Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Istarska izložba gljiva i gljivarski kotlić u subotu oživili pazinsku tržnicu

Gradska tržnica u Pazinu bila je subotu u punom smislu riječi srce grada. Sunčano, ugodno jesenje jutro, izložba gljiva,  odličan gljivarski kotlić i edukativna predavanja privukli su mnoštvo zainteresiranih posjetitelja. Bili su tu i stalni prodavači, vlasnici voćarne, ljubazni djelatnici mesnice i butige, zakupci bankarela, a u kafiću je mirisala friško mljevena i kuhana kava za one koji su nakon špeže i razgledavanja gljiva sjeli na „čašicu“ razgovora ili, pak, za uhvatiti koju zraku sunca, pa i koji dobar trač. Ukratko,  žubor riječi, ugodni mirisi i okusi ispunili su pazinsku gradsku tržnicu i učinili je življom.

„Bili smo malo skeptični oko promjene lokacije, no, možemo reći da nas je posjećenost ugodno iznenadila. Ne samo izložbe, već i predavanja, tako da se zahvaljujemo svima koji su doprinijeli tome da ova manifestacija bude uspješna“, rekao je Željko Ružić, predstavnik organizatora Istarske izložbe gljiva.

Izložbu, koju je otvorila gradonačelnica Suzana Jašić, organizirao je  Istarski mikološko – gljivarski savez pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pazina. Sama izložba, sa svojih više od 200 primjeraka gljiva, odlično se uklopila u ambijent tržnice. Odlično su se uklopili i sami izlagači, članovi Saveza, od kojih su se mogli dobiti korisne informacije o gljivama, kao  i savjeti oko branja gljiva, naravno, lokacije („pošte“) su ostale tajna.

Rado su se dijelili i recepti za pripremu gljiva, a podijelilo se i 200 porcija iz gljivarskog kotlića, koje su nestale za manje od pola sata. „ Odličan, ukusan, prste za polizat …“ bili su uglavnom komentari za gljivarski kotlić koji su pripremili vrijedni članovi organizatora.

Ocjenu „odličan“ dobila su i izuzetno posjećena predavanja u sklopu izložbe. Predavanja pred više od 50 zainteresiranih održali su Miroslav Praskalo koji je prenio svoje znanje i iskustvo na koji način ispravno sakupljati i determinirati gljive, te Anton Brenko koji je održao predavanje o proizvodnji „sadnica tartufa“.

Na koncu, prema općem dojmu može se zaključiti kako je misija Istarska izložba gljiva uspješno obavljena te je već sada najavljeno kako se manifestacija planira i dogodine, uz još dodatnih sadržaja.

Hvala organizatorima i suorganizatorima, kao i svim posjetiteljima i posjetiteljicama na dolasku!

 

Pregled privatnosti

Koristimo kolačiće kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo korištenja web stranica. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju u korisnikovu pregledniku. Većina kolačića sadrži jedinstveni identifikator koji se naziva ID kolačića: niz znakova koje web-lokacije i poslužitelji povezuju s preglednikom u kojem je pohranjen kolačić. To web-lokacijama i poslužiteljima omogućuje da razlikuju preglednik od drugih preglednika koji pohranjuju različite kolačiće te da pomoću jedinstvenog ID-a kolačića prepoznaju pojedinačne preglednike.

Ako imate korisnički račun na www.pazin.hr, prilikom prijave postavit ćemo privremeni kolačić kako bi znali da li vaš internet preglednik prihvaća kolačiće. Taj kolačić ne sadrži osobne podatke i nestaje čim zatvorite preglednik.

Kada se prijavite s korisničkim računom postavit ćemo nekoliko kolačića kako bi u njima sačuvali informaciju o vašoj prijavi i vaše postavke prikaza. Ovi kolačići traju dva dana, a postavke prikaza traju jednu godinu. Ako izaberete „Zapamti me“, kolačić s informacijom o vašoj prijavi trajat će dva tjedna. Prilikom odjave kolačić s informacijom o vašoj prijavi se briše.

Više o pravilima privatnosti