Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Gradu Pazinu titula najboljeg grada u Hrvatskoj u sferi obrazovanja, socijalne politike i mladih

Na svečanosti održanoj u petak, 4. listopada 2019. godine u šibenskom hotelu Amadria Park Gradu Pazinu je dodijeljena nagrada iz kategorije obrazovanja, demografije, mladih i socijalne politike u kategoriji velikih gradova. Pazinu je dodijeljena nagrada u izboru za najbolji grad kojeg provodi portal gradonačelnik.hr u suradnji s Jutarnjim listom i agencijom Ipsos nakon što je ušao u finale s četiri druga grada – Bjelovarom, Šibenikom, Velikom Goricom i Čakovcem.

U nizu parametara koji su korišteni u izračunu temeljem kojega su izabrani finalisti za Pazin se ističu iznimno visoka ulaganja u obrazovanje, gradnja novih i rekonstrukcija postojećih vrtića i škola, visoke stipendije, naknade za novorođenčad, briga o umirovljenicima i mnogi drugi.
Sjedište Istarske županije ima, tako, među županijskim središtima i većim gradovima u zemlji najveći udio u gradskog proračunu po pitanju izdvajanja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade. Među tri je grada, u ovoj konkurenciji, s najboljim pokazateljem iznosa stipendija i školarina, od 48 kuna po stanovniku. Pazin je i među tri veća grada s najboljim pokazateljima omjera zaposlenih u predškolskim ustanovama i djece u vrtiću, te iznosu porodiljne naknade, od 3.878 kuna, po novorođenome.
Pazin je samo ove godine za dogradnju i rekonstrukciju Dječjeg vrtića Olga Ban osigurao 7,2 milijuna kuna dok je u osnovnoškolsko obrazovanje uloženo je 16.161.297 kuna.
Već dugi niz godina osigurava svojim učenicima i studentima stipendije u iznosima od 550 i 700 kuna, a u prošloj je godini isplaćeno ukupno 421.250,00 kuna.
U prošloj godini osigurano je 650.427.00 kuna za pružanje pomoći i podrške obiteljima mjerama poput naknada za novorođenčad za što je osigurano ukupno 328 tisuća kuna te naknada za treće dijete u vrtiću ili školi. Za podršku ranjivim skupinama društva izdvojeno 786.682,00 kuna čime se pokrivaju troškovi stanovanja, ogrjeva, socijalne pomoći itd.
Uz redovite programe koje Grad Pazin financira kako bi održao visoki standard u obrazovanju dodatno se ulaže u tekuće i investicijsko održavanje zgrada, u naknade učiteljima za realizaciju izvanučionične nastave, u rad s darovitim učenicima, u financiranje građanskog odgoja i obrazovanja u petim i šestim razredima, u rad Školskog sportskog društva Mladost i u druge aktivnosti.
Što se EU projekata tiče, u Pazinu posebno naglašavaju projekt „INkluzivne škole 5+“ kojem je Grad Pazin vodeći partner, koji je započeo u školskoj godini 2017./18. i traje 48 mjeseci. Provodi se u 11 odgojno-obrazovnih ustanova. Tijekom 4 godine trajanja projekta bit će uključeno 64 učenika s teškoćama u razvoju za koje će biti osigurani pomoćnici u nastavi ili stručno komunikacijski posrednici. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna kuna.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.