Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Gradska knjižnica zatvorena od 10. rujna do 15. listopada

Prostor Gradske knjižnice Pazin sanirat će se u razdoblju od 10.09. do 15.10.2012. godine. U to vrijeme knjižnica neće biti otvorena za korisnike.

Gradska knjižnica Pazin je, prema usvojenim načinima podjela knjižnica, narodna knjižnica koja djeluje kao samostalna javna ustanova. U postojećem je prostoru od 1981. godine, tj. od izgradnje Spomen doma. Od tada nije bilo ulaganja u knjižnicu sve do 2009. godine kada je poboljšana rasvjeta i to vlastitim sredstvima. Nužna je sanacija dotrajalog poda na kojem su plutene ploče i tapison. Na nekim mjestima tapison je skroz oštećen i pod je neravan. Osim toga, postojeće stanje uvelike šteti zdravlju djelatnika i korisnika, jer je pod pogodan za razvoj bakterija i mikroorganizama. Standard za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj (NN 58/99 čl.38) navodi da „Podovi moraju biti prekriveni materijalom koji eliminira šumove, izolira od hladnoće, štiti od požara i otporan je na habanje.“ Dakle, s postojećim stanjem knjižnica ne udovoljava Standardu.

U 2011. godini program Sanacije knjižnice prijavljen je na natječaj Ministarstva kulture Republike Hrvatske koje u 2012. godini odobrilo sredstva za navedeni program. Sredstva za sanaciju prostora knjižnice osigurali su još Grad Pazin (Osnivač), općine s područja Pazinštine te donatori.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.