Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Kazališni kamp završio prezentacijama radionica u Kolegiju i po pazinskim ulicama

U Auli Maior Pazinskog kolegija klasične gimnazije te po gradskim ulicama su jučer (5.8.2012.) održane završne prezentacije kazališnog kampa u Pazinu, koji je otvoren predstavom „Bijeg nije rješenje“ u pazinskom Kaštelu 30. srpnja.

Kazališni kamp u Pazinu jedinstveni je hrvatski kazališni projekt koji je na jednom mjestu okupio dramske pedagoge i mentore, voditelje dramskih edukacija, studente, učitelje, pedagoge, voditelje kazališnih grupa, rehabilitatore, voditelje aktivnosti za djecu i mlade i studente.
Program se sastojao od četiriju umjetničkih radionica te popratnog programa Kamp+ na kojem su bili organizirani okrugli stolovi, međunarodni skup o pravima Roma, kazališne predstave, tematske večeri itd.
Radionicu "Zamišljeni grad-od ideje do kazališne predstave" vodile su dramaturginja Kristina Gavran i dramska pedagoginja Marija Šorša. Cilj ove radionice je bio da sudionici budu dio prostora u kojem nastupaju, te istraže na koji način prostor može utjecati na karaktere i tijek priče. Prezentacija radionice "Kazalište i prostor" dramaturginje Maja Sviben i dramske pedagoginje Iva Milley održao se na ulazu u Kolegij, te na Franjevačkim stubama i ulici Prilaz kaštelu, mameći pozornost prolaznika. Kroz niz vježbi i improvizacija koje su ove godine polaznike iz Kolegija odvele u druga pazinska mjesta, sudionici su se bavili prostornim odnosima u parovima: pojedinac/grupa, grupa/grupa, veliko/malo, daleko/blizu, glasno/tiho… Cilj nam je zajedničkim stvaranjem doći do izvedbe u kojoj je prostor suigrač, a ne samo slučajni vizualni okvir. "Interaktivno kazalište", pod vodstvom voditeljice kampa i dramske pedagoginje Ines Škuflić Horvat uz pomoć dramaturginje Nine Horvat te dramskog pedagoga i rehabilitatora Damira Miholića bavilo se Proradom aktualnih problema uz pomoć dramskih tehnika.
Kazališna redateljica Marina Petković Liker je vodila radionicu "Kazalište i moć", u kojoj su polaznici učili kako kroz kreativnu kazališnu izvedbu reći ono što nas muči, odlučiti djelovati, boriti se i mijenjati svijet kroz moć umjetnosti.
Gosti ovogodišnjeg kampa su bili Centar za dramsku umjetnost Bosne i Hercegovine koji su se prezentirali Forum teatrom i Centar za dramsku umjetnost Srbije s prezentacijom međunarodnog projekta Inkluzija Roma, u kojem su sudjelovali i Htvatski centar za dramski odgoj i CDO Bosne i Hercegovine,
Kazališni kamp se od 2004. godine održava svakog ljeta u Pazinu, srcu Istre. Godinu dana ranije, također u Pazinu, Dramski studio Tirena organizirao je 11. Europske dječje dramske susrete – EDERED, na kojima je sudjelovalo 180 djece iz 18 različitih zemalja. Nakon EDERED-a realizirala se ideja o Kazališnom kampu koji traje do danas.  (Fotografije snimio: Anton Finderle)