Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Grad Pazin uskoro dobiva dvije edukativno-vizualne instalacije – Sunčani sat i Gnomon s putokazima

Zahvaljujući suradnji civilnog društva, javnog sektora i gospodarstvenika, Grad Pazin postat će bogatiji za čak dvije edukativno-vizualne instalacije. Projekt je to koji se provodi uz suradnju Astronomske udruge Vidulini (Žminj) čiji je osnovni cilj približiti svemirske znanosti i tehnologije svima zainteresiranima, za to još uvijek mnogima nepoznato područje. Uz suradnju s Osnovnom školom Vladimira Nazora u Pazinu, krajem lipnja u dvorištu škole postavit će se najstariji astronomski mjerni instrument – gnomon. Mjerni instrument poslužit će prije svega kao edukativno-fotografski punkt za učenike, ali i obogatiti turističku ponudu Grada Pazina. Radi se o instrumentu koji baca sjenku, te predstavlja najjednostavniji oblik sunčanog sata. Na njemu će biti postavljene oznake za strane svijeta te će, uz suradnju s učenicima osnovne škole, biti oplemenjen izabranim putokazima prema različitim gradovima svih kontinenata planeta Zemlja. Osim vizualnog identiteta, gnomon će se koristiti za edukativnu izobrazbu učenika kojima će biti omogućeno izravno promatranje, proučavanje i upoznavanje s izvornom stvarnošću te učenje o orijentaciji prema stranama svijeta, dobi dana, kalendaru.

Također, u suradnji s osnovnom školom i Astronomskom udrugom Vidulini vrši se izbor lokacije za postavljanje sunčanog sata. Uz donaciju tvrtke Kamen Pazin d.d. koja je osigurala kameni blok, nabavljen je i pokazivač, koji će se postaviti na odabranu lokaciju. Ovim projektom Grad Pazin bit će bogatiji za još jednu zemljopisno-turističku zanimljivost.

Usporedno s postavljanjem sunčanog sata, pazinski učenici sudjeluju i u ovogodišnjim misijama autonomnih bespilotnih letjelica HISTRION 201 i HISTRON 202 (H-202, koji nosi ime po nedavno preminulom zrakoplovno-strojarskom inženjeru Danijelu Vukoviću). Letjelice će biti lansirane sredinom ljeta u bliski svemir. Suradnjom učenika i Astronomske udruge Vidulini, predviđeno je formiranje Centra za integraciju letjelica, kada će učenici i sva zainteresirana javnost imati prilike upoznati se sa svim modulima. U modulima se nalaze eksperimenti učenika i znanstvenika iz područja kemije, biologije, fizike i agronomije koji će biti postavljeni u letjelice. Moći će se razgledati same letjelice te saznati kako izgleda integracija cjelokupnog tereta u letjelice. Cjelokupni proces prije lansiranja, lansiranje, let i obrada podataka nakon obavljenog leta u svemiru bit će prezentirani učenicima i javnosti krajem ljeta. Samo lansiranje odvijat će se u Puli, u ljetnim mjesecima u Svemirskoj luci „Herman Potočnik“,  zbog tehničkih protokola koji se primjenjuju prilikom lansiranja. Ako epidemiološke mjere budu dozvoljavale, prilikom lansiranja bit će prisutni i učenici i profesori koji su sudjelovali na projektu.

Ističemo kako se nova, ovogodišnja generacija, svemirskih letjelica HISTRION-a zahvaljujući suradnji Astronomske udruge Vidulini i gospodarstvenika s područja Pazina izrađuje u pogonima tvrtke AMUS d.o.o.,koja djeluje u industrijskoj zoni Podberam. Kako je istaknuo Marino Tumpić, iz Astronomske udruge Vidulini „Prvi prototip je izrađen a sada se rade preinake, te se početkom lipnja očekuje izrada drugog prototipa nakon čega se uz završna ispitivanja pristupa izradi dvije identične letjelice koje će krenuti put bliskog svemira (visoko u stratosferi) s desecima eksperimenata iz Istre, Hrvatske i inozemstva“.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike