Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Nataša Skazlić u Kući za pisce – Hiži od besid

_MG_0809Jučer se u pazinskoj Kući za pisce – Hiži od besid održalo druženje s autoricom Natašom Skazlić. Tom je prilikom publici prvi puta javno predstavljen Natašin najnoviji roman „Bidon“ u izdanju Hena Coma. Radnja romana smještena je u Istru, i to ne samo nominalno već vrlo živopisno, što je istaknuo urednik romana Davor Šišović. Priču romana govori mrtva djevojčica koja prolazi svojim zavičajem, Istrom, kako bi ponovno prošla kroz vlastito, prerano prekinuto, djetinjstvo. Uvođenjem dramatičnih momenata u priču razbijen je arkadijski mit kroz koji se Istra često prikazuje, naveo je Šišović.  U romanu „Bidon“ govori se o pedofiliji, a sama je autorica spomenula da joj je zbog ove teme bilo jako teško pisati roman, ali je, s druge strane, napomenula kako se autori moraju baviti važnim temama. „Ne želim trošiti vrijeme i talent na trivijalne teme“ kazala je Skazlić.

Nataša Skazlić istaknula je kako joj se koncept Kuće za pisce jako sviđa jer smatra da je zanimanje pisca u Hrvatskoj premalo cijenjeno, te da projekti poput Kuće za pisce ipak pokazuju da pisci još uvijek nešto vrijede.

Inače, Nataši Skazlić boravak u Pazinu svojevrsni je povratak u djetinjstvo, jer je 12 godina živjela u Puli, a povremeno je boravila i u Pazinu kod svojih noneta i none. Pazin se nije puno promijenio, primijetila je Skazlić, ali barem nije nazadovao.

U Kući za pisce – Hiži od besid, gdje će boraviti do kraja veljače, Nataša Skazlić planira i piše nove tekstove. Pazinskoj je publici otkrila kako će se u novoj knjizi baviti starenjem, a u planu je i istarska kuharica u kojoj će se pozabaviti nekim obiteljskim receptima.

Na kraju druženja s autoricom najavljeno je predstavljanje romana „Bidon“ 19. veljače u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula.