Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Obilježavajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja prisjećamo se vojno – redarstvene akcije Oluja

Blagdan je to kada se Hrvatska s ponosom i poštovanjem prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno – redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin.

Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava. Sljedećeg dana,  6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija “Oluja” je završena. Nakon samo 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

U znak sjećanja na te povijesne događaje na središnji križ gradskog groblja „Moj mir“ delegacija Grada Pazina, predvođena gradonačelnicom Suzanom Jašić, zajedno sa predstavnicima Udruga, političkih stranaka, obrane, policije i drugih javnih institucija položila je vijenac te je minutom šutnje odana počast svim poginulima u Domovinskom ratu. Delegacija je nakon toga upalila svijeću i na grobu Kristijana Ladavca, pazinskog dobrovoljca poginulog u Domovinskom ratu.

Obilježavajući ovaj blagdan, posebnu zahvalnost iskazujemo svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote utkali u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Čestitamo Vam Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.