Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Odgođen Veseli prosinac u Pazinu

 

Veseli prosinac u Pazinu je manifestacija koja se održava već dugi niz godina, a veseli sve građane Grada Pazina i šire okolice.  Ove se godine, unatoč odrađenim svim pripremama, nažalost, manifestacija odgađa, zbog aktualnih epidemioloških mjera propisanih zbog povećanja broja novooboljelih i novohospitaliziranih zbog epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Svima najdraži Festival palačinki

Svake je godine Veseli prosinac započinjao manifestacijom Festival palačinki u Pazinu. Iako se ove godine nije planiralo održavanje velikog događanja sa kulturno-zabavnim programom i centralnom ponudom palačinki, dogovaralo se sa ugostiteljima, trgovcima i turističkim subjektima koji su se svojim ponudama željeli uključiti u programe Slatkog vikenda, Slatkog shoppinga i Slatkih posjeta.

Kako je dosadašnja međusobna suradnja ugostitelja, obrtnika, udruga i institucija bila vrlo uspješna Grad Pazin je, u suradnji sa Turističkom zajednicom središnje Istre i Udruženjem obrtnika Pazin, pozvao lokalne ugostitelje na nastavak započete tradicije u organizaciji Slatkog vikenda na način da se tijekom prvog vikenda u prosincu, u ugostiteljskim objektima središnje Istre nude palačinke spravljene po vlastitoj recepturi uz promotivne cijene, a sve u cilju zadržavanja duha Festivala palačinki. Pozivu su se odazvali konoba Bani, resort Čiže, konoba Dišpet, caffe bar-slastičarnica Gema, konoba Marino, caffe bar-konoba Jelenić, agroturizam Stara štala i agroturizam Ograde.

Slatki posjeti uobičajeno obuhvaćaju kulturne i turističke sadržaje s područja Grada Pazina na koje se nude popusti u prvom vikendu prosinca. Ove su se godine željeli uključiti: Muzej grada Pazina i Etnografski muzej Istre te OPG Koraca i vinarija Anđelini.

Slatki shopping tradicionalno obuhvaća trgovine s područja Grada Pazina koje povodom Festivala palačinki nude popuste u svojim trgovinama. Sudjelovati su željele trgovine: Amadeus, Amica, Antica kolači, Dona, Laura, Lulu&lolita, Maja, Mana, Metraža Štefi, Nika, Niki Fashion corner, Niki shoes i Tony.

Svi su programi nažalost otkazani, ali Grad Pazin je iskreno zahvalan svim zainteresiranim za sudjelovanje!

Izostanak Božićnog sajma

Ove se godine Božićni sajam planirao u trajanju od 4. do 24. prosinca. Kako bi se olakšalo izlagačima i zaštitilo ih od hladnoće te kako bi se povećao ugođaj blagdanskog doživljaja, Grad Pazin nabavio je 6 adventskih kućica koje su se uz tradicionalne štandove planirale postaviti duž ulice 25. rujna kako bi stanovnici i posjetitelji mogli bezbrižno obaviti blagdansku kupovinu ukrasnih i umjetničkih predmeta, nakita, božićno-novogodišnjih ukrasa, božićnih drvca, igračka, čestitki, suvenira, svijeća, aranžmana i ujedno kušati palačinke i ostalu prihodnu hranu i poslastice, kuhano vino, craft pivo ili neko drugo neobično blagdansko piće. Nažalost, to ove godine, neće biti moguće, ali će zato sve biti spremno za sljedeću godinu kako bi Pazin u punom sjaju obilježio iduće božićno-novogodišnje blagdane.

Ove će godine nažalost izostati i tradicionalna informativna (programska) brošura Veseli prosinac u Pazinu koja se tradicionalno izrađivala u sklopu marketinških aktivnosti a uključivala je sva zabavna, kulturna i prigodno-blagdanska događanja koja se tijekom prosinca trebala odvijati u Pazinu u organizaciji Grada Pazina uz suradnju Turističke zajednice Središnja Istra i Udruženja obrtnika Pazin ali i uz inicijativu udruga, institucija, lokalnih ugostitelja, trgovaca i drugih poduzetnika.

 Sufinanciranje i promocija manjih kulturnih i zabavnih programa

Kako su već ranije epidemiološke mjere bile usmjerene na sprječavanje okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu, Grad Pazin odlučio je da neće održavati nikakve koncerte povodom božićno-novogodišnjih blagdana te je sredstva iz proračuna usmjerio prema ugostiteljima koje je trenutna situacija uvelike ugrozila. Grad Pazin raspisao je javni poziv zainteresiranim ugostiteljima s područja Grada Pazina kako bi sufinancirao organizaciju manjih kulturnih, zabavnih ili drugih prigodnog programa, tijekom prosinca, naravno uz poštivanje svih propisanih epidemiološke mjere. Pozivu su se odazvali resort Čiže, Gradska Kavana Pazin i caffe bar-slastičarnica Gema.

Ukoliko trenutne epidemiološke mjere koje su na snazi do 21. prosinca budu ukinute, Grad Pazin sufinancirati će programe koji su prijavljeni za period nakon tog datuma a to su: Badnjak u Kavani te Doček u podne uz Frula band u Kavani i Ispraćaj stare uz DJ Foku u Gemi.

Blagdanska rasvjeta

Unatoč činjenici da si svi planirani programi i sadržaji odgođeni, božićni ugođaj u Pazinu neće izostati. Grad Pazin osigurao je dodatna sredstva za božićno-novogodišnju rasvjetu te je uz dosadašnju blagdansku rasvjetu dodatno ukrašena ulica 25. rujna (od Gradske Kavane Pazin do Erste banke) i dio Šetališta Pazinske gimnazije, a na Trgu slobode postavljen je svjetleći bor za koji vjerujemo da će izmamiti osmjeh na lice svim prolaznicima.

U ovo pomalo otužno doba u kojem osjećamo kao da nam je netko ukrao radost, bitno je sjetiti se da je prosinac mjesec sreće, veselja, zajedništva, blagostanja i vrijeme maštanja u bolje sutra. Uz tu misao želimo Vam da pronađete mir i radost i da ne odustajete od vjere u bolje vrijeme kada ćemo svi u punoj snazi i dobroj vjeri uživati u plodovima svoje strpljivosti, razumijevanja i poštivanja jedni drugih!

Želimo Vam sretne i blagoslovljene božićno-novogodišnje blagdane!

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike