Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Grad Pazin ponovno među proračunski najtransparentnijim lokalnim jedinicama

Prema najnovijim rezultatima istraživanja transparentnosti proračuna koje je objavio Institut za javne financije 4. srpnja, Grad Pazin se i ove godine nalazi među najtransparentnijim lokalnim jedinicama.

Institut je proveo analizu među svim županijama, gradovima i općinama (njih 576), a zahvaljujući javnoj i transparentnoj objavi svih proračunskih dokumenata, Gradu Pazinu je uručeno priznanje za transparentnost proračuna i to s najvišom mogućom ocjenom.

Pored redovne objave proračunskih dokumenata, Institut u objavi svog rada ističe Grad Pazin i po drugim aktivnostima koje provodi radi uključivanja građana u proračunski proces  i informiranja o proračunu, prvenstveno se to odnosi na projekt Pazi(n) proračun!, međutim tu su i brošura Proračun u malom te web stranica www.proracun.pazin.hr putem kojih se građani mogu na jednostavan način upoznati s proračunom.

Detaljna analiza i metodologija istraživanja objavljena je u Newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2016. – ožujak 2017., a detaljnije se mogu pretraživati i putem interaktivne karte.

Grad Pazin europski grad dobre prakse

Dodatno, Grad Pazin je prepoznat kao europski grad dobre prakse za provedbu projekta uključivanja građana u proces donošenja gradskog proračuna – Pazi(n) proračun! te je primio priznanje “URBACT Good Practice” nakon uspješne prijave na javni poziv i intenzivnog procesa selekcije.

Podsjetimo, projekt Pazi(n) proračun! se provodi u gradu Pazinu od 2014. godine, s ciljem da se građani aktivnije uključe u proces donošenja gradskog proračuna. Svi građani na jednostavan način mogu sudjelovati u projektu, slanjem prijedloga malih komunalnih akcija za koje smatraju da bi trebale biti uvrštene u proračun i provedene u narednoj godini. Po završetku analize svih zaprimljenih prijedloga, na javnim raspravama po mjesnim odborima Grada Pazina, nakon predstavljanja svih zaprimljenih prijava, argumentacije i rasprave, građani glasaju za male komunalne akcije koje je po njima najpotrebnije provesti, u okviru unaprijed određenog budžeta za svaki mjesni odbor. Od početka provedbe ovog projekta, građani su poslali 370 prijedloga, na javnim je raspravama po mjesnim odborima sudjelovalo više od 500 građana koji su glasali o raspodjeli 1.100.000,00  kn te odabrali 80 malih komunalnih akcija. Grad Pazin nastavlja s provedbom dobre prakse, stoga se pozivaju građani da svoje prijedloge malih komunalnih akcija dostave do 1. kolovoza 2017. g. putem mail-a na [email protected], pošte (Grad Pazin, Družbe sv. Ćirila i Metoda 10, Pazin, s naznakom „Pazi(n) proračun!“) ili osobno. O točnim terminima javnih rasprava građani će biti naknadno obaviješteni.

Kako?

Prošle godine, URBACT je raspisao javni poziv radi pomoći gradovima diljem Europe. Zašto? Radi prikupljanja održivih i integriranih rješenja za izazove s kojima se suočavaju europski gradovi. Svrha: podijeliti ih i proširiti diljem Europe. Zahvaljujući raspisanom pozivu, 219 eurpskih gradova prijavilo je svoje prakse na temu integriranog urbanog razvoja. Između 270 zaprimljenih prijava, URBACT-ov tim stručnjaka je odabrao 97 primjera dobre prakse koji se provode u gradovima. Grad Pazin je među njima!

Što je dobra praksa?

URBACT definira „dobru praksu“ kao praksu koja dokazano donosi promjene u vidu očekivanih rezultata i može se preporučiti drugima kao dobar model. Dobra praksa isto tako mora biti participativno razvijena, uključujući sve relevantne dionike iz područja primjene dobre prakse. Uspješna provedba prakse mora biti testirana i vrednovana te zaslužuje da se podijeli s drugim gradovima i da im se omogući njena primjena. Sve URBACT-ove dobre prakse dokazano pridonose ostvarenju ciljeva i lako se mogu primjeniti u drugim gradovima. Više o odabranim dobrim praksama na web stranici: www.urbactgoodpractices.eu.

Koji je sljedeći korak?

Svi URBACT-ovi gradovi svoje će dobre prakse moći predstaviti na glavnom događaju URBACT City festivalu u u Tallinnu (Estonija) koji će se održavati od 3.do 5. listopada ove godine. To je prilika da Grad Pazin promovira i istakne svoj rad te poveća svoju vidljivost na području Europe. Ovom događaju pridružit će se više od 450 stručnjaka za urbani razvoj iz cijele Europe. Nadalje, Grad Pazin ima priliku zagovarati održivi i integrirani urbani razvoj na URBACT-ovim događanjima i u publikacijama te doprinijeti EU urbanoj agendi.

Više o URBACT dobrim praksama na web stranici: urbactgoodpractices.eu