Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Obavijest o povlačenju „zelenih otoka“

Obavještavamo korisnike da se na većem području našeg pružanja javne usluge prikupljanja komunalnog otpada, povuklo tzv. „zelene otoke“, a na dijelovima gdje još nisu povučeni to će biti ubrzo, kada se steknu uvjeti. „Zeleni otoci“ povučeni su na području ruralnih  i perifernih dijelova Grada Pazina i  području Općine Tinjan.

Staklo kao reciklabilni otpad u našim domaćinstvima,  zastupljeno je u puno manjoj  količini u odnosu na plastiku i papir, stoga se na područjima gdje su pretežno zastupljena domaćinstva u privatnim kućama i/ili manjim višestambenim objektima, podijelilo svakom domaćinstvu spremnike za odvojeno sakupljanje plastike i papira, radi čega se povuklo „zelene otoke“. U gradu Pazinu ostavljeni su „zeleni otoci“ zbog nemogućnosti podjele  spremnika po domaćinstvima.

Za potrebe sakupljanja staklene ambalaže postavilo se spremnike za staklo, ali se smanjio broj lokacija u odnosu na lokacije bivših „zelenih otoka“, upravo radi manje  količine staklenog otpada, a i sve česte pojave odlaganja miješanog komunalnog otpada u spremnike za staklo.

U spremnike za staklo odlaže se samo prazna i čista staklena ambalaža bez čepova i poklopaca. Čepove i poklopce odlaže se u žute spremnike za plastičnu i metalnu ambalažu.

Na nekim lokacijama postavilo se specijalne spremnike za staklo, tzv. zvona, a sve kako bi se dobila što čišća sirovina za reciklažu. Naime, zvona imaju mali okrugli otvor kako bi se u njih ubacivala samo staklena ambalaža. Zvona, koje je nabavio Grad Pazin, postavljena su na slijedećim lokacijama: Zarečje, Trviž, Katun Trviški, Podberam, Kašćerga, Zamask, Lindar, Katun Lindarski, Dubravica, Zabrežani, Lušetićev Križ, Sarčija, Heki, Lindarski Križ, Sancija Pataj, Maršeti.

Popis  lokacija u Gradu Pazinu i po općinama: Lokacije spremnika za staklo – GRAD PAZIN

Za općine u kojima se još nije povuklo „zelene otoke“, popis će biti objavljen naknadno.