Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Grad Pazin slavi svoj Dan

Na konferenciji za mediji održanoj danas (27.05.2019.) u Velikoj vijećnici Grada Pazina predstavljen je program obilježavanja Dana Grada Pazina. Grad Pazin tradicionalno povodom Dana Grada, organizira i podupire brojne i raznovrsne kulturne i sportske aktivnosti.

Službeno obilježavanje Dana Grada održat će se 31.05.2019. u dvorani Istra Spomen doma svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Pazina s početkom u 11 sati, te dodjelom priznanja i nagrada Grada Pazina za 2018. godinu. Ranije istoga dana, u 10 će sati delegacija Grada Pazina položiti vijenac palima za slobodu kod središnjeg križa na gradskom groblju Moj mir u Pazinu

Glavno događanje povodom Dana Grada Pazina jest koncert slovenskog vokalnog ansambla Perpetuum Jazzile koji nastupa u Velikoj dvorani Spomen doma u petak 31.svibnja 2019. godine s početkom u 19.30 sati. Gostovanje ovog svjetski poznatog sastava koji od svojih početaka razvija prepoznatljivost, jedinstvenost i izraz te se svrstava među vrhunske svjetske ansamble, osigurali su Grad Pazin i Pučko otvoreno učilište Pazin uz pokroviteljstvo tvrtki Kamen Pazin d.d., Agencija Contineo d.o.o., UTE d.o.o. i  Bina Istra d.d.  Repertoar ansambla je bogat, privlačan, popularan i zanimljiv za sve uzraste ljubitelja jazza te pop i rock glazbe koji znaju uživati u jedinstvenim akrobacijama njihovih glasova. Ulaznica za koncert se ne naplaćuje međutim istu je potrebno osobno podignuti, uz predočenje osobne iskaznice, u računovodstvu Pučkog otvorenog učilišta Pazin, radnim danom od 10 do 18 sati. Jedna osoba može preuzeti maksimalno dvije ulaznice.

U obilježavanje Dana Grada i ove su se godine uključile gradske udruge čije programe putem javnog natječaja sufinancira Grad Pazin. Plesna udruga Ritam grada sugrađane će tako počastiti sa čak tri plesna nastupa pod nazivom Ples u srcu i to 31. svibnja u 17.30 sati u šetalištu Pazinske gimnazije i 07. lipnja na platou ispred Spomen doma u popodnevnim satima od 14 do 17 sati na kojima će se i zainteresirani posjetitelji moću uključiti u malu školu plesa i malu školu mažoretkinja. Finalni nastup Ritam grada održava sa gostujućim plesnim grupama u Velikoj dvorani Spomen doma s početkom u 20 sati.

Večer proze i poezije i ove će godine svoje mjesto naći u Društvenom centru Veli Jože gdje će 31. svibnja u večernjem programu sugrađane svojim stihovima počastiti Pjesnici oko kamenog stola u organizaciji Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin.

Naredni dan, u subotu 1. lipnja u 9.30 sati Društvo likovnih stvaratelja će se povodom Dana Grada uključiti u obilježavanje svjetskog dana pletenja u javnosti humanitarnom akcijom Pazin plete za djecu Afrike. Cilj kampanje je izrada kukičanih i pletenih kvadratića koji se spajaju u dekice za napuštenu djecu Južnoafričke republike, većinom rođene s virusom HIV-a. Društvo poziva sve zainteresirane građane da se uključe u ovu akciju ispred Likovne galerije gdje će članice Sindikata umirovljenika Hrvatske – podružnica Pazin podučavati zainteresirane o tradicijskom načinu obrade vune i pletenja. Tijekom manifestacije prisutne će glazbom zabavljati Domski bend Doma Motovun i učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin.

Istog dana u večernjim satima će Folklorno društvo Pazin s početkom u 19.30 sati u velikoj dvorani Spomen doma sa gostujućim društvima održati trinaestu folklornu večer Sjećanje na Cvetka i Senku. Prilika je to u kojoj će nas društvo svojim izvedbama podsjetiti na naše stare običaje, ples, pjesmu i svirku.

