Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Gradonačelnik Renato Krulčić sa suradnicima primio je u Velikoj vijećnici predstavnike Društva tjelesnih invalida Pazin. Predsjednik Društva tjelesnih invalida Pazin Graciano Turčinović istaknuo je kako je za osobe s invaliditetom ovaj dan jedinstven jer su po prvi puta zahvaljujući elektromotornom pomagalu osobe u invalidskim kolicima imale priliku doći u Veliku vijećnicu Grada Pazina.


U neposrednom razgovoru predstavnici Društva tjelesnih invalida Pazin ukazali su na važnost obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i poštivanje Konvencija o pravima osoba s invaliditetom i željama da u Gradu Pazinu ne bude prepreka za osobe s invaliditetom – od dostupnosti usluga i ulaska u određene prostore poput javnih prostora, zdravstvenih ustanova kao i problema vezanih za obrazovanje.

Gradonačelnik je istaknuo kako Grad Pazin podržava različite aktivnosti koje doprinose kvaliteti života osoba s invaliditetom od sufinanciranja asistenata u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju, programa Dnevnog boravka i pomoći u kući u kojem je uključeno 15 osoba s invaliditetom, te aktivnosti koje provodi Društvo tjelesnih invalida Pazin, kao i Klub za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama. Svi sudionici složili su se kako je veliki napredak postignut nabavkom specijaliziranog kombija za osobe s invaliditetom jer je na taj način omogućeno uključivanje osoba s invaliditetom u svakodnevni život zajednice.

Ovom se prilikom Turčinović ponovno zahvalio Gradu na sudjelovanju u projektu asistenta u nastavi, kojeg također sufinancira Ministarstvo odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske.  

Komisija za ljudska prava Ujedinjenih naroda u svojoj rezoluciji 1993/29 od 5. ožujka 1993. pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca: „s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu“.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike