Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Odbor za financije i državni proračun i GONG u Makarskoj: Čelnici Pazina i Rijeke o sudjelovanju građana u participativnom budžetiranju

okrugli stolU suradnji s Odborom za financije i državni proračun Hrvatskog sabora, GONG je i u Makarskoj organizirao okrugli stol “Kako građani sudjeluju u odlučivanju? Participativno budžetiranje i drugi primjeri iz Hrvatske”. Okrugli stol je održan danas u vijećnici Grada Makarske.

 

U ime domaćina skup je pozdravio gradonačelnik Tonći Bilić.Govoreći o važnosti transparentnosti jedinica lokalne i regionalne samouprave istaknuo je kako  veseli što ona u Makarskoj raste. -S 5,30 u 2011. ta ocjena transparentnosti je porasla na 5,75. Uvedeni su novi, složeniji i stroži kriteriji. Proračun mora biti transparentan i ponuditi građanima potpune i pravovremene informacije. Samo tako raste vjerojatnost da će se građani i sami uključiti u odlučivanje o proračunima. S obzirom na važnost edukacije građana treba omogućiti izradom jedne jednostavne knjižice lakši i jednostavan uvid u proračun Grada Makarske- naglasio je gradonačelnik Bilić.

Srđan Gjurković, predsjednik Odbora za financije i državni proračun uvodno je istaknuo:- Participativno budžetiranje može biti alat za jačanje civilnog društva, suzbijanje korupcije i modernizaciju javnih službi. Lokalno stanovništvo usmjerava novac iz lokalnog proračuna ovisno o potrebama zajednice. Zahvalio je makarskom gradonačelniku na spremnosti sudjelovanja u ovakvom projektu transparentnosti u kreiranju proračuna. Poručio je svima da se ne treba bojati građana i njihova mišljenja jer u suradnji s njima se može napraviti najbolji proračun.

-Ovo je zapravo proces koji uključuje pravovremeno informiranje i osiguranje prilika građanima za davanje konstruktivnih prijedloga koji se potom uključuju u proračun. Nakon što su građani, organizacije civilnog društva i institucije lokalne vlasti u Pazinu u okviru GONG-ovog projekta dokazale da je moguće uspješno provesti proces participativnog budžetiranja, željeli smo podijeliti stečena znanja i iskustva i potaknuti razvoj sličnih procesa u drugim lokalnima zajednicama- naglasio je uvodno Dragan Zelić, moderator iz Gonga. Zornim primjerima svojih gradova u realizaciji ovog projekta govorili su gradonačelnik grada Pazina i dogradonačelnik grada Rijeke.

Renato Krulčić, gradonačelnik grada Pazina, govoreći na temu,  “Koristi participativnog budžetiranja iz perspektive lokalne samouprave” podsjetio je kako je u Pazinu proveden pilot-projekt participativnog budžetiranja kako bi se građani što aktivnije uključili u donošenje proračuna. Provodilo se snažno informiranje građana putem javnih tribina i rasprava o prijedlogu proračuna. Sve je to pridonijelo jačanju povjerenja građana u institucije i politiku, a transparentnost procesa stvorila je i bolje uvjete za ulaganja, naglasio je Krulčić.

O sudjelovanju građana u odlučivanju i transparentnosti proračuna govorio je Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke koja je u tome ostvarila hvalevrijedne rezultate. Ela Naranđa iz Centra za mirovne studije ovom je prigodom govorila o deliberaciji proračuna.

U radu okruglog stola u Makarskoj sudjelovali su predsjednica GV-a Jagoda Marić, dogradonačelnikMiro Družianić, vijećnik Stipe Bartulović, Nikša Gojak, predsjednik MO Dugiša, te predstavnici udruga: Olivija Prodan Ravlić (Sunce), Petar Kelvišer (Ruke za bolju Makarsku), Ivona Vučić(Lanterna), Stipe Bušelić (GSS), predstojnica Ureda gradonačelnika Lara Rakušić, pročelnica financijaDunja Buljan, v.d. pročelnika za društvene djelatnosti Dražen Kuzmanić, gosti iz Splita.

Predstavnici udruga iz Makarske samokritično su ocijenili rad i suradnju civilnih udruga s predstavnicima vlasti u kreiranju života zajednice. Rečeno je kako su zadivljeni pozitivnim primjerima Pazina i Rijeke, ali i razočarani tradicijom nezainterisieranosti za rad u zajednici, što je, ocijenili su, potvrđeno i nazočnošću na ovom okruglom stolu gdje su kako su naglasili trebali biti predstavnici svih udruga, svih MO-a kao i svi pročelnici gradskih odjela.

Izvor: www.makarsko-primorje.com

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.