Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Aktivnosti Gradonačelnika u osnovnoj školi i vrtiću povodom Dana planete Zemlje

Pazinski školarci na poklon su od predstavnika Grada Pazina dobili posebne knjižice za bacanje žvakaćih guma i time obilježili početak aktivnosti povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, a u suradnji s Uslugom d.o.o Pazin  jubilarni stoti komposter poklonjen je Dječjem vrtiću Olga Ban.

 U povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje, 22. travnja, Grad Pazin je organizirao prigodne aktivnosti kojima se nastoji pojačati svijest građana o očuvanju okoliša, stavljajući naglasak na edukaciju djece predškolske i školske dobi.
Prva u nizu akcija, bio je jučerašnji posjet Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pazinu, kojem su prisustvovali gradonačelnik Renato Krulčić, ravnatelj Škole Stanko Družeta, predsjednik Mjesnog odbora Pazina, Martin Čotar te predsjednik uprave Usluge d.o.o. Pazin, Dragan Šipraka. Tom je prilikom učenicima podijeljeno 450 posebno izrađenih knjižica, koje služe za bacanje žvakaćih guma, kako ih se ne bi bacalo na tlo i time prljao i zagađivao okoliš. Učenicima je podijeljeno i 300 edukativnih letaka za selekcioniranje otpada u eko-otocima.
Dan planeta Zemlje svake se godine obilježava 22. travnja, s namjerom jačanja svijesti i poštovanja prema prirodnom okolišu našeg planeta. I ove će se godine Dan planeta Zemlje obilježiti pod sloganom „Milijarda zelenih djela“. Time se želi naglasiti važnost osobnog doprinosa svakog stanovnika Zemlje, ali i organizacija tvrtki i gradova u dostizanju zajedničkog cilja – održivog života i razvoja. „Zato je važno da svatko od vas brine o svom okolišu, da se ponaša odgovorno i s poštovanjem prema okolini i svom gradu.“, naglasio je gradonačelnik u svom obraćanju školarcima. Začetnik ideje o izradi knjižica za žvakaće gume je Martin Čotar, predsjednik Mjesnog odbora Pazin, koji je učenicima pokazao način na koji se knjižica koristi.
Danas, 21. travnja 2011. godine, Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić i Dragan Šipraka, predsjednik uprave Usluga d.o.o. Pazin u pratnji ravnateljice Dječjeg vrtića "Olga Ban" Vesne Rusijan-Ljuština obišli su pazinski matični vrtić gdje su im djeca pokazala kako su dosad koristili komposter za odlaganje biootpada. Tom je prilikom, djeci vrtića, uručen i jubilarni stoti komposter kako bi i dalje mogli doprinositi recikliranju i očuvanju svog okoliša.
Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja. Dosad je građanima Pazina dodijeljeno na trajno korištenje sto kompostera. Oko 85% korisnika kompostera izjasnilo se da kontinuirano upotrebljavaju komposter za odlaganje biootpada i izradu komposta. Proizvedeni kompost najčešće koriste za dohranjivanje cvijeća ili ga oblažu oko grmlja i stabala u vlastitim vrtovima.
Nakon posjeta Vrtiću, zajedno s djecom, predstavnici Grada i Usluge d.o.o. uputili su se na Trg slobode kako bi se uključili u daljnje aktivnosti. Naime, na glavnom pazinskom trgu, od 9,30 do 11 sati, djelatnici Grada i Usluge dijelili su svim prolaznicima edukativne letke o selektivnom odvajanju otpada i knjižice za bacanje žvakaćih guma dok su djeca iz vrtića kredama crtali i bojali planetu Zemlju. 

O Danu planeta Zemlje
Dan planeta Zemlje svake se godine obilježava 22. travnja, s namjerom jačanja svijesti i poštovanja prema prirodnom okolišu našeg planeta. I ove će se godine Dan planeta Zemlje obilježiti pod sloganom „Milijarda zelenih djela“. Time se želi naglasiti važnost osobnog doprinosa svakog stanovnika Zemlje, ali i organizacija tvrtki i gradova u dostizanju zajedničkog cilja – održivog života i razvoja.

     

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike