Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Grad Pazin – Smart City, najpametniji mali grad u Hrvatskoj

Danas je u Zagrebu u hotelu Esplanade održano svečano proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim gradovima za najbolji grad, Smart city i Eco city 2020. u organizaciji Apsolona, Jutarnjeg lista i portala Gradonačelnik.hr.

Grad Pazin odnio je titulu najpametnijeg grada u Hrvatskoj u kategoriji malog grada. Za titulu su se u finalu, pored Pazina, borili još i  Donji Miholjec, Krk, Pregrada i Supetar.

„Iznimno sam ponosan na nagradu. Prije godinu dana, kada smo u Šibeniku osvojili nagradu za najbolji grad na području demografije i obrazovanja, najavili smo da ćemo se kandidirati i za smart-city jer cijela naša gradska uprava radi na održivim projektima, a smart-city je održivi projekt. Misao vodilja nam je da postignemo što veću transparentnost i što veću kvalitetu života za naše građane – od pametne rasvjete, parkirnih mjesta, brzog interneta…“, kazao je gradonačelnik Pazina Renato Krulčić najavljujući kako će do kraja ove godine čak 80 posto stanovnika ruralnih područja Grada Pazina imati brzi Internet.

Ova nagrada potvrđuje da Grad Pazin sustavno i dobro obavlja svoj posao i da se poduzetnost i  trud itekako isplate.

Entuzijazam ove gradske uprave za smartcity rješenja i projekte proizlazi iz želje da našim sugrađanima omogućimo transparentnu gradsku upravu, kvalitetniji i jednostavniji život, naglasio je gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić.

Od većih smartcity projekata izdvaja se kompletna modernizaciju javne rasvjete s energetski učinkovitim i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima s GPRS tehnologijom, početak izgradnje širokopojasnog Interneta u sklopu projekta RUNE,  izgradnju i opremanje Poduzetničkog inkubatora PazinUP, postavljanje stanice za iznajmljivanje eklektičkih bicikla, izgradnju punioce za električna vozila te „pametno“ odlaganje otpada, čime se omogućuje korisnicima da putem smart korisničkih kartica i smart spremnika odlažu željenje količine otpada te izravno utječu na visinu mjesečnih računa.

„Ono što nas očekuje u narednom razdoblju kako bismo dodatno osnažili pametni razvoj Grada jest izrada novog smart strateškog plana razvoja Grada Pazina te projekt uspostave sustava nadzora javnih površina u Pazinu kako bismo grad učinili još sigurnijim“, ističe Krulčić.

Grad Pazin osvojio je titulu najboljeg malog smart-city grada temeljem čitavog niza parametara i kriterija, među kojima je, za početak, činjenica da su jedan od još uvijek rijetkih gradova koji ima strategiju razvoja pametnog grada. Tu su, nadalje, i najveći indeks digitalne spremnosti uprave, najveće izdvajanje za obrazovanje u kategoriji malih gradova – čak 52,69 posto proračuna, te najveći udio gradskog proračuna namijenjenog potporama za tvrtke koje se bave IKT-om, startup-ovima i inovacijama (1% proračuna). Prvo su mjesto među malim gradovima osvojili i po udjelu energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim tijelima (100%), a u vrhu su i po udjelu zaposlenih u NKD područjima koja se odnose na IKT, kreativne industrije, istraživanje i razvoj u kategoriji malih gradova (2,8%), po broju potpornih institucija specijaliziranih za IKT, start-upi, inovacije i održivi razvoj u kategoriji malih gradova, visokoobrazovanog stanovništva (VŠS, VSS i doktori znanosti) u kategoriji malih gradova (14,75%)  te postotku proračuna koji se izdvaja za obrazovanje odraslih i cjeloživotno obrazovanje u kategoriji malih gradova (1% proračuna). Pazin je u samom vrhu, na drugom mjestu, i po broju  učitelja informatike zaposlenih u OŠ  na području grada PER CAPITA u kategoriji malih gradova (5 učitelja), po udjelu parkirnih mjesta  na području grada obuhvaćenih mobilnom naplatom parkinga u kategoriji malih gradova (100%), te po broju putnika u javnom gradskom i prigradskom prometu na području grada u 2019. godini PER CAPITA u kategoriji malih gradova (96 putnika po stanovniku). U vrhu su, nadalje, i po udjelu  biciklističkih staza u ukupnoj dužini prometnica u kategoriji malih gradova (15%),  kWh energije koje grad godišnje proizvede iz obnovljivih izvora energija (iz postrojenja i izvora kojima upravlja Grad i gradske tvrtke i institucije) te po stopi  odvojeno sakupljenog otpada u kategoriji malih gradova (9,3%) .

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike