Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Grad Pazin ponovno među 5 najboljih u zemlji

U izboru najboljih hrvatskih gradova, koji Hanza Media provodi u suradnji s portalom Gradonačelnik.hr i agencijom Ipsos, Grad Pazin treću godinu za redom svrstao se među top 5 najuspješnijih velikih hrvatskih gradova u području obrazovanja i demografije.

Kao sjedište Istarske županije, natječemo se u  kategoriji velikog grada i izuzetno smo ponosni što smo ponovo u društvu najboljih u Hrvatskoj što potvrđuje da se trud, rad i zalaganje itekako isplate, izjavio je gradonačelnik Renato Krulčić.

Iako se već dugi niz godina razvijamo u obrazovno sjedište Istarske županije izuzetno nas veseli što je i ove godine Pazin prepoznat kao grad znanja i primjer dobre prakse na državnoj razini, ističu iz Grada.

Da je obrazovanje pazinski brand u koji se sustavno ulaže u s ciljem cjelovitog razvoja djece, dinamičnog i fleksibilnog sustava obrazovanja i dodatnog podizanja kvalitete rada u odgojno-obrazovnom procesu, vidljivo je kroz izvrsne projekte koji se razvijaju u Gradu.

Jedna od ključnih investicija Grada Pazina u proteklih nekoliko godina u području obrazovanja je 8,2 milijuna kuna vrijedan projekt dogradnje i rekonstrukcije dječjeg vrtića „Olga Ban“ u prolazu Otokara Keršovanija. Projekt je s potporom od 5,2 milijuna kuna sufinancirala Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a usprkos nepovoljnim okolnostima izazvanim pandemijom svi radovi na  vrtiću su izvedeni u planiranim i zadanim rokovima.

Proširenje vrtićkog prostora osobito je važno s obzirom na to da je, sukladno zadnjim podacima Državnog Zavoda za statistiku, Grad Pazin predvodnik demografskog rasta u Istri i nalazi se među top 10 gradova u Hrvatskoj s pozitivnim prirodnim prirastom, odnosno bilježi veći broj novorođenih u odnosu na umrle.

Važno je tu napomenuti i da u kontekstu poticanja pozitivnih demografskih trendova Grad Pazin pruža sustavnu financijsku podršku obiteljima kroz razne aktivnosti kao na primjer jednokratne naknade za novorođeno dijete, dodjelu novčanih naknada za troškove boravka djeteta u vrtiću i poticanje privatnih inicijativa u predškolskom odgoju kroz sufinanciranje boravka djece u obrtima za dadilje, ističu iz Grada. Prošle godine, u dva otvorena obrta za dadilje na području Grada Pazina sufinanciran je boravak 11 mališana, a istovremeno su sufinancirani i dječji vrtići izvan Pazina.

Iz Grada ističu kako i u budućnosti žele osiguravati kvalitetan standard predškolskog odgoja, a pogotovo dostupnu institucionalnu skrb za preko 90 posto vrtićke i preko 30 posto jasličke djece sukladno Barcelonskim ciljevima EU, koja je ove godine i dostignuta. Naime, Grad Pazin je prema procjenama na početku pedagoške godine 2020/21. na 36% obuhvata djece do 3 godine te na 87% obuhvata djece od 4 godine do polaska u školu.

U Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin, inače osnovnoškolskoj ustanovi s najvećim brojem učenika u Hrvatskoj (1287 učenika na početku školske godine 2020/21.), u tijeku je izrada nove Mreže osnovnoškolskih ustanova kojom se planira podjela na dvije školske ustanove.

Krenulo se i u projekt dogradnje Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, koji će ići u dvije faze – u prvoj nadogradnjom iznad sadašnje školske sportske dvorane (procjena uključujući PDV – 9,4 milijuna kuna) i drugoj, dogradnjom dijela škole u kojoj se odvija razredna nastava (procjena uključujući PDV- 4 milijuna kuna). Grad i škola usuglasili su mišljenje da je u 1. fazi prioritet Nadogradnja iznad školske sportske dvorane za potrebe predmetne nastave i Glazbenog odjela za što je u ožujku 2019. dobivena građevinska dozvola, dok je za drugu fazu građevinska dozvola u procesu dobivanja. Izrađena je i projektna dokumentacija (glavni projekt), kojim će se zgrada Dječjeg odmarališta Špadići, prenamijeniti iz dječjeg odmarališta u hostel, kako bi se objekt mogao koristiti tijekom cijele godine za različite izvannastavne aktivnosti djece i učenika poput organiziranog ljetovanja, ali i provođenja različitih neformalnih edukacija poput građanskog odgoja i obrazovanja.

Zahvaljujući projektu „INkluzivne škole 5+“ tijekom tri godine preko 70 učenika s poteškoćama u razvoju dobilo je pomoć, a više od 100 pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika posao. Naime, Grad Pazin je nositelj projekta „INkluzivne škole 5+“ kojim se financira rad  pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, a gradovi partneri na projektu su Labin, Poreč, Rovinj i Umag. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna kuna, od čega je osam milijuna EU sredstava. U OŠ Vladimira Nazora i ove godine podršku pomoćnika u nastavi ima 11 učenika.

Financira se i ciklus interaktivnih predavanja i radionica na temu uspješnog roditeljstva s ciljem poboljšanja roditeljskih kompetencija i proširivanje znanja o roditeljstvu, isto kao i pravo na naknadu za troškove boravka djeteta u predškolskoj ustanovi u punom iznosu, ukoliko se ispunjava socijalni uvjet, uvjet prihoda ili poseban uvjet iz Odluke o socijalnoj skrbi Grada Pazina.

Sufinanciranjem osigurava se i produženi boravak u osnovnoj školi od 1. do 4. razreda i plaće za zaposlene u četiri grupe i autobusni prijevoz učenika putnika osnovnih škola koji je osiguran na 17 linija, dnevno se prevozi 1.896 kilometara za oko 800 učenika putnika. Od rujna 2020. godine zbog potrebe osiguravanja epidemioloških mjera produženi boravak organiziran je za učenike 1. i 2. razreda osnovne škole, ali u šest grupa i dodatno zapošljavanje dvije učiteljice iz gradskog proračuna.

Iz Grada naglašavaju da se vodi računa i o studentima s područja Grada čije se studiranje stipendira. Iznos stipendija za učenike je 550,00 kn, a za studente 700,00 kn mjesečno.

Važno je spomenuti i Pučko otvoreno učilište koje provodi programe cjeloživotnog obrazovanja kroz različite projekte, a u 2019. godini to je Projekt iz EU socijalnog fonda „ISTRAžimo sa znanjem“. Ovim 1,6 milijuna kuna vrijednim projektom izradit će se verificirani program obrazovanja za eno-gastro vodiče i poboljšat će se pristup ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Iz Grada zaključuju kako sve ove uspješne aktivnosti ne bi bile moguće bez zajedništva i nesebičnog zalaganja svih onih uključenih u sektor odgoja i obrazovanja ali i zdrave i napredne lokalne zajednice.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.