Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Na Trgu u Pazinu održana prva Javna Koordinacija koju je popratio veliki broj građana i građanki

Na Trgu slobode u Pazinu, ispred Parka istarskih velikana, jučer (14. lipnja 2021.), održana je prva Javna radna Koordinacija u vezi radova u samom parku, projektu koji preko pola godine uzburkava pazinsku javnost.

Gradonačelnica Jašić u uvodom obraćanju podsjetila je da se još kao oporbena vijećnica protivila početku projekta „Rekonstrukcije Parka istarskih velikana“. Smatra kako je projekt započeo samo s ciljem predizborne kampanje, bez kvalitetne pripreme i uključivanja javnosti, što je na kraju rezultiralo nizom problema koje je naslijedila. Odmah po stupanju na dužnost gradonačelnice Grada Pazina 4.lipnja, privremeno je zaustavila radove kako bi spriječila dodatno oštećivanje korijenja stabala i unaprijed spriječila izvaljivanje stabala visokih preko 15 metara koja su oštećenjem izgubila statiku te dodala: „Od trenutka kada smo krenuli s preinakama na projektu, između ostalog i uklanjanja ugostiteljskog objekta iz samog parka, naišla sam na suradnju i dijalog“. Pritom se zahvalila izvođaču radova tvrtki Vladimir Gortan d.d., nadzoru radova Učki-konzalting d.o.o., te projektantu Alanu Kostrenčiću iz arhitektonskog ureda Kostrenčić i Krebel – Arhitekti d.o.o., glavnom projektantu, te specijalistu za urbana stabla Franu Poštenjaku, suradnji s Muzejom Grada Pazina te ravnateljem Ivanom Smoljanom, izvođačima koji su radili na izradi javnog sanitarnog čvora ( Ghia pro d.o.o.) i ugostiteljskog objekta ( Elitimo d.o.o.) te svim ostalim sudionicima u projektu na suradnji, doprinosu i uviđavnosti zbog kašnjenja projekta.

Naime, s obzirom da se odustalo od pozicioniranja ugostiteljskog objekta unutar samog parka, time su se stvorile nove okolnosti i pomaci u roku izvršenja samog projekta. Žustra rasprava od strane dvoje nezadovoljnih građana razvila se oko pozicioniranja javnog sanitarnog čvora, koji je trebao biti smješten uz ugostiteljski objekt a sada je dislociran u kut parka na sjeverozapadnu stranu. Ta je lokacija, kako pojašnjava projektant Kostrenčić, odabrana kao jedina logična sukladno postojećoj infrastrukturi kako ne bi došlo do ponovnog kopanja i dodatnog uništavanja biljnog fonda parka, s čime se slaže i struka. Gradonačelnica Jašić, obavijestila je građane kako će Grad Pazin poduzeti sve da javni sanitarni čvor bude održavan i čist, te kako se oko njega neće širit neugodni mirisi. U interesu javnog dobra, odabrana je pozicija koja će prouzročit najmanje štete, a oko samog sanitarnog čvora u planu je zasaditi dodatno bilje kako bi se sama „kućica“ stopila s ambijentom parka. Projektant Kostrenčić, istaknuo je kako su s projektiranjem parka započeli još 2008. godine, a 2015. godine nastavili su s izradom glavnog projekta za park, dodavši kako je od početka do realizacije projekta prošlo 6 godina te da bi bilo dobro da se projekt ponovno revidirao, ali isto nije bilo zatraženo od strane Grada Pazina.

Sazivanjem Javne radne Koordinacije htjelo se prikupiti i mišljenje građana o oplemenjivanju prostora koji se dobio izmještanjem kafića (površina od cca 70m2). Jedan od prijedloga prisutnih bio je postavljanje javne gradske „špine“ koja je nekad davno postojala u parku. Građane je zanimala i fontana koja je projektirana ispod stabala a kako navode, postoji bojazan od lišća koje bi moglo padati u nju. Projektant Kostrenčić objasnio je kako je park osmišljen u dva dijela: južni dio kako dječji, a sjeverni kako mirisna oaza s vodenom komponentom fontane. Nova fontana imati će mlaznice, a samo održavanje i čišćenje kako navodi, ne bi trebalo predstavljati probleme.

Također na temi rasprave našli su se i posječena stabala, njih 23, kako je jedan od prisutnih građana iskazao izrazitu zabrinutost oko kao ističe „nenadoknadivog hlada“ a isti je ocijenio i neprimjereno korištenje metalnih rubnjaka koji predstavljaju potencijalnu opasnost. Projektant Kostrenčić, pojasnio je kako je projekt radio u skladu s preporukama struke zaduženih za hortikulturu, te kako su posječena stabla dotrajala i trebalo ih je ukloniti zbog potencijalne već spomenute opasnosti. Ideja od početka kojim se vodio je zadržavanje postojećeg što većeg biljnog fonda parka. Pojasnio je kako će se i spomenuti rubnjaci zaobliti i dosipati te neće predstavljati potencijalnu opasnost.

Urbani šumar, Fran Poštenjak iz tvrtke Arboring, za usluge i savjetovanje u urbanom šumarstvu i arborikulturi, izvijestio je kako je obilaskom lokaliteta početkom lipnja, utvrdio oštećena stabla posebice njihovo korjenje, do čega je došlo uslijed postavljanja podzemne infrastrukture. Provedeno je ispitivanje statike i otpornosti ciljanih stabala na vjetroizvale kojim je utvrđeno da osam stabala predstavlja potencijalnu opasnost, te su propisane mjere (elaborat s mjerama sanacije za svako posebno stablo, od kojih su dva stabla trebala biti odmah uklonjena kako se ne bi pri prvom jačem vjetru izvalila). Posebno je istaknuo kako je u planu sadnja novog biljnog fonda, ali i kako elaborat propisuje mjere za očuvanje postojećeg.

U radove u parku, uključio se i Muzej Grada Pazina, s obzirom da je pronađena podzemna infrastruktura koja datira iz 1902. godine, a radi se septičkoj jami Talijanske gimnazije koja se nalazila u današnjem parku. Ravnatelj Ivan Smoljan istaknuo je kako je podzemna konstrukcija sigurna za šetače te ne predstavlja opasnost od urušavanja.

Goran Milohanić iz Vladimir Gortana d.d., obavijestio je kako su radovi u završnoj fazi te kako se nadaju da će se isti provesti kraju u korigiranom roku s obzirom na nastale izmjene, a radi se o 15. rujnu, kada se očekuje završetak radova dok se otvorenje za korisnike predviđa sredinom listopada.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike