Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Dvije ruke mogu spasiti život! – Svjetski dan oživljavanja – 16. 10.

Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije pridružit će se globalnom pokretu i obilježiti Svjetski dan oživljavanja – 16. listopada, koji se odvija pod sloganom “Dvije ruke mogu spasiti život!” . Cilj akcije je buđenje svijesti građana i građanki o potrebi za postupkom oživljavanja do dolaska hitne medicinske službe. Dođite na Trg slobode u subotu, 15. listopada 2022.godine od 10:00 sati  i saznate kako i Vi možete pravovremenom reakcijom spasiti život!

Četiri su ključna koraka koji pomažu preživljavanju osoba s iznenadnim srčanim zastojem:

  1. Rano prepoznavanje nastanka iznenadnog srčanog zastoja i pozivanje hitne medicinske službe na broj 194;
  2. Rano oživljavanje – vanjska masaža srca kojom se oponaša rad srca kao pumpe i upuhivanje zraka u pluća kojim se oponaša disanje;
  3. Rana defibrilacija – postupak kojim se iz AVD-a oslobađa kontrolirana električna energija i isporučuje srcu preko stjenke prsnog koša s namjerom da obnovi srčanu funkciju;
  4. Brzi dolazak hitne medicinske službe koja će započeti s provođenjem naprednih postupaka održavanja života.

I TI MOŽEŠ SPASITI ŽIVOT!

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u Hrvatskoj, a toj skupini pripada i iznenadni srčani zastoj kod kojeg uslijed poremećaja srčanog ritma dolazi do trenutnog gubitka srčane funkcije te prestanka dotoka krvi u mozak i druge organe, odnosno do smrti. Prema podacima Hrvatskog kardiološkog društva, od iznenadnog srčanog zastoja u RH godišnje umire 9000 ljudi, odnosno jedna osoba svakog sata.

Preživljavanje se značajno povećava brzom intervencijom, unutar tri do pet minuta, i ranom defibrilacijom. Nažalost, nijedna hitna medicinska služba (HMS) u svijetu ne može u svim slučajevima unutar tri minute doći do osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj stoga je iznimno važno građane upoznati s osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu AVD uređaja kako bi mogli prepoznati ovo hitno stanje i pravodobno pružiti pomoć. AVD uređaj jednostavan je za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje.

Važnost edukacije građana koji mogu pružiti pomoć osobi koja je doživjela iznenadni srčani zastoj te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska tima HMS-a prepoznao je HZHM koji je s Ministarstvom zdravstva još 2013. godine pokrenuo Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije “Pokreni srce – spasi život”. Osnovne aktivnosti programa su promicanje važnosti rane defibrilacije, povećanje dostupnosti AVD uređaja i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a. U suradnji sa županijskim zavodima za hitnu medicinu te lokalnim i regionalnim samoupravama, HZHM je dosad educirao gotovo 4000 naših sugrađana kako bi ih osnažio da pomognu jedni drugima, spriječe loš ishod iznenadnog srčanog zastoja i tako doprinesu sigurnosti zajednice.

Izvor: Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije, Hrvatski zavod za hitnu medicinu