Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Demanti teksta vezanog uz osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju

Demanti možete pročitati u cijelosti:

“Poštovani,

sukladno čl.40 Zakona o medijima (NN br. 59/2004, 84/2011 i 81/2013) Grad Pazin, Družbe Sv.Ćirila i Metoda 10, zastupan po Gradonačelnici Suzani Jašić podnosi zahtjev za objavu ispravka informacije objavljenje na portalu Istarski.hr dana 14. srpnja 2021. godine u 10:22 sata pod naslovom „ Grad Pazin ne želi surađivati s gradovima u kojima je IDS na vlasti?“, kojeg potpisuje glavni urednik Nenad Čakić, bez naknade. Gradu Pazinu povrijeđena su prava i interesi objavom niza neistinitih informacija, te zahtijevamo da se objava ispravka informacija objavi sukladno zakonskim odredbama, najkasnije u roku od 30 dana od dana objave informacije, na istom ili jednako vrijednom mjestu. Slijedom navedenog zahtijevamo da se objavi sljedeći ispravak neistinitih informacija bez skraćivanja, te da uz izvorni članak postavite odgovarajuću poveznicu na ovaj ispravak:

„Već u samom naslovu teksta iznosite proizvoljne, ničim potkrijepljene optužbe kako Grad Pazin ne želi surađivati s gradovima u kojima je IDS na vlasti. Prije svega, navedene projekte „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III i IV.“,  je gradonačelnica Suzana Jašić naslijedila po primopredaji vlasti od bivšeg gradonačelnika Renata Krulčića koji dolazi iz redova IDS-a.  Faza III projekta prilikom primopredaje već je bila u tijeku, a s fazom IV započele su pripreme prijave projekta na način koji je uslijed održanog sastanka u Gradu Pazinu, 29. lipnja 2021. godine dogovoren s predstavnicima Grada Labina, Grada Poreča, Grada Umaga i Grada Rovinja, a na kojem su se svi gradovi složili da financijski nije isplativo da se Gradovi prijavljuju zajednički, dok su Grad Labin i Grad Poreč zaključili kako će razmisliti o zajedničkoj prijavi. Na sastanku je dogovoreno i da će troškove edukacije dijeliti kao i do sada. Time informacije koje se navode u tekstu, kako se gradonačelnica, tj. Grad Pazin nije htio kandidirati s Gradom Porečom, Gradom Labinom i Gradom Rovinjem, su neistina.

Neistinita je tvrdnja da se natječaj „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III“  raspisuje svake godine i da su gradovi svake godine zajednički rutinski prijavljivali projekt. Nadalje, neistiniti su i nepotpuni podaci o prijaviteljima projekta. Uz Grad Pazin, partneri na projektu bili su Grad Labin, Grad Poreč, Grad Rovinj i Grad Umag i osnovne škole kojima su oni osnivači, a ne kako je navedeno u članku: Grad Poreč, Grad Labin i Grad Rovinj.

Naime, projekt je započeo 2017. godine, kada je Grad Pazin nakon zajedničkog dogovora s Gradom Labinom, Gradom Porečom, Gradom Rovinjem i Gradom Umagom, te osnovnim školama kojih su gradovi osnivači, kao partnerima, odabran kao nositelj projekta INkluzivne škole 5+ u okviru instrumenta  Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III  temeljem poziva Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.422.774 kuna, od kojih je  iz Europskog socijalnog fonda nositelju projekta Gradu Pazinu, odobreno za četiri školske godine (2017./2018., 2018./2019., 2019./2020. i 2020./2021.) bespovratnih 8.000.000 kuna, putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini 853.664,64 kuna, a ostatak sredstava u iznosu od 569.099,80 kuna su podmirili gradovi-partneri iz svojih proračuna.

Dopustite da pojasnimo, projekt Inkluzivne škole 5+ započeo je 18.kolovoza 2017. godine, a završava 17. kolovoza 2021. godine. S obzirom na novo financijsko razdoblje 2021.-2027. očekivao se i novi poziv na koji bi se ponovno svi zajednički prijavili. Međutim, još uvijek nije donesen novi program za financijsko razdoblje 2021.-2027. na razini države te je Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo novi Javni poziv „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV.“, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Prema uvjetima Poziva, trajanje projekta nije više četiri godine, već samo jednu školsku godinu što je posljedično uvjetovalo i maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji se može zatražiti, a za Grad Pazin to iznosi 2.500.000,00 kn. Sukladno tome, a uzimajući u obzir i činjenicu da se od 2017. godine, kada se započelo s provedbom projekta Inkluzivne škole 5+, povećao broj djece s teškoćama u razvoju u osnovnim školama partnerima te shodno tome i broj pomoćnika u nastavi/stručno komunikacijskih posrednika, maksimalni iznos sredstava iz ESF ne bi bio dostatan te bi udio sufinanciranja gradova iz vlastitih proračuna u projektu bio značajno veći u opciji da su svi gradovi zajednički prijavili projekt. Konkretno, u opciji da je Grad Pazin prijavio zajednički projekt s ostalim gradovima, iznos sufinanciranja za Grad Pazin iz proračuna iznosio bi 331.561,43 kn, a u varijanti da ide samostalno iznos je značajno manji te iznosi 122.314,86 kn. S obzirom na navedeno te vodeći računa o racionalnom trošenju proračunskih sredstava te maksimalnom korištenju novaca iz Europskog socijalnog fonda, odluka Grada Pazina da se samostalno prijavi na Poziv je opravdana i najpovoljnija za Grad Pazin.“

S poštovanjem,

Gradonačelnica Grada Pazina

Suzana Jašić”

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike