Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

O povijesti Osnovne glazbene škole

Pod Više možete pročitati izvadak iz govora ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta, prof. Sonje Matijašić o povijesti Osnovne glazbene škole u Pazinu, pročitanog povodom obilježavanja 40. obljetnice rada Osnovne glazbene škole.

Govor Sonje Matijašić, prof. održan 14. prosinca 2010. godine povodom 40. obljetnice rada Osnovne glazbene škole u Pazinu:

              „Poštovane dame i gospodo, gosti i uzvanici, kolege profesori i suradnici, dragi učenici, sve vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem što ste došli s nama podijeliti radost ove koncertne večeri kojom obilježavamo 40. obljetnicu osnutka i kontinuiranog rada Osnovne glazbene škole u Pazinu.
                Uz sve vas u tako velikom broju, svojim dolaskom iskazali su nam pažnju i predstavnici Istarske županije i Grada Pazina, pa mi dopustite da posebno pozdravim pročelnika Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimira Torbicu, gradonačelnika grada Pazina Renata Krulčića, predsjednika Gradskog vijeća grada Pazina Stjepana Gabrića i pročelnika Upravnog odjela za upravu, samoupravu i društvene djelatnosti grada Pazina Borisa Demarka.
                S iznimnim zadovoljstvom želim istaći da su s nama večeras i prvi učitelji naše Glazbene škole: gospođa Đeni Dekleva Radaković, i gospodin Klaudio Žigante. Jedan od prvih učitelja bio je i gospodin Àziz Muni Özen koji je samo zbog ove prigode želio doputovati iz Istanbula, međutim, iznenadna bolest u obitelji spriječila ga je u tome. Kada me jučer telefonski obavijestio da nažalost ne može doći, zamolio me da vam prenesem njegove pozdrave i poruku da nikada nije zaboravio Pazin, a naš poziv za ovu svečanost doživio je kao nešto najvrjednije i najljepše te kao mogućnost ponovnog uspostavljanja veza s našim gradom.
                    Upravo spomenutim učiteljima kao i njihovim nažalost preminulim kolegama Mirku Deklevi i Dušanu Korenu, možemo i trebamo u ovim svečarskim trenucima posebno zahvaliti na dobrim osnovama koje su svojim znanjem, entuzijazmom i predanim radom postavili, i na kojima počiva četiri desetljeća duga i uspješna tradicija naše škole.
Te su osnove svojim radom kasnije nadograđivale i razvijale i druge generacije učitelja, sve do današnjih dana kada se s ponosom možemo osvrnuti na proteklih 40 godina.
No, govoreći o glazbenoj tradiciji i povijesti našeg grada, pogled seže i mnogo dalje u prošlost.
                      Bogata riznica glazbenog nasljeđa koje možemo sustavno pratiti još od početka druge polovice 19.st. kada se u Pazinu počinju osnivati hrvatska i talijanska kulturna i glazbena društva te početka prošloga stoljeća kada u gradu djeluju Hrvatska glazba, gradski zbor pri Hrvatskoj čitaonici, tamburaški i gudački orkestar, odnosno Đačka glazba u okviru Pazinske gimnazije, samo su dio bogatog kulturnog mozaika Pazina toga vremena. Glazbeni život grada obogaćen je i čestim gostovanjima domaćih i stranih družina i izvođača, okupljajući veliki broj posjetitelja uz glazbu hrvatskih i svjetskih glazbenih velikana. No, u Pazinu se nisu samo izvodila djela glazbenih velikana. U našem su se gradu rađali, rasli, obrazovali se i stvarali neki od njih: Matko Brajša Rašan, Saša Šantel, Luigi Dallapiccola…, ostavljajući svaki ponaosob svoj osebujan trag u glazbenom i kulturnom životu Pazina, ali i u ukupnoj kulturnoj i glazbenoj baštini Istre, Hrvatske i svijeta.
                      Ovako bogata i imenima značajna kulturna i glazbena tradicija Pazina nije mogla niti smjela ostati zaboravljena. 
                     Stoga, želju, nadahnuće i potrebu za osnivanjem Glazbene škole možda možemo tražiti i na tim, za današnje generacije, dalekim izvorima koji se ponovnim okupljanjem Limene glazbe 1948. godine nastavljaju kao prvi organizirani oblici glazbenog obrazovanja u Pazinu nakon Drugog svjetskog rata.
                     Upravo za potrebe gradske glazbe i popunjavanja orkestra, započeo je stalan rad s mladim naraštajima koje su podučavali stariji članovi Glazbe. Veliki entuizijasti Trifun Omero i Marinko Biluš kao prvi stručni učitelj te Mirko Dekleva kao njegov dugogodišnji nasljednik, obavili su tada velik i značajan posao, od nabave prvih instrumenata do tečajeva osposobljavanja i pripreme glazbenika za nastupe.
                         Od prvih poduka iz puhačkih instrumenata, a kasnije i drugih – harmonike, klavira, gitare i udaraljki, spontano su se ustalili glazbeni tečajevi koji su se provodili u okviru Narodnog sveučilišta u čijem je sastavu od 1960. godine djelovala i Limena glazba.
