Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Grad Pazin potpisao Povelju o bratimljenju s Općinom Gevgelija iz Makedonije

Potpisivanje poveljeGradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić i Gradonačelnik Općine Gevgelija (Makedonija) Ivan Frangov potpisali su danas, 14. rujna 2015. godine u Velikoj vijećnici Grada Pazina Povelju o bratimljenju gradova.

 

Bratimljenje dvaju gradova uslijedilo je nakon višegodišnje suradnje i uzajamnih posjeta, a dio je zajedničkog projekta susreta građana pod nazivom „Connect – Exchange – Act // Spajanje – Razmjena – Djelovanje“ (Akronim projekta: „ConAct“) financiranog iz Programa Unije „Europa za građane“, putem mjere „Bratimljenje gradova“. Iz fonda Europa za građane za organizaciju ovog susreta Gradu Pazinu odobreno je 7.500 eura bespovratnih sredstava.

Projekt susreta građana „ConAct“ službeno je započeo u nedjelju 13. rujna kada je 45 građana Općine Gevgelija stiglo u Pazin gdje će boraviti čitav tjedan, do petka 18. rujna 2015. godine. Među 45 sudionika projekta nalaze se građani različitih profila, dobi i zanimanja od predstavnika gradske uprave, preko predstavnika kulturnih i drugih institucija pa sve do poduzetnika i članova raznih udruga koje djeluju u Gevgeliji. Oni će se kroz pet dana u Pazinu  susresti sa predstavnicima Gradskih institucija, poduzetnicima i članovima lokalnih klubova i udruga.

Svrha susreta građana je međusobno upoznavanje dvaju gradova odnosno njegovih građana, upoznavanje sa programima i  projektima koji ovi gradovi provode, razmjena znanja i iskustava te uspostava kontakata za moguću buduću suradnju na kulturnom i gospodarskom planu, kao i razmatranje mogućnosti suradnje na zajedničkim projektima i prijavi na natječaje Europskih fondova.

Susret građana trajat će pet radnih dana pri čemu je svaki dan posvećen jednoj glavnoj temi i raspravi o sličnostima, razlikama, izazovima i mogućnostima suradnje. Nakon dana posvećenog formalnom potpisivanju Povelje o bratimljenju gradova građani Gevgelije upoznat će kulturu, kulturnu baštinu i aspekte (kulturnog) turizma Pazina i to kroz susret s predstavnicima udruga i institucija u kulturi kojima će imati prilike prenijeti i svoja znanja i iskustva. Treći dan susreta posvećen je gospodarskoj suradnji te sličnostima i razlikama u razvoju poduzetništva i obrtništva dvaju gradova. Pretposljednji dan sudionici projekta posjetit će odgojno obrazovne ustavne u kojima će naglasak prezentacije oba grada biti stavljen na projekte koje ove ustanove provode izvan redovnih odgojno obrazovnih programa te mogućnostima suradnje na budućim projektima financiranim iz europskih fondova, poput fonda Erasmus+ i sličnima koji su otvoreni za obje države. Dio dana posvećen je suradnji s civilnim sektorom pa će se tako građani Gevgelije upoznati sa pazinskim sportskim klubovima i sa članovima udruga iz područja rada sa djecom, zdravstva i socijalne skrbi i drugima. Na završnoj konferenciji za medije sudionici projekta izvijestit će javnost o zaključcima i iskustvima susreta građana.

Kroz lepezu susreta i razgovora građana Gevgelije i građana Pazina cilj je razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse te na njima temeljiti daljnju suradnju i prijateljstvo dvaju gradova.

Print

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike