Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Najava predavanja o praćenju alergene peludi u gradu Pazinu

Povodom Svjetskog dana zdravlja, Grad Pazin i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije (ZZJZIŽ) pozivaju vas na predavanje/prezentaciju o praćenju alergene peludi u gradu Pazinu koje će se  održati 2. travnja s početkom u 18,00 sati u dvorani Istra u Spomen domu u Pazinu.

ZZJZIŽ od 2014. godine provodi praćenje koncentracije alergene peludi u zraku. Monitoring je sastavni dio Programa praćenja kvalitete zraka u Istarskoj županiji, kojeg financira Istarska županija.

Praćenje, čiji je cilj izrada peludne prognoze i kalendara u svrhu informiranja osoba s alergijama, započelo je u gradu Puli 2014. godine te je prošireno 2017. godine na grad Pazin, a 2018. godine na Labin, čime je uspostavljena najgušća mreža analizatora u Republici Hrvatskoj.

 

Alergije na pelud (polinoze) najčešća su vrsta alergija i nastaju u doba cvatnje alergogenih biljaka. Najčešće počinju u rano proljeće, a završavaju u jesen. Procjena je da u Hrvatskoj 7-10% stanovništva boluje od peludne alergije, a 3-5% boluje od astme. Kod osoba kojima tegobe otežavaju svakodnevne aktivnosti i smanjuje im se kvaliteta života, od izuzetne vrijednosti su informacije o kretanjima peludnih alergena, odnosno o koncentracijama peludi u zraku i njihovim varijacijama. Osim peludne prognoze, od velike je važnosti i praćenje peludnog kalendara, koji daje podatke o početku, trajanju i kraju polinacije pojedine biljne vrste u određenom razdoblju.

Poznavanje peludnog kalendara pomaže u predviđanju vremena pojave simptoma alergija, što omogućuje da se pravodobno uvede odgovarajući način liječenja.

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije objavljuje peludnu prognozu na vlastitoj internetskoj stranici, pa se peludna prognoza za grad Pazin može pogledati na https://zzjziz.hr/index.php?id=159, gdje se nalazi i peludni kalendar za grad Pazin za 2019. godinu http://zzjziz.hr/index.php?id=161.

Predavačica će biti dipl. ing. Vesna Kauzlarić ujedno i voditeljica laboratorija u  ZZJZIŽ, a predavanje je besplatno i namijenjeno je općoj populaciji.