Tečajevi nisu bili verificirani i nudili su tek osnovna, praktična znanja iz pojedinih instrumenata. No, kako se interes za tečajeve povećavao, sazrijevala je i ideja o osnivanju Glazbene škole koja se ujesen 1970. godine i ostvarila formiranjem prvih verificiranih odjeljenja kao područnih odjeljenja pulske Glazbene škole "Ivan Matetić Ronjgov". U Nižu muzičku školu kako se tada nazivala, prve se školske godine upisalo 66 učenika raspoređenih u pet razreda, a već od iduće godine Škola djeluje kao šestorazredna.
Obvezu otvaranja Škole preuzelo je Narodno sveučilište te osiguralo materijalne, kadrovske i ostale uvjete za njen rad. U početku su to bile tek dvije učionice i jedan klavir, a nešto kasnije ukupno četiri prostorije opremljene za izvođenje nastave te instrumenti i druga nastavna pomagala.
                     Nastavu su izvodili već spomenuti prvi učitelji Škole: Mirko Dekleva podučavao je harmoniku, Dušan Koren solfeggio, flautu i klarinet, Đeni Dekleva klavir, harmoniku i gitaru, Klaudio Žigante trubu, a Azis Muni-Özen solfeggio. Radilo se prema nastavnom programu Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov iz Pule koja je tih godina dala veliki doprinos glazbenom obrazovanju u Pazinu.
                            28.prosinca 1972. Rješenjem Skupštine općine Pazin Škola je osnovana kao Osnovna muzička škola u sastavu Narodnog sveučilišta. S njenim postupnim uhodavanjem, povećavao se i broj učenika, a slijedom toga i mogućnosti da se s onim najtaletiranijima posebno i dodatno radi te priprema za prve javne nastupe i natjecanja. Tako je krajem 1972. osnovan Komorni harmonikaški sastav od osam članova, a početkom 1973. Mala limena glazba od 22 člana.
                          Svoj prvi javni nastup Škola je imala 13. siječnja 1973., no prve zapažene uspjehe učenici Škole postigli su već u travnju 1972. kada je na 8. natjecanju glazbenih škola Hrvatske Vojko Babić osvojio treće mjesto, a Franko Grubišić pisanu pohvalu.
Od skromnih, ali već tada uspješnih početaka u sedamdesetim godinama prošloga stoljeća, Škola je nastavila svoj uspješan put ka punoj afirmaciji, zauzimajući sve značajnije mjesto u kulturnom i javnom životu grada. Dobro prihvaćena i od učenika i od roditelja, postala je mjesto okupljanja i onih koji su u njoj već završili svoje glazbeno obrazovanje, a sve u želji da se školska djelatnost proširi osnivanjem nekoliko manjih glazbenih sastava i malog pjevačkog zbora, odnosno okteta.
                         Ovakve ambicije i inicijative urodile su i osnutkom Mješovitog pjevačkog zbora – današnjih «Roženica» koji je pod ravnanjem maestra Nella Milottija svoju prvu pjevačku probu održao 14. ožujka 1979. upravo u prostorima Glazbene škole.
                       Svoju je djelatnost, osim u Pazinu, Škola širila i u drugim mjestima, pa je krajem osamdesetih imala područni odjel u Labinu koji se 1992. odvojio u zasebnu, danas Osnovnu glazbenu školu Matka Brajše Rašana pri labinskom Pučkom otvorenom učilištu.
U desetljećima koja su uslijedila, pa sve do danas, javna je djelatnost Škole kao aktivnog sudionika u glazbenim zbivanjima u gradu i okolici, postajala sve bogatija: od mnogobrojnih pojedinačnih nastupa učenika i pjevačkog zbora na različitim glazbenim priredbama, otvorenjima izložbi i drugim manifestacijama do samostalnih cjelovečernjih koncerata poput ovog večeras, u blagdanskim i drugim prigodama.
                          Osim takve prezentacije, učenici Škole od samih početaka, uspješno se predstavljaju i na raznim natjecanjima i smotrama u Hrvatskoj i inozemstvu, a mnoštvo osvojenih nagrada i priznanja, potvrda su ne samo njihovoj osobnoj uspješnosti nego i uspješnosti cijele Škole.
                       U četrdeset godina postojanja, Osnovnu glazbenu školu u Pazinu pohađalo je 1.583 učenika, a s uspjehom završilo 282 učenika od kojih su neki nastavili školovanje u srednjim glazbenim školama i akademijama te se kao mladi profesori vratili u Školu prenoseći svoje znanje mlađim generacijama.
                         Možda se brojka od niti 300-tinjak učenika koji su završili osnovno glazbeno obrazovanje čini premala, no činjenica da je u našoj školi preko tisuću mladih ljudi imalo priliku barem nakratko doživjeti čaroban svijet glazbe i biti njegov dio, ispunjava ponosom i radošću, vjerujući da im je to iskustvo pomoglo na teškom putu odrastanja i trajno obogatilo i oplemenilo njihov život.
                        Večerašnjim koncertom predstavit će nam se samo neki od njih koji sada pohađaju ili su nedavno završili ovu školu te njihovi profesori među kojima su neki i sami do nedavno bili u školskim klupama, pa će vam se gledajući ih, možda učiniti da su svi još školarci.
                         Svima njima, kao i svim prethodnim generacijama profesora i učenika, upućujem iskrene čestitke povodom 40. obljetnice Osnovne glazbene škole, a njihova glazba u ovom blagdanskom ozračju, neka bude i Školi i svima nama najljepši dar ispunjen dobrim željama za dugu, sretnu i uspješnu budućnost. "