Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Grad Pazin nastavlja graditi sportsku priču „Pazin – Grad u pokretu“ – svečano otvoreno pomoćno nogometno igralište

Projekt pomoćnog nogometnog igrališta od strateške je vrijednosti za Grad Pazin, Pazin sport d.o.o., sportske udruge, sve korisnike i građane koji već koriste sportske sadržaje Grada kao i sve buduće korisnike, započeo je svoje obraćanje prisutnima gradonačelnik Grada Pazina, Renato Krulčić.
Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Tomislav Družak istaknuo je zadovoljstvo svakom novom izgrađenom sportskom infrastrukturom, jer na taj način potiče se bavljenje sportom. Istaknuo je kako je kroz javne pozive, Ministarstvo turizma i sporta u 2021. godini financiralo građevinske zahvate i opremanje 43 sportska projekta u vrijednosti od preko 15 milijuna kuna. Izgradnja pomoćnog nogometnog igrališta bitno će doprinijeti razvoju vrhunskog sporta i povećati uključenost mladih u organizirane oblike sporta, zaključio je državni tajnik.
Kako bi omogućili nastavak ostvarivanja zapaženih sportskih uspjeha pazinskih sportaša, projekt pomoćnog nogometnog igrališta priveden je kraju. Predmetno područje planira se koristiti kao sportsko – rekreacijska zona za pedagoške sportske programe obližnje osnovne i srednje škole te za rekreacijske gradske sportske programe uključujući lokalna, regionalna i nacionalna sportska natjecanja. Sagrađeno uz postojeći Gradski stadion, uz završnu oblogu od umjetne trave, Grad Pazin sada nudi pogodnosti za igranje nogometa u svim vremenskim uvjetima. Sva oprema koja će se koristiti na novoizgrađenom pomoćnom igralištu projektirana je i predviđena tako da udovoljava standardima HNS-a i UEFA-e.
Za izgradnju i opremanje pomoćnog nogometnog igrališta osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 3,5 milijuna kuna, te je izgradnju sufinanciralo Ministarstvo turizma i sporta, Nogometni savez županije Istarske uz Pazin sport d.o.o.
Darko Raić Sudar, predsjednik Nogometnog saveza Županije istarske, istaknuo je važnost ovakve infrastrukture za Nogometni klub Pazinka Pazin. Izgradnja nove infrastrukture doprinosi boljoj kvaliteti i raznovrsnosti nogometnih treninga i provođenja sportskih programa, te se time ostvaruje i veća ponuda nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, razvoju i unapređenju tjelesnog zdravlja kod djece, zaključio je Raić Sudar.
Krulčić se u svom kratkom obraćanju zahvalio izvođaču radova, nadzoru i svim donatorima uz čiju pomoć je pomoćno nogometno igralište poprimilo konačni oblik i namjenu.
Nakon izgrađenog pomoćnog nogometnog igrališta, Grad Pazin nastavlja graditi sportsku priču „Pazin – Grad u pokretu“ i želi pružiti stanovnicima Pazina cjelokupni Sportsko rekreativni centar. U planu je i „Rekonstrukcija atletske staze“ koja se izvodi oko nogometnog terena kružno dužine 400 m. Na 14.500,00m2 građani Pazina dobiti će na korištenje prošireno postojeće nogometno igralište s atletskom stazom i borilištima.
15. travnja 2021. godine Ministarstvo turizma i sporta donijelo je Odluku o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskih zahvata i opremanja sportskih građevina u 2021. godini te je Gradu Pazinu odobreno 600.000,00 kuna bespovratnih sredstava.
Grad Pazin nastavlja s ulaganjem u sport i sportsku infrastrukturu, sport je više od samog natjecanja te bitno utječe na razvoj pojedine lokalne sredine, on je način života koji građanima omogućava bolje zdravlje i bolju kvalitetu života, zaključio je Krulčić.