u Pazinu informirala Sandra Vojsković iz Razvojne Agencije Srce Istre. Suzana Vretenar, voditeljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Pula, Ispostava Pazin, pružila je učenicima informacije o uslugama koje Hrvatski zavod za zapošljavanje nudi, te o aktualnim potrebama na tržištu rada.

Za učenike četvrtih razreda, radionica je održana u ponedjeljak kada su se učenicima predstavila brojna trgovačka društva odnosno njihovi vlasnici ili zaposlenici.

Arhitekt Saša Putinja, direktor trgovačkog društva „Studio Putinja“ d.o.o. je kroz cijeli proces realizacije arhitektonskog projekta, od samog susreta s investitorom preko oblikovanja ideje do konačne realizacije, predstavio zanimanje arhitekta te većinu izazova s kojima se ovo zanimanje susreće.

Loredana Jurman Papišta, direktorica „Eltor“- a d.o.o., također je na procesu nastajanja konačnog proizvoda – rasvjetnog tijela – učenicima približila informaciju koja su sve zanimanja i kompetencije potrebne za razvoj proizvoda u njenom trgovačkom društvu; početak proizvodnje, samu proizvodnju i konačno plasiranje proizvoda na tržište; od produkt dizajnera, inženjera elektrotehnike i strojarstva, tokara, CAD i CNC tehničara, do komercijaliste i stručnjaka za društvene mreže.

Proizvode i usluge trgovačkog društva „Infosit“ d.o.o. – kao što su IT sustavi za upravljanje turističkom destinacijom, web portali i mobilne aplikacije za najveća hotelska poduzeća u RH , fiskal phone i sl. predstavio je zaposlenik Marko Plovanić, koji je učenike informirao koja su to sve zanimanja, kompetencije i vještine potrebne za rad u poduzeću u kojem je on zaposlen.

Još jedno IT poduzeće se predstavilo učenicima; „Actual I.T.“ d.o.o. predstavio je zaposlenik Sanjin Stanić; njihovi glavni proizvodi i usluge su cjelovita informacijska rješenja kao podrška poslovnim procesima u raznim područjima poslovanja, prvenstveno u poslovanju luka, maloprodajnim sustavima u naftnoj industriji te ostale implementacije poslovno-informacijskih sustava te su učenici informirani o profilu radnika koji su zaposleni i koje će zapošljavati ovo poduzeće.

Trgovačko društvo „Rudan“ d.o.o. predstavila je voditeljica prodaje Ivana Damijanić, koja je osim proizvoda i usluga ove tvrtke kao što su ESCO, nadzor potrošnje energenata i vode, sustav uštede energije i vode, energetska učinkovitost, poslovi održavanja i sl., učenike informirala o zanimanjima i strukama koje su trenutno potrebne u tom trgovačkom društvu.

Predsjednik uprave trgovačkog društva „Učka konzalting“ d.o.o., Tomislav Hek predstavio je učenicima poslove kojima se ovo trgovačko društvo bavi a to su inženjering i konzalting poslovi, stručni nadzor u graditeljstvu i projektiranje, te je kroz prikaz nekoliko realiziranih projekta prezentirao kompetencije i vještine koje su potrebne za rad u ovom poduzeću.

Prodajni referent trgovačkog društva „Tri M“ d.o.o. , Luka Brumnić predstavio je najvažnije proizvode i usluge ovog poduzeća, a to su prodaja i servis informatičke opreme, instalacija i održavanje operativnog sustava i programa i sl. te pomoć pri nabavi, implementaciji i održavanju informatičkih rješenja. Kroz zavidnu listu referenci i organizacijsku strukturu poduzeća predstavio je radna mjesta i zanimanja koja su im potrebna, kao i visinu očekivanog mjesečnog dohotka.

Sljedećeg dana, u utorak, uslijedile su prezentacije namijenjene učenicima trećih razreda.

Osim „Eltor“-a d.o.o. i Actual I.T.“ d.o.o koji su se ponovno predstavili, učenicima se predstavilo trgovačko društvo „Filix“ d.o.o. čiji je zaposlenik Nikola Jurman istaknuo glavne proizvode i usluge koje pruža ovo poduzeće te tržišta na kojima posluje. Kroz prikaz grupe proizvoda objasnio je složen proces od ideje do konačne realizacije projekta rasvjete kojom se ovo poduzeće bavi.

Petar Milotić, direktor trgovačkog društva „Istarski supermarketi“ govorio je učenicima o svom životnom iskustvu i poduzetničkom putu te je motivacijskim govorom pokušao učenicima prenijeti uvjerenje da je u današnjem svijetu obrazovanje najbitnije te da učenje, iskreno zalaganje, trud i neodustajanje od svog cilja sigurno vodi ka uspjehu.

Vlasnica knjigovodstvenog obrta „Numer“, Karmen Gašparini prezentirala je učenicima dio svog poslovnog iskustva, odnosno svoju odluku o pokretanju vlastitog posla te o poteškoćama na koje je naišla u realizaciji te odluke i konačnog zadovoljstva postignutim uspjesima. U svom obraćanju učenicima istaknula je potrebu kontinuiranog obrazovanja i upornosti na ostvarenju zacrtanih ciljeva.

Osim trgovačkih društava i obrta, učenicima je prezentiran i dio javnog sektora; ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić, učenicima je u vrlo zanimljivom izlaganju približio zanimanja u djelatnosti medicine; od najčešćih zanimanja u djelatnosti medicine, potrebnog trajanja školovanja za pojedina zanimanja, dužine trajanja pripravničkog staža do mogućnosti zapošljavanja i izglednih visina dohodaka.

Potaknuti pozitivnim reakcijama učenika na ovakav način predstavljanja svijeta rada, partneri u ovom projektu već su započeli razgovore i promišljanja o sljedećem sličnom predstavljanju poduzetnika koje se planira početkom sljedeće školske godine.