Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Chefovi Deni Srdoč i Fabrizio Vežnaver u edukativnom videu „Od piruna do polja: pensaj, poji, ne hitaj!“ ili kako spriječiti rasipanje hrane u 5 koraka

U sklopu projekta „Od piruna do polja: pensaj, poji, ne hitaj!“ danas je na društvenim mrežama objavljen edukativni video na temu sprječavanja nastanka otpada od hrane i poticanja maksimalne iskoristivosti namirnica. Projekt je inače rezultat suradnje Grada Pazina, trgovačkog društva Usluga d.o.o. i AZRRI-Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. i ima za cilj educirati javnost o racionalnom korištenju hrane kao resursa i održivom gospodarenju otpadom.

Svake nas godine iznova šokiraju brojke koje ukazuju na količinu hrane koja se baca. Svaki Hrvat u prosjeku baci 75 kilograma hrane godišnje, a kućanstva proizvedu više od polovice ukupnog otpada od hrane u EU.

Istraživanja pokazuju kako u Istarskoj županiji glavni krivac za nastanak otpada od hrane je prevelika količina pripremljenog obroka i prekomjerna kupovina namirnica. Ostatke od kuhanja Istrijani uglavnom koriste kako bi nahranili mačku i psa ili ih pojeli „dan poslije“. Iako kuhinjski otpad čini više od 30% ukupnog kućnog otpada, većina Istrijana ipak smatra da bacanje hrane negativno utječe na okoliš.

Odgovor na pitanje kako promijeniti loše navike i smanjiti otpad od hrane imaju voditelji projekta „Od piruna do polja: pensaj, poji, ne hitaj!“ i autori edukativnog videa iz Pazina.

Kada smo započeli ovaj projekt nismo imali u planu produkciju edukativnog videa, međutim s obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji i na poluotoku shvatili smo da se trebamo prilagoditi novonastaloj situaciji.

Event koji je bio planiran kao interaktivni „live cooking show“ na glavnom pazinskom trgu „spakirali“ smo u video format koji možda neće imati mirise i okuse tek pripremljenog obroka ali će zauzvrat biti dostupan svima onima koje zanima kako maksimalno iskoristiti namirnice i spriječiti rasipanje hrane.

Kroz 5 jednostavnih koraka s naglaskom na važnost planiranja kupovine, pripreme i čuvanja namirnica, njihove konzervacije i zbrinjavanja ostataka, video prati pripremu jednog ribljeg i jednog mesnog jelovnika dvaju poznatih šefova kuhinje, i to najmlađeg chefa s Michelinovom zvjezdicom u Hrvata Denija Srdoča i Fabrizija Vežnavera, vodećeg istarskog chefa i vlasnika restorana „Pergola“.

Video uradak sniman je u didaktičkoj kuhinji Edukacijskog gastronomskog centra Istre na Gortanovom brijegu u Pazinu, koji inače djeluje kao platforma za valorizaciju istarske gastronomije i za centar edukaciju u turističko-ugostiteljskom sektoru.

Video je dostupan na Facebook stranicama Grada Pazina i slobodan za dijeljenje, kao i recepti svih pripremljena jela, s količinama namirnica i postupkom pripreme.

5 jednostavnih koraka do sprečavanja rasipanja hrane:

  1. Kupnja optimalne količine namirnica
  2. Maksimalna iskoristivost namirnice u pripremi
  3. Kuhanje i korištenje namirnica u pripremi jela
  4. Spremanje viškova i skladištenje zaliha
  5. Zbrinjavanje ambalaže i ostataka od hrane
Pregled privatnosti

Koristimo kolačiće kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo korištenja web stranica. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju u korisnikovu pregledniku. Većina kolačića sadrži jedinstveni identifikator koji se naziva ID kolačića: niz znakova koje web-lokacije i poslužitelji povezuju s preglednikom u kojem je pohranjen kolačić. To web-lokacijama i poslužiteljima omogućuje da razlikuju preglednik od drugih preglednika koji pohranjuju različite kolačiće te da pomoću jedinstvenog ID-a kolačića prepoznaju pojedinačne preglednike.

Ako imate korisnički račun na www.pazin.hr, prilikom prijave postavit ćemo privremeni kolačić kako bi znali da li vaš internet preglednik prihvaća kolačiće. Taj kolačić ne sadrži osobne podatke i nestaje čim zatvorite preglednik.

Kada se prijavite s korisničkim računom postavit ćemo nekoliko kolačića kako bi u njima sačuvali informaciju o vašoj prijavi i vaše postavke prikaza. Ovi kolačići traju dva dana, a postavke prikaza traju jednu godinu. Ako izaberete „Zapamti me“, kolačić s informacijom o vašoj prijavi trajat će dva tjedna. Prilikom odjave kolačić s informacijom o vašoj prijavi se briše.

Više o pravilima privatnosti