U tjednu koji slijedi, u petak 07.lipnja, Društvo Naša djeca sa suradnicima u šetalištu Pazinske gimnazije organizira program povodom otvorenja Poligona na šetalištu. U ranim popodnevnim satima od 14 do 17 sati Društvo će predstaviti novi poligon s različitim interaktivnim, motoričkim i logičkim zadacima koji je nastao kao rezultat projekta „Šetalište – naše zabavno igralište“.

Proslavu zaokružujemo koncertom Ansambla za ranu glazbu „Otium“ koji dolazi iz Zagreba te u organizaciji Akademskog društva Ivan Filipović nastupa u župnoj crkvi sv. Nikole u nedjelju 9. lipnja u 11 sati. Na koncertu će, u replikama stilskih kostima glazbenici prezentirati glazbu iz razdoblja prije i u vrijeme renesanse, iz raznih zemalja  Europe. Program se sastoji od niza skladbi koje se brzo izmjenjuju, što ju čini atraktivnom za publiku svih uzrasta.

Povodom Dana Grada neizostavan je i sportski program koji započinje u subotu 1. lipnja u 10 sati Odbojkaškim turnirom za škole odbojke Istre u gradsko-školsko sportskoj dvorani, a narednog dana, 02. lipnja od 7 do 16 sati održat će se 47. prvenstvo Športsko ribolovnog društva Pazinčica na barama u Cerovlju. Istoga dana održava se sportski program  u Ruhcima gdje će se u 12 sati održati Boćarski turnir, u 13 sati započinje biciklijada i pješačenje, u 15 sati malonogometni turnir te u 16 sati turnir u briškuli i trešeti.

Narednog vikenda u nedjelju 9. lipnja  s početkom u 10 sati košarkaški klub Pazin organizira Završnicu mini lige Pazinštine (Tinjan, Pazin, Sveti Petar u Šumi i Karojba), u gradsko-školsko sportskoj dvorani. Istoga dana na Gradskom stadionu u 14 sati počinje nogometni turnir za uzrasnu kategoriju do 9 godina (U9) na kojemu se natječe 8 ekipa.

Tradicionalni Memorijalni nogometni turnir ”Branko Legović-Pićin i Albert Rajc” u organizaciji nogometnog kluba Pazin veterani održat će se u subotu 15. lipnja u 16 sati na gradskom stadionu.

U nedjelju 30. lipnja u 10 sati u areni Buići kod Trviža održat će se Međunarodna off road manifestacija.

Posebno izdvajamo i prateće programe u organizaciji gradskih ustanova.

Dječji vrtić Olga Ban Pazin nizom različitih programa obilježava Dan vrtića u razdoblju od 24. – 31. svibnja; Osnovna škola Vladimira Naora obilježava Dan škole završnom priredbom učenika 29. svibnja, i trožupanijskom smotrom harmonikaša osnovnih i srednjih škola Istarske, Primorsko-goranske i  Ličko-senjske županije koja će se na raznim lokacijama u gradu održati 7. lipnja od 10 sati. Također, 12. lipnja glazbeni odjel Osnovne škole održat će svoj završni koncert u dvorani Istra Spomen doma.

Pazinski kolegij-klasična gimnazija i Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Mons. Antuna Heka već tradicionalno organiziraju likovnu i gastro-edukativnu radionicu pod nazivom Dragi naš Pazin.

Pučko otvoreno učilište Pazin 30. svibnja započinje seriju koncerata pod nazivom Classics in Pazin, i to gostovanje Zagrebačkog kvarteta u dvorani Istra Spomen doma.

Muzej Grada Pazina i Etnografski muzej Istre 5. lipnja započinju sa programom Muzejski četvrtak u sklopu kojega će organizirati radionice u dvorištu pod nazivom Ja vitez i Moj štit.

Gradska knjižnica Pazin predstavit će javnosti čak dva književna djela pazinskih autora. U utorak 4. lipnja održat će se promocija zbirke poezije Nataše Matijaš pod nazivom „Ono što ću danas biti“ a 6. lipnja predstavljanje slikovnice „Jagodice Dora i Račić Plivač“ autora Nine Ladavac i Marka Cerovca.

Pozivamo Vas da popratite sva događanja obzirom su brojna i raznovrsna pa vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe ovih dana u Pazinu!

 

Dobrodošli u Pazin!

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike