Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Europa za građane: LAGs4EU

LAGs4EU zajednička fotografijaLAG „Središnja Istra“ nositelj je projekta pod nazivom LAGs4EU iz programa Europa za građane kojeg provodi u partnerstvu s još 17 zemalja iz 8 europskih država: Bosne i Hercegovine, Češke, Italije, Litve, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije.

Projekt je usmjeren na porast participacije građana u razvoju i implementaciji razvojnih aktivnosti organiziranih od strane LAG-ova.U sklopu projekta u svakoj od devet zemalja partnera održava se aktivnost koja je usmjerena na edukaciju i razmjenu primjera dobre prakse predstavnika LAG-ova i jedinica lokalne samouprave u uključivanju lokalne zajednice u razvojne projekte na lokalnoj razini.

U razdoblju od 22. do 24. srpnja LAG „Središnja Istra“ ugostio je partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Češke, Italije, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije kojima su predstavljeni primjeri dobre prakse očuvanja lokalne kulturne baštine putem korištenja regionalnih, nacionalnih i EU programa. Gosti su imali priliku razgledati Pazinski kaštel, a u sklopu posjete im je prezentiran „ARCHEO’S“, projekt Grada Pazina ostvaren uz financijsku pomoć iz programa prekogranične suradnje IPA Adriatic čiji je cilj bio dodatno vrednovati povijesno značajne lokalitete koji uživaju status kulturnog dobra. Nadalje, predstavnici udruge GONG održali su prezentaciju projekta Pazi(n) proračuna kao inovativnog modela građanske participacije u kreiranju javnih politika, a partneri su razmotrili mogućnosti daljnje transnacionalne suradnje u sklopu Interreg programa.

S obzirom da se boravak gostiju djelomično preklopio s održavanjem TradInEtno Festivala, partnerima na projektu prezentirani su primjeri očuvanja kulturne baštine iz istarske tradicije; održane su tako demonstracije sviranja tradicionalnih istarskih instrumenata, tradicionalnog dvoglasnog pjevanja na tanko i debelo i Istarske ljestvice uvrštene na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a gosti su se okušali i u tradicionalnom istarskom plesu, tzv. Plesu na tavolac. Ukupna vrijednost projekta čija provedba traje sve do srpnja 2017. godine jest 150.000 eura, a po završetku projekta, partneri će formalizirati umrežavanje gradova sudionika putem potpisivanja Povelje o daljnjoj suradnji.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike