Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

O volonterstvu treba znati više

“Volonterstvo i aktivizam mladih” bila je tema okruglog stola što je održan prekjučer (25.09.2010.) u Spomen domu u Pazinu prisustvu 20-ak mladih iz Istre i nekoliko gostiju iz Vojvodine.

Organizator je bio Savjet mladih Istarske županije, a okrugli stol je održan na Dan županije. Suzana Blagonić iz udruge Suncokret iz Pule predstavila je što je učinjeno na osnivanju županijskog Volonterskog centra.

Tu je inicijativu lani pokrenulo više udruga i županijski Obiteljski centar, a volonterska akcija je planirana za 5. prosinca. Cilj centra je povećati ostupnost informacija o mogućnostima volontiranja, educirati gradane s akcentom na mlade, ali i organizacije o tome što znači imati volontere i kako se za njih pripremiti. Govoreći o volonterstvu i zapošljavanju Luka Glušac iz studentske udruge u Puli je, pozvavši se na istraživanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ponovio kako je najveći problem na tržištu rada zapošljavanje mladih bez radnog iskustva. Za volontiranje je rekao da je to savršen primjer neformalnog obrazovanja. ,

O aktivnoj ulozi mladih u demokratskim društvima je govorila Ana Preveden iz Vijeća mladih Istarske županije koja je, na bazi istraživanja fakulteta političkih znanosti iz 2003., istakla da mladi imaju razvijenu svijest o gradanskim pravima, ali ne i o gradanskim dužnostima. O političkom aktivizmu mladih govorio je Ivan Lukež iz Foruma mladih SDP-a koji tvrdi da jako malo mladih ima svoje stavove, a još manje njih uvjerenja. Smatra da bi mladi, kada bi se organizirali, postali snaga.

U raspravi se čulo da bi se u školskom sustavu trebalo govoriti o volonterstvu kako se to čini u SAD-u ili Kanadi, te da bi volonterski rad mogao donositi dodatne bodove kod upisa na fakultete ili kod zapošljavanja kako je to u nekim europskim zemljama. U skandinavskim zemljama politika je predmet u školi dok kod nas “kao da se i ljudi i sustav boje obrazovanja”, zamijetio je Glušac.

A. Dagostin, Glas Istre

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike