Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Kiša kratkiša: Drugo izdanje Maratona kratkometražnih filmova

I ove će se godine po drugi put u Hrvatskoj održati Maraton kratkometražnih filmova, manifestacija u organizaciji HAVC-a kojom se na najkraći dan u godini – 21. prosinca – slavi kratka filmska forma. ‘Maraton’ ove godine traje tri dana, te se osim u nedjelju 21. prosinca, projekcije u kinima diljem zemlje održavaju i u petak i subotu 19. i 20. prosinca.

U subotu, 20. prosinca u 11 sati u Pučkom otvorenom učilištu Pazin počinje drugi po redu Maraton kratkometražnih filmova. Besplatan program započinje kratkometražnim filmovima za djecu koji donosi izbor europskih filmova kratkog metra ostvaren u suradnji s europskom organizacijom Short Circuit. Riječ je o osam filmova za djecu uzrasta od 3 do 6 godina.kratkišiProgram se nastavlja projekcijama za najmlađe. ‘Baltazar: serija Zvjezdani kvartet’ donosi pet animiranih ostvarenja o poznatom profesoru Baltazaru. U 18 sati započinju programi za odrasle koji donose recentne nagrađivane hrvatske kratkometražne naslove te izbor osam europskih igranih i eksperimentalnih filmova ostvaren u suradnji sa Short Circuitom. Nakon toga, u 20 sati publika će u programu nazvanom ‘Koka, jaje i drugi problemi’ moći vidjeti jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova ove godine, Kokošku redateljice Une Gunjak. ‘Maraton’ u Pazinu završava programom ‘Gledaj vidjet ćeš’ koji počinje u 21 i 30, a u sklopu kojeg se mogu pogledati nagrađivani filmovi Autofocus Borisa Poljaka, Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, Ljepotan Saše Bana, Kutija Nebojše Slijepčevića, Mali debeli rakun Barbare Vekarić, Koyaa – cvijet Kolje Sakside i mnogi drugi. Detalje možete pronaći u Programu filmskog maratona kratkometražnih filmova 2014. te programskoj knjižici HAVC-a.

Inicijativu ‘Najkraći dan’ (Lejourle plus court) započeo je 2012. godine francuski nacionalni centar za kinematografiju (Centre nationalducinémaet de l’image animée) u suradnji s Agencijom za kratkometražni film (l’Agenceducourtmétrage) s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila međunarodni karakter – pridružilo joj se 14 europskih zemalja među kojima i Hrvatska, koja ovu hvalevrijednu inicijativu želi pretvoriti u tradicionalnu godišnju manifestaciju.

HAVC se akciji, u suradnji s neovisnim kinima, priključio 2013. godine i to u 25 nezavisnih kina u 23 hrvatska grada. Ove godine taj se broj povećao na 29 kina i na 32 lokacije.

Za sve upite i izjave vezane uz Maraton kratkog filma u Pazinu kontaktirajte 624-333 ili 624-968 ili putem e-maila [email protected]