Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Baklja Utrke mira stigla i do Pazina

all toghether 2

Jutarnji dio programa Dana škole proveo je u zanimljivom okružju. Naime, učenici nižih razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin dočekali su deveteročlanu povorku organizacije Peace Run (Utrka mira) koja je prenijela baklju i stigla u Pazin.

O važnosti baklje Utrke mira govorio je Austrijanac Dipavajan Rener koji je u kratkom interaktivnom govoru objasnio pazinskim osnovcima kako baklja simbolizira plamen u srcu i važnost mira u svijetu. – Koliki od vas treniraju neki sport? Drago mi je da vas ima toliko. Najvažnija stvar je timski rad. Čak i najmanji član je bitan u svakom timu. Svi na ovom svijetu pripadamo nekom timu i svi možemo svojima aktivnim djelovanjem učiniti razliku. Jedino ako dajemo primjer drugima možemo promijeniti svijet, rekao je Rener. Članovi organizacije predstavili su se na materinjem jeziku, a djeca su pogađala iz kojih su država, pa je tako bilo članova iz Austrije, Rusije, Ukrajine, Italije, Češke te Velike Britanije. Napomenuo je kako je baklju mira nedavno držao Papa Franjo I., Mihail Gorbačov, Nelson Mandela te Majka Tereza i mnogi drugi. Nakon što mu je predana baklja Utrke mira gradonačelnik Renato Krulčić je istaknuo kako pozdravlja plemenite ideje naveden u govoru te istaknuo kako prijateljstvo povezuje te se nada kako će i pazinski osnovci odrasti u tim vrijednostima. Ravnateljica Osnovne škole Zdenka Turkalj Čohilj istaknula je veliki broj humanitarnih akcija škole poput Škole za Afriku, Pomozi prijatelju, Knjige za Gunju i druge. Napomenula je i najavila utrku povodom Dana Grada Pazina i Dana Škole.
Na kraju je uslijedila primopredaja baklje među učenicima iz jednih u drugu ruku te su zajedno simbolički otrčali krug unutar škole zajedno s gradonačelnikom, ravnateljicom i ostalim djelatnicima škole.
Članovi Utrke mira produžili su korak i optrčali uže gradsko središte Pazina.
Baklja Utrke mira važna je svjetska manifestacija koja se održava svake godine i ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja, čiji je osnivač indijski sportaš Sri Chinmoy..

Trkači, putujući kroz više od 100 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisućama mjesta kroz koje prolaze.

Bitno je i to da je prva baklja u europskom djelu utrke krenula 1989. g iz Zagreba. Od tada se Utrka redovito održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH i Hrvatskog Olimpijskog Odbora.

Manifestacija je potpuno volonterskog karaktera, ovisna o uloženom trudu i dobroj volji samih organizatora i učesnika.

Međunarodni tim koji trči kroz cijelu Europu došao je u Grad Pazin sa otoka Krka.